O combinație armonioasă de gusturi și arome în acest tort cu cremă de cafea și fructe tropicale.
Blatul este din albușuri cu nuci și ciocolată, cu o textură aerată și ușor sfărâmicios.
Crema cu aromă de cafea, combinată în partea de sus cu ciocolată s-a asortat perfect cu fructele tropicale din compot.
Mulțumesc frumos, pe această cale, prietenilor de la Sun Food, pentru deliciosul compot de fructe tropicale!
Ingrediente
- Pentru blat de albușuri cu ciocolată:
- 8 albușuri de ou
- 175 g zahăr
- 200 gr ciocolată amăruie
- 150 gr unt
- 150 ml lapte
- 150 gr nucă măcinată grosier
- 150 gr faină
- 1 vârf cuțit sare
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 lingură zeamă de lămâie
- Pentru sirop:
- 300 ml apă
- 45 g zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
- Pentru crema de cafea și ciocolată:
- 8 gălbenușuri
- 175 g zahăr
- 250 ml cafea fiartă, tare
- 500 ml lapte
- 1 praf de sare
- 60 g amidon
- 100 g unt cu 82% grăsime
- 500 g mascarpone
- 200 g ciocolată cu lapte
- 250 ml frișcă lichidă
- Pentru decor:
- 420 g compot de fructe tropicale, Sun Food
- 8 g tort gelee
Porții: 16-20
Timp de preparare: 90 minute
Diametrul formei de copt: 24 cm
Mod de preparare pentru tort cu cremă de cafea și fructe tropicale
Preparare blat
Cernem făina împreună cu praful de copt. Bicarbonatul il stingem în zeama de lămâie.
Presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm până devin spumoase. Adaugam, treptat, zahărul și mixăm la treaptă maximă până obținem acea bezea fermă, care rămâne fixată pe pereții vasului. Scoatem mixerul și îl înlocuim cu o spatulă.
Adăugăm peste bezea, în fir subțire, compoziția de ciocolată călduță, esența de rom și amestecăm compoziția ușor, cu mișcări circulare de jos în sus, pentru rămâne bezeaua aerată. Adăugăm nuca, amestecând tot ușor, apoi, treptat făina cernută împreună cu praful de copt.
Vom obține un aluat cu o textură ceva mai groasă decât la chec.
Tapetăm forma cu hârtie de copt la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și întindem compoziția în ea. O nivelăm frumos și coacem blatul în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Nu uităm nici de testul cu scobitoarea, că nu toate cuptoarele coc la fel.
Lăsăm blatul să se tempereze ușor în forma de copt, apoi desprindem pereții detașabili și răsturnăm blatul invers, pe platou.
Preparare cremă de cafea și ciocolată.
Aici avem de fapt două creme. Una doar cu aromă de cafea și cealaltă combinată cu ciocolată.
Fierbem mai întâi o cafea tare, la filtru. Eu am pus 300 ml apă și 5 lingurițe rase de cafea, dar fiecare o prepară după gustul propriu. Se poate folosi ness, sau cappuccino în loc de cafea.
Gălbenușurile le frecăm cu sare, apoi cu zahărul până se lichefiază. Adăugăm amidonul desfăcut în puțin lapte rece, apoi cafeaua ușor fierbinte și laptele tot fierbinte, mixând energic pentru omogenizare.
Transferăm apoi vasul pe foc și fierbem crema, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Ridicăm vasul de pe foc, încorporăm untul, apoi așezăm o folie alimentară direct peste cremă și o dăm la rece. Folia va împiedica formarea crustei la suprafața cremei, după răcire.
Crema va ieși destul de groasă, dar așa am preferat-o eu, mai budincoasă, însă după mixare devine mai cremoasă și se mai subțiază. Când se răcește crema, o mixăm împreună cu mascarponele și devine mai spumoasă.
Pentru crema de ciocolată vom topi ciocolata ruptă, în frișca lichidă încălzită până aproape de punctul de fierbere. O lăsăm să se răcească.
Asamblare tort cu cremă de cafea și fructe tropicale
Secționăm blatul în trei părți. Partea de deasupra o vom așeza la baza blatului, pentru că este mai neuniformă. O însiropăm bine cu sirop răcit și întindem 1/3 din crema de cafea.
Eu pe margini am creat niște rotocoale, cu un posh cu dui, pentru a arăta tortul mai frumos, dar la centru am întins-o normal pentru că acolo oricum va fi presată de blat.
Așezăm a doua parte de blat și o presăm ușor peste cremă. Însiropăm cu mare grijă și a doua parte de blat, dar nu la fel de mult ca pe prima, să nu pătrundă siropul în cremă.
Eu folosesc sticluțe cu pulverizator în care pun siropul și stropesc blatul cu ajutorul acestora.
Întindem iar cremă de cafea în același mod ca la primul strat și o acoperim cu ultima parte de blat, ce de jos și cea mai uniformă. O însiropăm și pe aceasta ușor și turnăm peste ea jumătate sau chiar mai mult din crema de ciocolată. O nivelăm cu o spatulă de tort.
Restul de cremă de ciocolată o mixăm când este răcită complet și o amestecăm cu crema de cafea oprită. Ciocolata îi va influiența gustul și vom avea astfel două creme cu gusturi diferite și culori diferite.
Punem crema în posh și decorăm tortul cu ea, deasupra, doar pe margini, pentru că la interior vom pune fructele.
Pregătim decorul de fructe
Scurgem bine fructele de sirop și le așezăm în interiorul decorului de ciocolată. Adăugăm tort gelee-ul în siropul de la compot, îl amestecăm bine și îl pregătim pe foc conform instrucțiunilor de pe plic. Eu am avut 250 ml de sirop, exact cât este recomandat pe plicul de tort gelee. Îl turnăm apoi peste fructele de deasupra tortului și dăm tortul la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de servire, pentru a deveni cremele mai ferme.
Tort gelee-ul este opțional, fructele stau deasupra tortului și fără acesta, dar eu am vrut să creez acea peliculă transparentă peste fructe. Și, în plus, am vrut să folosesc și siropul de la fructe, cu toate că era bun și dacă îl beam separat. :))))
Pare mult de muncă la acest tort cu cremă de cafea și fructe tropicale, dar nu este și chiar merită tot efortul pentru că este delicios, pentru iubitorii de cafea.
Sper să vă încânte rețeta și să vă fie de folos!