Tort Fantezie cu ciocolată și zmeură

de Maria Udrea
0 comentarii
Tort Fantezie cu ciocolată și zmeură

Special preparat pentru o zi onomastică, acest Tort Fantezie cu ciocolată și zmeură a avut un mare succes, datorită combinației irezistibile de ciocolată cu zmeură.

Am adăugat zmeură din belșug și în cele două blaturi, dar am ales să prepar și un delicios jeleu de zmeură dulce-acrișor care a fost atracția acestui tort.

La creme, am preparat clasica rețetă de ganache, dar la care am folosit o smântână pentru frișcă naturală cu aromă de vanilie( LaDorna).

Iar pentru blaturi, clasicele rețete de pandișpan simplu și pandișpan cu cacao și le-am înnobilat cu zmeură.

Le-am însiropat ușor cu un sirop cu aromă de vanilie și am decorat tortul cu glazură de ciocolată cu lapte, să compenseze gustul cremei de ciocolată amăruie.

Eu cred că la așa combinații nu avea cum rezulta decât un delicios tort!

 

Rețeta Tort Fantezie cu ciocolată și zmeură – Ingrediente

  •  Blat nr 1( 25 cm):
  • 4 ouă, medii
  • 125 gr zahăr
  • 125 gr făină
  • 50 ml ulei
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • aprox. 100 gr zmeură
  • Blat nr. 2 (25 cm):
  • 4 ouă, medii
  • 125 gr zahăr
  • 25 gr cacao
  • 100 gr făină
  • 50 ml ulei
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • aprox. 100 gr zmeură
  • Sirop:
  • 400 ml apă
  • 50 gr zahăr
  • 3 lingurițe esență de vanilie
  • Crema nr. 1:
  • 300 gr ciocolată albă
  • 200 ml smântână pentru frișcă, vanilată
  • 1 praf de sare
  • Crema nr. 2
  • 250 gr ciocolată amăruie
  • 300 ml smântână pentru frișcă, vanilată
  • 1 praf de sare
  • Jeleu de zmeură:
  • 500 gr zmeură
  • 125 ml apă
  • 100 gr zahăr
  • 1 lingură mai cu vârf de amidon de porumb
  • Glazură:
  • 200 gr ciocolată cu lapte
  • 200 ml smântână pentru frișcă, vanilată
  • Decor:
  • ciocolată
  • zmeură
  • frunze de mentă

Rețeta Tort Fantezie cu ciocolată și zmeură – Mod de preparare 

Peparăm blaturile.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Pentru prepararea celor două blaturi de pandișpan, începem prin a separa albușurile de gălbenușuri.
Presărăm sare peste albușuri și le mixăm spumă. Adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare, la treaptă maximă, până obținem acea bezea fermă, care nu cade de pe pereții vasului.
Scoatem mixerul și introducem o spatulă cu care vom lucra în continuare, pentru a obține o compoziție aerată.
Încorporăm în bezea, gălbenușurile amestecate cu uleiul, folosind mișcări circulare, de jos în sus.
Apoi, încorporăm treptat, făina, respectiv făina amestecată cu cacaua, pentru blatul nr. 2.

Tapetăm baza formei de copt cu hârtie pergament, iar pereții inelului detașabil îi ungem cu ulei și presărăm făină.

Întindem compozițiile pentru blat de tort în tavă, pe rând, bineînțeles, le nivelăm și înfigem din loc în loc zmeura.
Coacem blaturile pentru 35 de minute la 180 de grade, sau până trec testul scobitorii.
Le lăsăm să se tempereze în formele de copt, apoi le răsturnăm pe platouri.
Acum, dacă aveți cuptor bun, electric și cu ventilație, puteți coace cele două blaturi în același timp.

Cât timp se coc blaturile, pregătim cremele, pentru care procedăm în același mod.

Punem smântâna lichidă într-un vas, la foc mediu și o lăsăm să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere.
Rupem ciocolata în bucăți și o adăugăm în smântâna încălzită, după stingerea focului. Amestecăm intens cu o spatulă până când ciocolata este topită și compozița omogenizată. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului.
Lăsăm cremele să se răcească, la loc răcoros, apoi le trecem la frigider până vom decora tortul.
Pregătim jeleul de zmeură.
Spălăm bine zmeura, o scurgem, o punem într-un vas și adăugăm peste ea, zahărul și apa. Punem vasul la foc mic și amestecăm până la topirea zahărului, apoi trecem amestecul prin sită, pentru a elimina semințele. Adăugăm amidonul și punem din  nou vasul la foc încet, sau pe baie de aburi. Amestecăm continuu până când compoziția fierbe și devine consistentă ca o smântână. O lăsăm să se răcească și o dăm la frigider.

Cum asamblăm tortul.

Așezăm blatul cu cacao pe platou și îi decupăm puțin din partea de deasupra, pentru a-l uniformiza.
Îl însiropăm cu jumătate din cantitatea de sirop, răcit. Siropul se prepară prin fierberea apei cu zahărul până la topirea acestuia, apoi, după ce se temperează puțin, se adaugă esența și se amestecă.
Așezăm inelul circular al formei de copt și îl strângem în jurul blatului.
Scoatem crema de ciocolată albă de la frigider și introducem mixerul în ea. O mixăm până devine cremoasă, apoi o întindem în strat uniform peste blatul cu cacao.
Peste aceasta vom întinde jeleul de zmeură și dăm tortul la rece pentru cel puțin 30 de minute, să se așeze bine cele două straturi.
Scoatem crema de ciocolată amăruie, o mixăm ca și pe cea de ciocolată albă și o întindem cu grijă peste jeleul de zmeură.
O întindem fie cu ajutorul unui posh, fie cu lingura și o nivelăm cu mare grijă, să nu deranjăm jeleul.

Am văzut în diverse rețete că jeleul se poate da la congelator pentru a deveni ferm și a putea decora frumos tortul.

( vedeți AICI un exemplu!).

Peste crema de ciocolată amăruie așezăm blatul de pandișpan simplu, însiropat, căruia i-am îndepărtat puțin din partea de deasupra, ca și la cel cu cacao, pentru a fi uniform.
Dăm tortul astfel asamblat la rece, pentru 3-4 ore, sau chiar de pe o zi pe alta, înainte de a-l decora și porționa. Straturile se vor așeza frumos și vor deveni mai ferme dacă ținem tortul la rece de pe o zi pe alta.
 Pentru glazura de ciocolată cu lapte, glazură oglindă, procedăm ca la celelalte două creme de ciocolată.
Turnăm glazura de ciocolată peste tort, după ce îndepărtăm inelul circular.
O turnăm la mijlocul blatului de deasupra și o lăsăm să cadă liber peste marginile tortului. Mai oprim din glazură cam un sfert și o turnăm pe marginile tortului, pentru a crea un aspect mai neuniform. Mie mi s-a părut mai interesant așa, dar rămâne la latitudinea fiecăruia cum decorează tortul.
Vedeți AICI și rețeta Tort cu glazură oglindă și cremă de vanilie, unde am lăsat glazura și simplă, fără a o înălța pe margini.
Decorăm tortul cu ciocolată, zmeură și frunze de mentă și îl dăm la rece până când glazura devine fermă.
Apoi îl putem  porționa și servi cu mare poftă, alături de cei dragi!

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.