Dacă tot s-au făcut verdețurile de primăvară în grădină profităm din plin de gustul și beneficiile lor. De data aceasta am preparat o mâncare de spanac cu ceapă și usturoi verde, de post.
Primăvara și, mai ales în post, mâncărurile simple cu multe verdețuri sunt la mare căutare. Ai mei adoră spanacul și loboda în mod deosebit. Eu ador urzicile, ștevia și leurda. Deseori combin în același preparat mai multe dintre verdețurile de primăvară.
Vedeți aici o rețetă de urzici cu orez și spanac, cu multă leurdă!
Ceapa verde, usturoiul verde și leurda le includ din belșug în omlete, dar și în alte preparate.
Și dacă spanacul este vedetă în această rețetă vă mai recomand de pe blog și rețeta de piure de cartofi cu spanac și leurdă. Fiind tot o rețetă de post, am servit acest piure cu un sos de zacuscă și tare bun a fost.
Și vă mai recomand să încercați de pe blog rețeta de mâncare de spanac cu leurdă. Tot o mâncare de post este și tot foarte gustoasă.
Ce conține rețeta de spanac cu ceapă verde și usturoi verde
Pentru rețeta de față am folosit, pe lângă spanac, multă ceapă verde și usturoi verde. Am reunit toate aceste trei verdețuri într-un sos bechamel, cu ulei. Și dacă vorbim de sos bechamel, nu a lipsit nici nucșoara, unul dintre condimentele mele preferate. Nu am exagerat cu adaosul de făină pentru că, de obicei o evit în mâncăruri. Însă, din când în când câte un sos delicios ne mai răsfață și nouă papilele. Nu lipsesc nici pătrunjelul verde și mărarul verde din această delicioasă mâncare de post.
Dar, dacă nu doriți o mâncare de spanac simplă, de post, vă recomand de pe blog rețeta de spanac cu sos de smântână. Este preferata noastră, iar în timpul servirii mai punem și un ou ochi deasupra.
Dar găsiți pe blog mai multe rețete cu spanac de unde vă puteți inspira.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de spanac cu ceapă verde și usturoi verde.
INGREDIENTE
- 1 kg spanac verde
- 1,5 l apă + 1/2 linguriță de sare, pentru opărit spanacul
- 5 fire de ceapă verde
- 2 fire de usturoi verde
- 3 linguri de ulei
- 2 linguri de făină
- 500 ml apă fierbinte
- 1/4 linguriță de piper cu lămâie
- 1 linguriță de nucșoară măcinată
- sare, după gust
- 1/2 legătură de pătrunjel verde
- 1/2 legătură de mărar verde
MOD DE PREPARARE
Mai întâi pregătim sosul bechamel cu ceapă și usturoi verde, în care se va răsfăța spanacul opărit.
Curățăm ceapa verde și usturoiul verde, le tocăm rondele și le punem la călit în ulei încins. Le amestecăm ușor cu o spatulă și le lăsăm doar până se pătrund ușor. Adăugăm făina și amestecăm intens până când aceasta se hidratează și absoarbe tot uleiul din tigaie. Turnăm câte puțin din apa fierbinte, amestecând continuu pentru omogenizare. Când sosul este gata, adăugăm puțină sare și nucșoara și îl dăm deoparte.
Curățăm frunzele de spanac de partea mai groasă a lujerilor. Le spălăm bine cu apă rece și le lăsăm la scurs.
Punem o oală cu 1,5 litri de apă la fiert. Când apa atinge punctul de fierbere, adăugăm 1/2 linguriță de sare și amestecăm intens pentru a se dizolva. Adăugăm frunzele de spanac și le opărim pentru câteva secunde. Nu exagerăm cu opărirea acestora, pentru a nu-și pierde toate proprietățile. Le transferăm într-o sită, la scurs, apoi pe un tocător și le tocăm mărunt, cât sunt încă fierbinți. Nici aici nu am exagerat cu tocatul foarte mărunt pentru că nu am dorit o mâncare gen piure.
Eu nu obișnuiesc să scot frunzele de spanac în apă rece, le toc fierbinți. Se pun în apă rece pentru a nu-și diminua culoarea, însă dacă spanacul este proaspăt și îl gătim destul de rapid, nu își va pierde culoarea. Uneori, când procur spanacul din piață și este mai matur și cules de o zi, două, pentru a nu-și pierde culoarea în timpul preparării, adaug în apa de opărit și puțin bicarbonat de sodiu.
Revenind la rețeta de spanac cu ceapă și usturoi verde, adăugăm spanacul tocat în sosul bechamel cu verdeață. Îl mai preparăm 4-5 minute în acest sos, timp în care îi potrivim gustul cu sare și piper cu lămâie. Adăugăm și mărarul tocat mărunt, iar după stingerea focului, adăugăm pătrunjelul tocat.
Este o mâncare de post foarte gustoasă și consistentă. Eu o servesc simplă, dar ai mei o preferă cu pâine prăjită.
Spor și poftă bună!