Pentru că avem în grădina de la țară mai multe soiuri de roșii, prepar și mai multe tipuri de conserve. De data aceasta am preparat o rețetă de roșii întregi în saramură pentru iarnă. Roșiile se păstrează intacte în timp, dacă sunt alese din cele mai tari, dar coapte.
Tot din același tip de roșii mai prepar și rețeta de roșii întregi în suc de roșii. Pentru această conservă sucul de roșii îl preparăm simplu, doar din roșii pasate și sare. Îmi place să avem gustul simplu al roșiilor pentru a le folosi ulterior la ciorbe.
Și tot pentru ciorbele de mai târziu din roșii mai prepar și rețeta de roșii cuburi în suc propriu la borcan. Din toate aceste trei conserve voi prepara mai târziu mult adorata ciorbă de roșii cu găluște de griș. Bineînțeles că prepar și ciorba de roșii cu tăiței, dar și ciorba de roșii cu găluște de cartofi.
Cum se prepară rețeta de roșii întregi în saramură pentru iarnă
Pentru rețeta de față nu avem de făcut decât să îndesăm roșiile întregi în borcane, să le umplem cu apă și să adăugăm câte puțină sare. Apoi fierbem borcanele într-un vas cu apă pentru 50 de minute. Merg preparate astfel roșiile cherry, mai tari și un soi de roșii lunguiețe denumite popular roșii prunișoare. Acestea rezistă cel mai mult după recoltare, ținute la loc răcoros și ferit de lumină. Rezistă la fel de bine și conservate. Se mai pot conserva și tăiate în sferturi, fără saramură și fără suc de roșii. Voi posta și această rețetă ulterior.
Dacă și voi preparați conservele de roșii acasă și sunteți în căutare de rețete fel și fel, găsiți pe blog o colecție de rețete în secțiunea ”Conserve”.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de roșii întregi în saramură pentru iarnă.
INGREDIENTE
- roșii prunișoare
- 1 linguriță de sare pentru murături/borcan de 1 litru
- apă
- crenguțe de leuștean
- crenguțe de țelină
MOD DE PREPARARE
Nu avem cantități fixe de roșii pentru această rețetă. Important este să alegem roșii de mărime potrivită, așa încât să putem pune cât mai multe în borcane.
Primul pas constă în spălarea borcanelor și capacelor și sterilizarea lor. Pentru această rețetă, borcanele se pot steriliza prin fierbere într-o cratiță mare cu apă. La fel și capacele.
Apoi, spălăm bine roșiile și le alegem pe cele mai ferme, dar totuși, coapte. Eu am optat pentru a adăuga în borcane și crenguțe de țelină și de leuștean pentru a aromatiza saramura, dar și pentru a le folosi ulterior la ciorbă.
Așadar, așezăm la baza borcanelor câte 1-2 crenguțe de țelină sau 1-2 crenguțe de leuștean. Eu am pus într-un borcan doar țelină, în altul doar leuștean, iar în celelalte și leuștean și țelină. Voi avea saramură cu arome diferite.
Îndesăm bine roșiile în borcane, apoi adăugăm apă până la umplerea lor. Adăugăm câte o linguriță de sare și închidem bine borcanele cu capacele din dotare.
Cum sterilizăm borcanele cu roșii întregi în saramură pentru iarnă
Punem un ștergar curat la baza unei cratițe cu pereții mai înalți decât borcanele. Așezăm borcanele în ea și turnăm apă până la gâtul borcanelor. Nu-i nimic dacă nu avem borcane de aceeași mărime, punem apă până la gâtul borcanelor mai mici. Fierbem borcanele pentru 50 de minute, la foc mic, din momentul în care apa începe să clocotească.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în apă, să se răcească lent. Astfel suntem siguri că asigurăm o conservare corectă roșiilor în saramură.
Când desfacem borcanele, decojim roșiile și le tocăm. Le adăugăm în ciorbă împreună cu saramura și verdeața aferentă.
Spor!