Foarte bine s-au combinat elementele acestui tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui, rezultand un desert absolut delicios.
Am avut stranse la congelator 12 albusuri, cate sase in caserola si am preparat din ele doua blaturi separate. Unul este cu nuca de cocos si celalalt cu nuca clasica. Le-am siropat cu un sirop aromat cu vanilie. Iar crema de ciocolata amaruie am combinat-o cu bucati de gutui din dulceata. Frisca de la decor a completat armonios atat gustul cat si aspectul tortului.
A fost fix pe gustul pofticiosilor mei acest tort, va recomand cu incredere reteta!
Ingrediente
- Blaturi:
- 12 albusuri
- 12 linguri zahar pudra
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 varf cutit sare
- 4 linguri(mai cu varf) de faina
- 4 linguri ulei
- 100 gr nuca macinata nu chiar fin + 1 lingura pesmet
- 100 gr nuca de cocos
- Sirop:
- 500 ml apa
- 2 linguri zahar
- 1 esenta de vanilie
- Pentru crema:
- 200 ml frisca lichida
- 175 gr ciocolata amaruie
- 300 gr dulceata de gutui
- 1 varf cutit sare
- 5 gr gelatina
- Pentru decor:
- 200 ml frisca lichida
- 1 lingura smantana (3,5%)
- Cateva bucati de nuca taiate grosier
- 25 gr ciocolata rasa
- Ornamente din zahar
Mod de preparare pentru tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui
Incepem cu prepararea blaturilor. Aici putem opta pentru a prepara o singura compozitie si o impartim in doua sau putem prepara doua compozitii separate.
Preparare blaturi
Dupa ce au ajuns la temperatura camerei, adaugam peste ele un praf de sare si incepem sa le mixam energic, la treapta inalta a mixerului, iar cand devin spumoase, adaugam treptat zaharul, mixand in continuare tot energic.
Pentru reusita blatului, bezeaua trebuie sa fie tare, altfel compozitia se lasa.
Adaugam si uleiul, apoi scoatem mixerul si introducem o spatula.
Adaugam faina in ploaie si amestecam usor de jos in sus, pana incorporam bine faina in bezea.
In prima parte adaugam nuca, pe care am dat-o la cuptor pentru 5 minute, apoi am macinat-o si am amestecat-o cu o lingura de pesmet, pentru a se separa, ca prea se facea musuroi dupa macinare, iar in a doua parte, adaugam nuca de cocos.
Tapetam doua forme de tort cu hartie de copt si intindem compozitiile in ele.
Le nivelam cu dosul unei linguri si dam formele la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.
Eu le-am copt in acelas timp, pentru ca au avut loc in cuptor ambele forme, care au diametrul de 23 cm.
Blaturile pentru tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui nu vor creste prea inalte, dar nici nu e nevoie.
Dupa stingerea focului, mai lasam blaturile in cuptor 5 minute, apoi le scoatem le rasturnam pe platouri si le lasam sa se raceasca.
Vedeti aici si reteta clasica de blat de tort cu nucă.
Preparare sirop
Nu adaugam esenta in siropul fierbinte, pentru ca isi va pierde din aroma.
Cu acest sirop, vom insiropa blaturile, turnandu-l in special pe margini, pentru ca acealea vor fi mai tari.
Preparare crema pentru tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui
Amestecam continuu in vas, pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza bine compozitia rezultata.
Ridicam vasul de pe foc si il dam la rece, dupa care bagam mixerul in vas si mixam energic pana obtinem o crema spumoasa.
Dulceata de gutui, o punem intr-o sita, sa se separe siropul de fructe, daca este mai solida, o incalzim usor pe foc, punand borcanul(fara capac), intr-un vas cu apa si amestecand in borcan pentru a se fluidiza.
Fructele le vom adauga peste crema de ciocolata, iar in sirop, vom adauga gelatina pe care o vom dilua la foc moale, amestecand continuu in ea.
Adaugam imediat siropul cu gelatina topita, peste crema si le amestecam usor cu o spatula, pentru a nu strivi fructele.
Nu conteaza ca siropul este fierbinte, nu pateste crema nimic, va asigur!!!
Totul este sa omogenizati uniform compozitia.
Asamblare tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui
Dam forma la frigider cel putin o ora, pentru a se intari crema, apoi rasturnam tortul pe platou, nivelam crema pe margini, pentru ca ea se va mai scurge si pe acolo.
Pentru decor, amestecam frisca lichida cu smantana si le mixam energic pana ajungem la consistenta dorita.
Daca mixam frisca prea mult, se va intari mai mult decat trebuie si ne va fi greu sa ornam tortul.
Ornam tortul pe margini, cu ajutorul unui posh, iar deasupra ornam in asa fel incat sa lasam n cerculet gol, unde vom presara nuca si ciocolata.
Presaram si cateva ornamente de zaha, doar asa de design, pentru ca sunt cam tari si riscam sa ramanem fara plombe. :))
Dam din nou tortul la rece si il lasam, atat cat va rezista poftelor celor carora este destinat. :))
Este tare bun acest tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui!
SFATURI:
Daca bezeaua nu se intareste bine, se poate adauga un plic de praf de copt, pentru a ne asigura ca blaturile nu se vor lasa in timpul coacerii.
Bezea intarita bine este atunci cand intoarcem bolul invers si aceasta ramane fixata de peretii bolului, fara a se prelinge.
Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
4 comentarii
Ce frumos l-ai ornat! sa stii ca mi-ai dat o idee cu gutuile in crema, maine o pun in aplicare.
Revin si iti spun ce a iesit. 😀
Ma bucur, ca reteta mea te inspira! Nu poate iesi decat ceva tare bun! Astept sa-mi spui.
Foarte frumos si bun tortul tau, cu o aroma deosebita! Craciun fericit si niste sarbatori asa cum ti le doresti!
Multumesc frumos, Dia! Urari de bine si din partea mea!