Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

de Maria Udrea
4 comentarii
Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

Foarte bine s-au combinat elementele acestui tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui, rezultand un desert absolut delicios.

Am avut stranse la congelator 12 albusuri, cate sase in caserola si am preparat din ele doua blaturi separate. Unul este cu nuca de cocos si celalalt cu nuca clasica. Le-am siropat cu un sirop aromat cu vanilie. Iar crema de ciocolata amaruie am combinat-o cu bucati de gutui din dulceata. Frisca de la decor a completat armonios atat gustul cat si aspectul tortului.

A fost fix pe gustul pofticiosilor mei acest tort, va recomand cu incredere reteta!

Ingrediente

  • Blaturi:
  • 12 albusuri
  • 12 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri(mai cu varf) de faina
  • 4 linguri ulei
  • 100 gr nuca macinata nu chiar fin + 1 lingura pesmet
  • 100 gr nuca de cocos
  • Sirop:
  • 500 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 200 ml frisca lichida
  • 175 gr ciocolata amaruie
  • 300 gr dulceata de gutui
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • Pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 lingura smantana (3,5%)
  • Cateva bucati de nuca taiate grosier
  • 25 gr ciocolata rasa
  • Ornamente din zahar

Mod de preparare pentru tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

Incepem cu prepararea blaturilor. Aici putem opta pentru a prepara o singura compozitie si o impartim in doua sau putem prepara doua compozitii separate.

Preparare blaturi

Albusurile congelate se lasa sa se decongeleze lent, la temperatura camerei.
Dupa ce au ajuns la temperatura camerei, adaugam peste ele un praf de sare si incepem sa le mixam energic, la treapta inalta a mixerului, iar cand devin spumoase, adaugam treptat zaharul, mixand in continuare tot energic.
Pentru reusita blatului, bezeaua trebuie sa fie tare, altfel compozitia se lasa.
Adaugam si uleiul, apoi scoatem mixerul si introducem o spatula.
Adaugam faina in ploaie si amestecam usor de jos in sus, pana incorporam bine faina in bezea.
Impartim compozitia in doua parti.
In prima parte adaugam nuca, pe care am dat-o la cuptor pentru 5 minute, apoi am macinat-o si am amestecat-o cu o lingura de pesmet, pentru a se separa, ca prea se facea musuroi dupa macinare, iar in a doua parte, adaugam nuca de cocos.

Tapetam doua forme de tort cu hartie de copt si intindem compozitiile in ele.
Le nivelam cu dosul unei linguri si dam formele la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.
Eu le-am copt in acelas timp, pentru ca au avut loc in cuptor ambele forme, care au diametrul de 23 cm.
Blaturile pentru tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui nu vor creste prea inalte, dar nici nu e nevoie.
Dupa stingerea focului, mai lasam blaturile in cuptor 5 minute, apoi le scoatem le rasturnam pe platouri si le lasam sa se raceasca.

Vedeti aici si reteta clasica de blat de tort cu nucă.

Preparare sirop

Pentru sirop, punem apa cu zaharul pe foc, pana la topirea zaharului, apoi il lasam sa se raceasca, dar nu inainte de a adauga esenta.
Nu adaugam esenta in siropul fierbinte, pentru ca isi va pierde din aroma.
Cu acest sirop, vom insiropa blaturile, turnandu-l in special pe margini, pentru ca acealea vor fi mai tari.

Preparare crema pentru tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

Pentru crema, rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas, pe foc, impreuna cu frisca lichida.
Amestecam continuu in vas, pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza bine compozitia rezultata.
Ridicam vasul de pe foc si il dam la rece, dupa care bagam mixerul in vas si mixam energic pana obtinem o crema spumoasa.
Dulceata de gutui, o punem intr-o sita, sa se separe siropul de fructe, daca este mai solida, o incalzim usor pe foc, punand borcanul(fara capac), intr-un vas cu apa si amestecand in borcan pentru a se fluidiza.
Fructele le vom adauga peste crema de ciocolata, iar in sirop, vom adauga gelatina pe care o vom dilua la foc moale, amestecand continuu in ea.
Adaugam imediat siropul cu gelatina topita, peste crema si le amestecam usor cu o spatula, pentru a nu strivi fructele.
Nu conteaza ca siropul este fierbinte, nu pateste crema nimic, va asigur!!!
Totul este sa omogenizati uniform compozitia.

Asamblare tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

Tapetam forma de tort cu folie, asezam blatul cu nuca de cocos, turnam crema peste el si o nivelam, iar peste crema asezam, fara sa presam prea mult, celalalt blat.
Dam forma la frigider cel putin o ora, pentru a se intari crema, apoi rasturnam tortul pe platou, nivelam crema pe margini, pentru ca ea se va mai scurge si pe acolo.
Pentru decor, amestecam frisca lichida cu smantana si le mixam energic pana ajungem la consistenta dorita.
Daca mixam frisca prea mult, se va intari mai mult decat trebuie si ne va fi greu sa ornam tortul.
Ornam tortul pe margini, cu ajutorul unui posh, iar deasupra ornam in asa fel incat sa lasam n cerculet gol, unde vom presara nuca si ciocolata.
Presaram si cateva ornamente de zaha, doar asa de design, pentru ca sunt cam tari si riscam sa ramanem fara plombe. :))
Dam din nou tortul la rece si il lasam, atat cat va rezista poftelor celor carora este destinat. :))
Este tare bun acest tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui!
Crema de ciocolata amaruie in amestec cu dulceata de gutui a fost un deliciu, dar nici blaturile nu au fost mai prejos.
Colaj de poze cu pașii de preparare a compoziției pentru blat de tort Colaj de poze cu pașii pr preparare a cremei de ciocolată cu dulceață e gutui Colaj de poze cu pașii de preparare ai blatului cu cocos Blat de tort cu cocos Tort cu cremă de ciocolată și dulceață de gutui asamblat Tort cu cremă de ciocolată și dulceață de gutui decorat

Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui portionat

SFATURI:

Daca bezeaua nu se intareste bine, se poate adauga un plic de praf de copt, pentru a ne asigura ca blaturile nu se vor lasa in timpul coacerii.
Bezea intarita bine este atunci cand intoarcem bolul invers si aceasta ramane fixata de peretii bolului, fara a se prelinge.

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

4 comentarii

Tania Dabu 23 December 2014 - 17:08

Ce frumos l-ai ornat! sa stii ca mi-ai dat o idee cu gutuile in crema, maine o pun in aplicare.
Revin si iti spun ce a iesit. 😀

Răspuns
Maria Udrea 23 December 2014 - 17:21

Ma bucur, ca reteta mea te inspira! Nu poate iesi decat ceva tare bun! Astept sa-mi spui.

Răspuns
adnia 23 December 2014 - 21:34

Foarte frumos si bun tortul tau, cu o aroma deosebita! Craciun fericit si niste sarbatori asa cum ti le doresti!

Răspuns
Maria Udrea 24 December 2014 - 7:01

Multumesc frumos, Dia! Urari de bine si din partea mea!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.