Tort cu cremă de nuci și dulce de leche

de Maria Udrea
0 comentarii
Tort cu cremă de nuci și dulce de leche

Pot să vă spun că acest tort cu cremă de nuci și dulce de leche este un tort deosebit, preparat cu mult drag pentru băieții mei.

Deosebit l-au făcut cremele din interior, mai ales cea cu dulce de leche, pe care l-am descoperit de curând la delatte.ro, datorită Găbiței de la Papa bun, care  m-a provocat să testez câteva din produsele lor și căreia îi mulțumesc mult de tot.

Bineînțeles că și celor de la delatte.ro le mulțumesc, pentru așa produse minunate, pe care le recomand cu tot dragul și toată încrederea!

Tort cu cremă de nuci și dulce de leche
Tort cu cremă de nuci și dulce de leche
Tort cu cremă de nuci și dulce de leche
Tort cu cremă de nuci și dulce de leche

Ingrediente

  • Pentru blat( 27 cm):
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri apă rece(50 ml)
  • 200 g zahăr
  • 200 g făină
  • 25 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 2 fiole esență de rom(2x8ml)
  • Pentru crema de nuci:
  • 300 g miez de nucă măcinat fin
  • 300 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 375 g mascarpone
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • un praf sare
  • Pentru crema caramel:
  • 397 g caramel condensat
  • 375 g mascarpone
  • un praf sare
  • Pentru bandoul de ciocolată:
  • 50 g ciocolată amăruie
  • 50 g ciocolată albă
  • 2 lingurițe frișcă lichidă
  • Pentru decor:
  • ciocolată rasă
  • figurine de ciocolată

Porții: 16-20

Timp de preparare: 60 minute

Diametrul formei de copt: 27 cm

Mod de preparare pentru tort cu cremă de nuci și dulce de leche

Preparare blat și sirop

Pentru sirop, fierbem apa împreună cu zahărul, până când acesta se topește, iar după stingerea focului, adăugăm esența.

Preparare creme

Pentru crema de nuci, măcinăm miezul de nucă foarte fin și îl fierbem împreună cu laptele, zahărul, scorțișoara și un praf de sare, pentru 2-3 clocote.
Dăm apoi compoziția la rece, timp în care miezul de nucă se va hidrata și va îngloba tot laptele.
Apoi, răcită complet, o mixăm împreună cu mascarponele și o dăm la rece până în momentul folosirii.
Acum, eu am pus o cutie și jumătate de mascarpone, pentru că nu am avut în frigider decât trei cutii(3x250g), dar mergeau puse chiar două, pentru că a ieșit destul de fermă crema.
Pentru crema cu dulce de leche, mixăm dulcele de leche cu mascarponele și adăugăm un praf de sare pentru accentuarea gustului.
Și aici ar fi mers două cutii de mascarpone, deci dacă vă îndurați de un ban în plus, puneți două.
Dăm crema la rece, până în momentul folosirii.
Eu spun așa, pentru că ne ocupăm de prepararea cremelor, cât timp se coace blatul.

Asamblare tort cu cremă de nuci și dulce de leche

După ce cremele sunt răcite, blatul și siropul, de asemeni, răcite, asamblăm tortul.
Secționăm blatul în trei părți și le așezăm pe câte un platou pentru a le siropa.
Siropăm mai mult partea pe care o vom așeza la baza tortului.
Pe celelalte două, le siropăm mai mult pe margini și mai puțin pe interior, ca să le putem manevra ușor.
Bine, acum fiecare decide cât de însiropat vrea tortul, nouă ne place să fie mai însiropat, nu uscat.
Așezăm, așa deci, prima parte din blat pe platou.
Prima parte va fi, de regulă, cea de la suprafața blatului, pentru că nu este chiar dreaptă, iar ultima cea de la bază, care este nivelată perfect.
Peste prima parte de blat întindem 3/4 din crema de nucă și o nivelăm frumos cu spatula de tort, ușor umezită.
Așezăm peste ea, partea de blat de la mijloc, întindem 3/4 din crema caramel, adică cea cu dulce de leche și o acoperim cu ultima parte de blat.
Așezăm pereții detașabili ai formei de copt și îi închidem în jurul tortului, pentru a se așeza frumos și îl dăm la rece, până pregătim bandoul de ciocolată.

Preparare bandou de ciocolată

Topim ciocolatele, separat, cu câte o linguriță de frișcă lichidă, la microunde sau pe baie de aburi și trasăm diverse forme, cu ele, pe o hârtie de copt, decupată după circumferința tortului, respectiv, înălțimea lui.
Eu am folosit un creion pentru decorare, dar…m-am cam chinuit, însă zic eu că a meritat efortul.
Lăsăm ciocolata să se întărească ușor pe hârtia de copt, apoi o așezăm de jur împrejurul tortului, cu hârtia de copt cu tot.
Dăm din nou tortul la rece până se întărește bine ciocolata, apoi îndepărtăm, ușor, hârtia de copt.
Ornăm tortul deasupra cu cremele oprite și ornamentele de ciocolată.
Blatul de tort se va secționa mai bine a doua zi, la fel și tortul, este recomandat să stea cel puțin o jumătate de zi la frigider, sau chiar de pe o zi pe alta.
Repet, acest tort a ieșit chiar perfect la gust, cremele fiind fine și deosebite și vi-l recomand cu mare drag!

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.