Inițial am vrut să fac două torturi mai mici, unul cu fructe și altul cu ciocolată, apoi m-am răzgândit și am preparat acest tort combinat cu creme de ciocolată și de fructe.
Are blat cu cacao și multă nucă, o cremă de ciocolată amăruie, una acrișoară cu fructe tropicale Sun Food și l-am îmbrăcat într-o cremă dulce de ciocolată albă.
Este chiar delicios așa cu o combinație de trei gusturi: dulce, acrișor și amărui.
Ingrediente
- Pentru blat de 27 cm:
- 8 ouă mari
- 175 g zahăr
- 175 g nucă măcinată grosier
- 175 g făină
- 25 g cacao
- 1 praf sare
- 1 linguriță praf de copt
- Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 75 g zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
- Pentru crema de ciocolată amăruie:
- 450 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 400 g ciocolată amăruie
- Pentru crema de fructe:
- 840 g compot de fructe tropicale
- 300 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 30 g amidon
- 1 praf sare
- Pentru crema de ciocolată albă:
- 300 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 400 g ciocolată albă
- 250 g mascarpone
- 2 lingurițe esență de lămâie
- Decor: bomboane și figurine de ciocolată
Mod de preparare pentru tort combinat cu creme de ciocolată și de fructe
Preparare blat
Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm câte puțină sare și peste albușuri și peste gălbenușuri. Măcinăm nuca mai grosier, iar făina o cernem împreună cu praful de copt și cacaua.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul transformat în pudră și mixăm în continuare până bezeaua devine fermă și va sta fixă pe pereții recipientului, atunci când îl întoarcem invers. Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm compoziția mixând la o treaptă mai mică, apoi înlăturăm mixerul și folosim o spatulă. Adăugăm, treptat, amestecul de făină cu cacao și praf de copt și amestecăm cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare. Apoi adăugăm nuca și o încorporăm ușor cu spatula, tot cu mișcări circulare.
Tapetăm baza formei de copt cu hârtie de copt, iar pereții laterali îi ungem cu puțin ulei și presărăm puțin zahăr pudră. Acesta va ajuta blatul de tort să se desprindă singur de pe pereții formei de copt, după coacere. Întindem compoziția pentru blat de tort în tavă și o nivelăm.
Punem tava în cuptor și coacem blatul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, dar facem și testul cu scobitoarea. După stingerea focului, nu scoatem blatul imediat din cuptor, ci îl mai lasăm 2-3 minute, cu ușa cuptorului întredeschisă, pentru a nu trece brusc de la o temperatură la alta. Îl lăsăm să se tempereze în forma de copt, apoi îl răsturnăm invers pe platou.
Siropul se prepară prin fierberea apei cu zahărul până la topirea acestuia și adăugarea esenței după stingerea focului.
Preparare cremă de ciocolată amăruie
Rupem ciocolata în bucăți mici.
Punem frișca lichidă la încălzit, dar avem grijă să nu atingă punctul de fierbere. Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm bucățile de ciocolată și amestecăm intens până când ciocolata este topită și crema omogenizată. O lăsăm să se răcească bine, apoi introducem mixerul în ea și o mixăm până devine cremoasă.
Se poate adăuga și esența preferată, pentru un plus de aromă. Eu de data aceasta nu am pus pentru că mi-a plăcut gustul ei simplu.
Preparare crema de fructe tropicale
Punem compotul de fructe într-o sită pentru a se scurge fructele bine, de sirop.
Peste sirop adăugăm amidonul și amestecăm bine până devine omogen, apoi transferăm vasul pe foc. Fierbem compoziția amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Adăugăm și un praf de sare pentru a-i intensifica gustul. Va avea un gust ușor acrișor. O lăsăm să se răcească bine.
Între timp, mixăm frișca lichidă până devine ușor fermă. Nu o mixăm definitiv, ca și când am folosi o frișcă simplă, pentru că o mai mixăm odată când o amestecăm cu crema de amidon, răcită.
Deci, amestecăm crema de amidon cu frișca, apoi încorporăm ușor, fructele scurse.
Preparare crema de ciocolată albă
Ca și la crema de ciocolată amăruie, rupem ciocolata albă în bucăți mici.
Punem frișca lichidă la încălzit, fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Ridicăm vasul de pe foc, adăugăm bucățile de ciocolată albă și amestecăm intens până când ciocolata este topită și crema omogenizată.
O lăsăm să se răcească bine, apoi introducem mixerul în ea și o mixăm până devine cremoasă, adăugând și mascarponele la final și un praf de sare.
Asamblare tort combinat cu creme de ciocolată și de fructe
Secționăm blatul în două părți aproximativ egale. Partea de la baza tortului o vom păstra pentru deasupra, fiind mai uniformă.
Însiropăm bine prima parte de blat, care va veni la baza tortului și întindem jumătate din crema de ciocolată amăruie peste ea. Ne folosim și de inelul formei de copt, pentru a ne ieși tortul uniform. Peste crema de ciocolată amăruie întindem toată crema de fructe tropicale. Urmează restul cremei de ciocolată amăruie și cealaltă parte a blatului de tort, pe care o vom însiropa mai puțin decît pe prima parte.
Dăm tortul astfel asamblat la rece pentru vreo 2 ore, ca să se uniformizeze bine cremele între straturi, apoi îl putem scoate din inelul detașabil și îl putem decora.
Cu 1/3 din crema albă îmbrăcăm tortul lateral și nivelăm crema cu ajutorul spatulei de tort. Apoi, cu o furculiță, sau cu o formă specială, zimțată, trasăm dungi longitudinale, de la un capăt la altul. Restul de cremă o punem într-un posh cu dui și trasăm rotocoale deasupra tortului, sau putem realiza trandafiri.
Mie mi s-a părut puțină cremă pentru a realiza trandafirii, așa că m-am rezumat la acele rotocoale mai subțiri.
Îl decorăm cu figurine de ciocolată și bomboane și îl dăm la rece până în momentul servirii.
TIPS pentru tort combinat cu creme de ciocolată și de fructe
- Blatul de tort este bine să-l preparăm cu o zi înainte, pentru a se porționa mai bine.
- După ce se însiropează blatul de tort, se lasă 15-20 de minute să absoarbă bine siropul și apoi se așază cremele peste el.
- Am folosit ciocolată amăruie și albă de la LIDL – Bellarom, din cea de 200 g/tabletă.
- Frișcă lichidă am folosit Meggle – Creme Patisserie.
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Tort combinat cu creme de ciocolată și de fructe