Pentru masa de Revelion 2022 am preparat acest delicios tort egiptean cu nuci și zahăr caramelizat. Am vrut de data aceasta un tort fără ciocolată. Și asta nu pentru că nu ne place ciocolata, dimpotrivă, majoritatea rețetelor mele de tort de pe blog sunt cu ciocolată.
Aveam de mult timp rețeta tortului egiptean pe lista de așteptare, pentru că prea lăudat este. Toate colegele de pe bucătăraș.ro care l-au preparat au spus că este unul dintre cele mai gustoase torturi. Și da, m-am convins și eu că așa este.
Preparând nuca și zahărul caramelizat pentru tort mi-am amintit de rețeta de tort cu cremă de cappuccino și krantz. Un tort foarte adorat de întreaga familie.
Aș mai aminti aici și de rețeta de tort aniversar cu nuci și dulce de leche ce a avut un succes neașteptat la vremea aceea. Este un tort cu o cremă de nuci, extrem de gustoasă.
De ce este special acest tort egiptean cu nuci și zahăr caramelizat
Special la acest tort este combinația dintre crema de vanilie și cea de frișcă amestecată cu nuci și zahăr caramelizat. În plus și blaturile tortului sunt tot pe bază de nucă. Se prepară 3-4 blaturi de bezea cu nucă care vor fi umplute cu straturi alternative din crema de vanilie și cea de frișcă.
Un minus la tortul meu l-au avut ouăle care nu au avut gălbenușurile frumos colorate așa încât să se vadă contrastul dintre straturi. Data viitoare când îl voi mai prepara voi folosi ouă de la găini crescute la curte.
Dacă și vouă vă plac torturile cu multă nucă, găsiți pe blog mai multe rețete în secțiunea ”Dulciuri/Torturi”.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tort egiptean cu nuci și zahăr caramelizat.
INGREDIENTE
- Pentru 3 blaturi de 25 cm diametrul:
- 6 albușuri de ouă medii
- 180 gr zahăr
- 120 gr nuci măcinate
- 90 gr făină
- 1 praf de sare
- Pentru cremă de vanilie:
- 6 gălbenușuri
- 180 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 400 ml lapte
- 20 gr amidon
- 30 gr făină
- 175 gr unt cu 82% grăsime
- 1 praf de sare
- Pentru crema de frișcă și decor:
- 400 ml frișcă lichidă
- 200 gr zahăr
- 200 gr nucă
MOD DE PREPARARE
Începem cu prepararea celor trei blaturi de bezea cu nuci.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Punem albușurile în bolul mixerului și presărăm puțină sare peste ele. Le lăsăm 10-12 minute la temperatura camerei, apoi pornim mixerul. Când albușurile devin spumoase, adăugăm zahărul, treptat și mixăm energic până când obținem o bezea foarte fermă. Scoatem mixerul și folosim o spatulă pentru încorporarea celorlalte ingrediente.
Adăugăm mai întâi nuca măcinată și o încorporăm ușor în bezea, folosind mișcări circulare, de jos în sus. Apoi încorporăm în același mod și făina. Împărțim compoziția în trei părți egale. Coacem pe rând cele trei blaturi, întinse în tava tapetată cu hârtie de copt, pentru 15 minute.
Între timp, pregătim și crema de vanilie.
Amestecăm gălbenușurile cu zahărul pudră și un praf de sare până când devin spumoase. Adăugăm amidonul și făina și începem să diluăm amestecul turnând câte puțin lapte rece și amestecând intens.
Transferăm vasul cu cremă pe foc și amestecăm continuu până când crema se îngroașă ca o budincă. Așezăm o folie de prospețime peste cremă, direct la contact și o lăsăm la răcit. Lăsăm și untul la temperatura camerei să devină moale. Când crema este bine răcită, încorporăm untul în ea, folosind mixerul.
Cât timp crema de vanilie se răcește preparăm zahărul caramelizat și frișca. Frișca foarte rece se mixează până când capătă fermitate. Se lasă deoparte.
Zahărul se pune la caramelizat într-un vas cu pereți înalți, așezat la foc mic spre mediu. Amestecăm în el din momentul în care începe să se topească pe margini. Când este complet topit îl întindem pe hârtie de copt într-un strat subțire. Îl lăsăm să se răcească, îl spargem în bucăți mai mici și îl măcinăm, dar nu foarte fin. Măcinăm și nuca tot grosier și o amestecăm cu zahărul caramelizat. Jumătate din cantitatea acestui amestec o încorporăm în frișcă. Cealaltă jumătate o folosim la decorare. Oprim și din frișcă aproximativ o treime, tot pentru decorarea tortului.
Asamblăm și decorăm tortul.
Așezăm primul blat pe platoul de tort și întindem peste el jumătate din crema de vanilie. Peste aceasta întindem jumătate din crema de frișcă cu nuci. Adăugăm al doilea blat și continuăm cu cele două straturi de creme. Așezăm și al treilea blat cu partea de la bază deasupra pentru că este mai netedă.
Decorăm tortul de jur împrejur cu frișcă, dar și deasupra. Apoi îl placăm tot de jur împrejur cu amestecul de nucă și zahăr caramelizat. Presărăm și pe deasupra și dăm tortul la rece de pe o zi pe alta.
Orice tort este mai bun și se secționează frumos a doua zi.