Ador genul acesta de tocană oltenească din măruntaie de pui și ardei copt!
În zona unde am copilărit eu, toamna târziu, când își făcea apariția prima brumă și se recoltau rapid legumele rămase prin grădini, gospodinele de la țară își ușurau ograda, în sensul că începeau să-și sacrifice o parte din păsări(găini, curci, gâște, rațe), pe care le păstrau peste iarnă la oala cu untură, afumate înainte, sau nu.
Mirosea prin sat, la vremea aceea numai a tocănițe fel de fel.
Din carne proaspătă sau afumată, cu multe legume din recolta proprie, asezonate cu mirodenii fel de fel: cimbru, busuioc, etc.
Toate se întâmplau înaintea începerii postului de Crăciun.
În rețeta mea de tocană oltenească din măruntaie de pui și ardei copt, am încercat să redau gustul unei tocănițe pe care o prepara mama la vremea aceea.
Se prepara din măruntaie(inimi, pipote, ficați), de la puii proaspăt sacrificați, sau și de la alte păsări, cu multă ceapă și ardei copt, cu roșii proaspăt conservate sau chiar proaspete și mirodenii abia culese și puse la uscat.
Acum nu ştiu dacă se mai respectă tradiția respectivă, pentru că vremurile au evoluat spre o eră în care graba şi viteza sunt pe primul loc.
Au apărut puii de fermă care cresc rapid și se sacrifică mult prea devreme, legumele se coc de asemeni mult prea devreme pentru perioada lor și mai rău este că se coc toate odată… multe ar mai fi de spus.
Din aceeași categorie de rețete mai găsiți pe blog și rețeta de tocană țărănească de pui cu ceapă și roșii.
Dar găsiți pe blog mai multe astfel de rețete, printre care și rețeta de ostropel de pui.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos rețeta de tocană oltenească din măruntaie de pui , cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, dar și câteva imagini grăitoare, din timpul preparării.
Ingrediente
- 1 kg măruntaie de pui
- 2 cepe mari
- 3 căței de usturoi
- 300 g ardei copt
- 200 g pastă de roşii
- sare
- piper
- frunze de busuioc proaspete
- cimbru uscat
- 500 ml apă
- 1 legătură pătrunjel verde
Porții: 4;
Timp de preparare: 60 minute
Mod de preparare pentru rețeta de tocană oltenească din măruntaie de pui și ardei copt
Pregătim măruntaiele de pui
Punem măruntaiele curățate, spălate și porționate în bucăți mai mici, într-un vas, pe foc, împreună cu grăsimea lor și presărăm puțină sare peste ele.
Le lăsăm să se rumenească ușor, învârtindu-le de pe o parte pe alta.
Adăugăm legumele
Mă rog, cine îl suportă, e ok, mâncarea e mult mai gustoasă cu acel gust de prăjeală.
Adăugăm apă fierbinte cât să fie acoperite ingredientele și le lăsăm să fiarbă la foc scăzut, până când măruntaiele sunt bine pătrunse.
Aproximativ 40 de minute le-am lăsat eu.
Adaugăm, apoi, ardeiul copt tăiat în fâșii (eu am avut la congelator) și pasta de roșii.
Potrivim gustul de sare și piper, iar după stingerea focului, adăugăm pătrunjelul tocat mărunt.
Sper să vă fie de folos!