Varză acră călită și servită cu mămăliguță

de Maria Udrea
0 comentarii
Varză acră călită și servită cu mămăliguță

Un preparat simplu și ușor, această varză acră călită și servită cu mămăliguță, te scoate din impas, într-o zi de post.

Ce-i drept, noi nu prea servim varza acră decât ca salată, cu ulei, sau în sarmale.

Însă într-o zi de post, în sezonul rece, e chiar binevenită.

Și dacă mai rămâne și pentru a doua zi, adăugăm niște cârnăciori, jumări, sau alte cărnuri, afumate și va fi chiar delicioasă.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 varză murată, mare
  • 2 cepe
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • piper
  • boia de ardei
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri bulion
  • mărar verde
  • Pentru mămăliguță
    1 l apă
  • 300 g mălai
  • 1 linguriță sare
  • 1 lingură ulei

[/ingredients]

[preparare title=”Mod de preparare”]

Pregătim ingredientele pentru varză acră călită și servită cu mămăliguță

Scurgem varza, o tocăm mărunt și o punem în apă rece, să se mai desăreze.
O lăsăm 10-15 minute, în funcție de cât de sărată este.
Eventual, mai schimbăm odată apa.
Curățăm și tocăm ceapa solzișori.
Aducem restul ingredientelor pe masa de lucru. Mie îmi place să am totul la îndemână când prepar ceva, nu să stau să caut după ingrediente și eventual, să omit ceva.

Preparare Varză acră călită și servită cu mămăliguță

Punem uleiul la încins și călim ceapa în el, până devine translucidă.
O amestecăm continuu, să se călească uniform.
Scurgem bine varza, presând-o în mâini și o adăugăm peste ceapa călită.
Amestecăm bine în vas, până când varza este unsă suficient cu ulei, apoi o lăsăm să se prepare la foc mediu, până se pătrunde bine.
Adăugăm și foile de dafin și câte o priză de boia, piper și cimbru.
Mai adăugăm pe parcurs, după gust, din condimente, iar în ultimele 15 minute, adăugăm bulionul.

Între timp, preparăm și mămăliguța

Punem apa la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm sarea și o mână de mălai, amestecând intens cu o spatulă sau o lingură de lemn.
Lăsăm mălaiul să fiarbă până la primul clocot, apoi începem să presărăm restul de mălai, treptat, amestecând intens pentru a nu se forma cocoloașe.
Lăsăm mămăliguța să fiarbă la foc moale, până când mălaiul este bine hidratat și fiert.
La final, adăugăm o lingură de ulei, pentru a avea mămăliga luciu, dar și gust mai bun.
O răsturnăm în boluri clătite cu apă rece și o lăsăm să se tempereze ușor, pentru a deveni fermă, când o răsturnăm pe platouri.
Este gustoasă această varză acră călită și servită cu mămăliguță și presărată cu mărar verde, tocat mărunt!

[/preparare]

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.