668
Pentru că am găsit-o sub ambele denumiri, am preferat să-i pun titlul Prăjitura Ochi de păun sau Prăjitura Ochelari.
Este o prăjitură tare bună, ușor dulce de la umplutura de bezea cu nucă, dar și ușor acrișoară de la umplutura de vișine.
Aluatul este unul ca de cozonac, dospit, așa că eu aș încadra-o la categoria „Cozonac”.
Am mai preparat o altă variantă a acestei prăjituri, cu ani în urmă și am postat-o pe bucătăraș.ro, tot de acolo m-am și inspirat.
Ingrediente
- Aluat pentru Prăjitura Ochi de păun sau Prăjitura Ochelari:
- 3 gălbenușuri
- 1/4 linguriță sare
- 50 g zahăr
- 550 g făină
- 150 g unt topit
- 150 ml lapte călduț
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 10 g drojdie uscată
- Umpluturi pentru Prăjitura Ochi de păun sau Prăjitura Ochelari:
- 3 albușuri
- 1 praf sare
- 100 g zahăr pudră
- 1 plic Finesse de lămâie Dr. Oetker
- 200 g nuci măcinate
- 500 g vișine fără sâmburi( congelate)
- 25 g zahăr vanilat Dr. Oetker
- 25 g zahăr tos
- 1 lingură amidon Gustin Dr. Oetker
- zahăr pudră cu aromă de vanilie Dr. Oetker, pentru decor
Mod de preparare
Pregătim aluatul pentru Prăjitura Ochi de păun sau Prăjitura Ochelari.
Cernem 500 g de făină într-un bol, facem o adâncitură la mijloc și punem acolo drojdia și o lingură de zahăr.
Turnăm puțin lapte călduț, amestecăm și formăm maiaua, apoi acoperim bolul și o lăsăm să se dezvolte 7-8 minute.
Între timp, frecăm gălbenușurile cu sare și zahărul pudră până devin spumoase, apoi adăugăm untul topit, esența și laptele călduț și omogenizăm compoziția.
Peste maiaua dezvoltată, adăugăm compoziția de gălbenușuri, călduță și amestecăm cu o spatulă, încorporând și făina din bol.
Amestecăm aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa înfăinată, cu restul de făină oprită.
Frământăm un aluat ferm ca de cozonac, pe care îl lăsăm la dospit, acoperit și la loc cald, aproximativ o o oră.
Pregătim umpluturile pentru Prăjitura Ochi de păun sau Prăjitura Ochelari
Peste vișinele dezghețate în prealabil, adăugăm zahărul vanilat și cele 25 g de zahăr tos, le amestecăm și le lăsăm la odihnit 15-20 de minute, să se topească zahărul.
Apoi le punem într-o sită și le lăsăm la scurs.
Siropul rezultat, îl măsurăm și în funcție de cantitate adăugăm amidon alimentar.
Eu am avut aproximativ 200 ml de sirop și am pus o lingură de amidon Gustin, de la Dr. Oetker.
Amestecăm bine compoziția și o fierbem la bain marie, până se îngroașă ca o budincă.
O lăsăm la răcit, acoperită cu folie și ne ocupăm de umplutura de bezea cu nucă.
Presărăm puțină sare peste albușuri, apoi le mixăm spumă.
Adăugăm, treptat, zahărul pudră și mixăm în continuare, până obținem acea bezea fermă care nu cade de pe pereții vasului, dacă îl întoarcem invers.
Scoatem mixerul și folosim o spatulă, pentru a încorpora treptat, nuca măcinată.
Adăugăm și coaja de lămâie Finesse.
Asamblare și coacere Prăjitura Ochi de păun sau Prăjitura Ochelari
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul în trei părți aproximativ egale.
Decupăm din hârtia de copt trei foi lungi cât lățimea tăvii de copt și mai late, că în ele vom asambla prăjiturile.
Ungem hârtiile de copt cu ulei, pe o parte și întindem direct pe ele, câte o foaie de aluat.
La capetele foilor de aluat întindem câte un rând din budincă, apoi așezăm vișine, una lângă alta.
Rulăm aluaturile de la ambele capete spre interior, așa încât rândurile de vișine să fie bine înfășurate în aluat.
Le transferăm cu hârtii de copt în tavă, pe lățimea acesteia.
La mijloc, între cele două rulouri de aluat cu vișine, trebuie să rămână o porțiune de aproximativ 2 cm liberă.
Acolo vom pune unplutura de bezea cu nucă.
Deci, umplem golurile dintre rulourile cu vișine, de la fiecare prăjitură cu umplutura de bezea cu nucă.
Dăm tava la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau până când aluaturile sunt bine rumenite.
Le lăsăm, apoi să se tempereze și le pudrăm cu zahăr.
Nu este necesar să ungem aluatul cu gălbenuș de ou, pentru că le pudrăm cu zahăr, să ascundem imperfecțiunile.
Mie mi-a plăcut în mod deosebit această prăjitură, datorită gustului acrișor al vișinelor.
Sper să vă placă și vouă!
[/preparare]