Tort cu fructe de pădure și ciocolată

de Maria Udrea
0 comentarii
Tort cu fructe de pădure și ciocolată

Ne place mult combinația de fructe și ciocolată în deserturi, iar acest tort cu fructe de pădure și ciocolată a fost fix pe gusturile noastre. L-am preparat pentru o aniversare în familie și tare delicios a fost.

Am folosit fructe de pădure congelate, pe care le-am transformat într-o cremă absolut delicioasă și frumos colorată.  Pe lângă crema de fructe am preparat și o cremă clasică de ciocolată, pe care am aromatizat-o cu rom. Iar blatul de tort l-am preparat cu iaurt în compoziție – vedeți aici rețeta.

Îmi place să experimentez combinații de blaturi de tort cu diferite creme pentru gusturi și texturi deosebite.

Un exemplu de tort delicios și spectaculos de pe blog îl puteți descoperi la rețeta de tort ciocolatos cu jeleu de vișine. L-am denumit așa pentru că are multă ciocolată în el, atât în blat cât și în creme și glazură.

Și tot din categoria torturilor cu combinații interesante de straturi vă mai recomand rețeta de tort cu mango, cremă cu mac și jeleu de zmeură.

Ce este special la acest tort cu fructe de pădure și ciocolată

Acest tort are o combinație perfect echilibrată între gustul acrișor al fructelor de pădure și gustul intens de ciocolată amăruie. Acestea sunt armonizate de un blat dulce și cu aromă intensă de portocale.

Blatul cu iaurt aduce o textură moale și foarte aerată. Are o ușoară notă acidulată și o aromă fină portocale. Fiecare strat este perfect îmbibat, astfel încât să rămână suculent fără să devină prea umed, oferind baza ideală pentru cremele bogate.

Crema de fructe de pădure și mascarpone adaugă un contrast revigorant și ușor dulce-acrișor, datorită combinației de zmeură, afine, mure și coacăze. Mascarponele aduce o textură catifelată și o dulceață subtilă, echilibrând intensitatea fructelor. Fiecare înghițitură surprinde prin explozia de arome proaspete și textura fină, datorită integrării perfecte a piureului de fructe.

Ganache-ul de ciocolată neagră, bogat și mătăsos. Ciocolata oferă un gust profund, ușor amărui, care se potrivește perfect cu fructele de pădure și oferă acel factor de răsfăț suprem.

Împreună, aceste elemente creează un echilibru minunat între dulce și acrișor, între cremos și pufos, între bogat și revigorant. Fiecare strat se îmbină armonios, oferind o experiență gustativă rafinată și memorabilă. Rețeta este ideală pentru ocazii speciale sau momente în care vrem să ne răsfățăm cu un tort spectaculos.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de tort cu fructe de pădure și ciocolată.

Tort cu fructe de pădure și ciocolată

Tort cu fructe de pădure și ciocolată

Printează
Porții: 12 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 20 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat (tava de 24 cm):
  • 250 g făină
  • 200 g zahăr
  • 3 ouă
  • 150 g iaurt grecesc (10% grăsime)
  • 100 ml ulei vegetal
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 praf de sare
  • coaja rasă de la o portocală.
  • Pentru însiropat:
  • 400 ml suc proaspăt de portocale
  • 50 g zahăr.
  • Pentru crema de fructe de pădure și mascarpone:
  • 350 g fructe de pădure (zmeură, afine, coacăze)
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smântână pentru frișcă cu 30 % grăsime
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 10 g gelatină + 50 ml apă rece.
  • Pentru crema ganache de ciocolată:
  • 300 g ciocolată neagră  cu 55% cacao
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 25 g unt cu 82% grăsime.

MOD DE PREPARARE

Începem cu prepararea blatului cu iaurt în compoziție.

Preîncălzim cuptorul la 180°C și tapetăm o tavă de 24 cm cu hârtie de copt la bază, iar lateralele le ungem cu ulei.

Luăm două boluri și separăm albușurile de gălbenușuri în ele. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până când devin spumoase. Adăugăm treptat zahărul, în timp ce mixăm energic pentru a obține o bezea fermă.

Amestecăm gălbenușurile cu uleiul, iaurtul și coaja de portocală răzuită fin. Adăugăm acest amestec peste bezeaua de albușuri și îl încorporăm ușor cu o spatulă și mișcări circulare de jos în sus.

Amestecăm făina cu praful de copt și încorporăm amestecul în compoziție, folosind aceleași mișcări circulare de jos în sus, pentru a păstra aerul în aluat.

Turnăm aluatul în forma pregătită, îl nivelăm la suprafață cu o spatulă și punem forma de copt în cuptor. Coacem blatul de tort timp de 30-35 de minute la 180°C.

Îl lăsăm să se răcească complet, apoi îl secționăm în 3 părți egale.

Prepararea cremei de fructe de pădure și mascarpone

Punem fructele de pădure, zahărul și zeama de lămâie într-o cratiță pe foc mediu. Lăsăm ingredientele să fiarbă 5-7 minute până când fructele se descompun ușor. Le pasăm și trecem sosul obținut prin sită pentru a mai elimina din semințe. Apoi îl lăsăm la răcit.

Hidratăm gelatina în apă rece timp de 5 minute, apoi o diluăm pe baie de aburi și o încorporăm în piureul de fructe răcit. Apoi amestecăm piureul de fructe cu mascarponele.

Separat, mixăm smântâna pentru frișcă cu zahărul pudră până obținem o consistență fermă. O încorporăm ușor în crema de mascarpone cu fructe de pădure.

Prepararea cremei ganache de ciocolată

Într-o cratiță, încălzim smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere, apoi o adăugăm peste ciocolata mărunțită.

Lăsăm să stea 2-3 minute, apoi amestecăm bine până obținem o compoziție omogenă.

Adăugăm untul și amestecăm până la încorporare. Lăsăm crema de ciocolată să se răcească, apoi o mixăm pentru a-i oferi cremozitate.

Asamblăm deliciosul  tort cu fructe de pădure și ciocolată

Așezăm prima parte de blat pe un platou și o însiropăm ușor, mai mult pe margini. Așezăm inelul metalic de la forma de copt în jurul blatului.

Întindem 3/4 din crema de ciocolată și o nivelăm. Apoi așezăm a doua parte de blat însiropată ușor. Întindem 3/4 din crema de fructe de pădure cu mascarpone, iar peste ea adăugăm ultima parte de blat.

Punem tortul la rece pentru 5-6 ore, apoi îl decorăm cu cremele oprite.

Ideal ar fi să îl lăsăm la rece de pe o zi pe alta, dacă avem timp. Straturile se vor așeza uniform, iar tortul se va porționa mult mai bine.

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.