Prăjitura Semilună cu multă nucă

de Maria Udrea
0 comentarii
Porții din prăjitura Semilună cu multă nucă pe un platou alb

Prăjitura Semilună cu multă nucă face parte dintre deserturile simple, dar delicioase, cu iz de copilărie. Este una dintre acele prăjituri preparate în trecut de mame sau bunici și care dispărea instant de pe platouri.

Chiar dacă este foarte simplă, fără creme, este delicioasă datorită stratului bogat de nuci coapte.

Datorită modului simplu de preparare, dar și a simplității ingredientelor, prăjitura se poate prepara, cu succes, pentru orice platou cu deserturi festive. Va arăta tare bine cu forma ei de semilună, printre alte prăjituri deosebite. De fapt, prăjitura se poate încadra perfect pe un platou cu cornulețe. Denumirea originală a prăjiturii este Kossuth kifli  – cornulețe Kossuth.

Am prezentat anterior și varianta acestei prăjituri fără zahăr – vedeți aici rețeta. Este ideală pentru cei care nu consumă zahăr clasic ci optează pentru înlocuitori.

Însă noi, deocamdată, folosim zahăr clasic, așa că era necesară pe blog și rețeta clasică.

Ce conține prăjitura Semilună cu multă nucă

Prăjitura conține un blat simplu din ouă, unt, zahăr, făină și arome. Deasupra blatului, înainte de coacere, se presară miez de nucă tocat grosier, adăugat din belșug. Aromele le alege fiecare după propriul gust, însă vanilia este nelipsită din această delicioasă prăjitură. Datorită untului adăugat, textura blatului este ușor densă și umedă, ceea ce face ca prăjitura să fie deosebită.

Prăjitura Semilună cu multă nucă porționată

 

Astfel de prăjituri simple și ușor de preparat mai găsiți pe blog în secțiunea ”Dulciuri”. Din aceeași categorie vă recomand să încercați și rețeta de chec simplu și economic. Dar găsiți pe blog mult mai multe rețete simple de prăjituri, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru prăjitura Semilună cu multă nucă.

Porții din prăjitura Semilună cu multă nucă pe un platou alb

Prăjitura Semilună cu multă nucă

Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.9/5
( 12 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru o tavă de 23/36 cm:
  • 6 ouă de mărime medie
  • 150-200 gr zahăr tos
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • 200 gr făină
  • 5 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 linguriță cu esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • 150 gr nucă măcinată grosier
  • 30-50 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie

MOD DE PREPARARE

Mai întâi aducem ouăle și untul pe masa de lucru și le lăsăm 20-30 de minute, să se încălzească. Este important ca untul să fie moale când îl amestecăm, iar albușurile să nu fie foarte reci. Albușurile se bat mai bine când sunt ținute la temperatura camerei.

Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Separăm albușurile de gălbenușuri și adăugăm un praf de sare peste albușuri.

Punem untul moale într-un bol și adăugăm zahărul pudră peste el. Eu am adăugat 150 gr de zahăr pentru că ne plac deserturile mai puțin dulci. Dar se poate adăuga până la 200 gr de zahăr. Mixăm bine untul cu zahărul până când obținem o compoziție cremoasă. Apoi încorporăm unul câte unul, gălbenușurile, dar și coaja de lămâie, răzuită fin.

Omogenizăm compoziția, apoi adăugăm esența și făina amestecată cu praful de copt și cernute împreună.

Albușurile le mixăm până când obținem o bezea cristalină. Încorporăm treptat, bezeaua în compoziția de mai sus, amestecând cu o spatulă, pentru a rămâne compoziția mai aerată.

Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm frumos la suprafață. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile de 23/36 cm, dar dacă doriți ca blatul să fie mai înalt, puteți folosi o tavă puțin mai mică. Presărăm deasupra nuca măcinată mai grosier.

Coacem prăjitura Semilună cu multă nucă pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.

Nu recomand să coaceți miezul de nucă separat, înainte de a-l presăra peste prăjitură. Riscați să se ardă în timpul coacerii prăjiturii. Oricum va fi crocant după coacerea prăjiturii.

Porționăm prăjitura cu un decupator rotund, chiar și cu un pahar. Urmăriți poza pentru a vedea modul de porționare.

Colaj de poze cu pașii de preparare a prăjiturii Porționare prăjitură

Decorăm prăjitura Semilună cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie sau simplu.

Prăjitura Semilună cu multă nucă porționată pe un platou Prăjitura Semilună cu multă nucă porționată pe un platou albSpor și poftă bună!

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.