40
Printre rețetele de zacuscă pe care le prepar an de an se numără și rețeta de zacuscă de fasole boabe. Este una dintre conservele de legume nelipsite din cămara mea.
Iese tare gustoasă, ușor picantă și ușor dulceagă, exact cum ne place nouă.
Tare bine ne prind conservele de legume atunci când nu avem timp sau chef de gătit. Și ne mai scot din impas și în perioadele de post.
Mai multe rețete de zacuscă găsiți pe blog în secțiunea Zacuscă și conserve de legume.
Ingrediente
- 1 kg fasole boabe
- 1 kg ceapă
- 1 kg morcovi
- 3 kg ardei(capia + gogoșari)
- 800 g pastă de roșii
- 1 căpățână usturoi
- sare
- 3 foi dafin
- piper
- cimbru
- boia de ardei iute și dulce
- 750 ml ulei
Porții: 22 borcane x 270 ml
Timp de preparare: 4 ore
Mod de preparare pentru zacuscă de fasole boabe
Începem cu pregătirea boabelor de fasole, care necesită un timp de hidratare.
Fasolea spălată bine se pune la hidratat în multă apă rece, la frigider, de seara până dimineața, sau chiar 24 de ore.
A doua zi scurgem apa, clătim fasolea cu apă rece și o punem la fiert, în apă cât să fie acoperită.
Adăugăm și un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu, acesta având două roluri: unul de a grăbi fierberea boabelor de fasole, iar al doilea și cel mai important de a ajuta la eliminarea gazelor așa încât nu ne vom mai balona, după ce savurăm delicioasa zacuscă de fasole boabe.
Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote, apoi scurgem apa, clătim fasolea cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apa fierbinte de data aceasta.
Repetăm procedeul de 3 ori, dar doar în două ape adăugăm bicarbonat, în a treia lăsăm apa simplă, astfel ca fasolea să nu rămână cu gust de bicarbonat.
Deci, abia în a patra apă lăsăm fasolea să fiarbă definitiv, până când bobul începe să se sfărâme.
A doua zi scurgem apa, clătim fasolea cu apă rece și o punem la fiert, în apă cât să fie acoperită.
Adăugăm și un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu, acesta având două roluri: unul de a grăbi fierberea boabelor de fasole, iar al doilea și cel mai important de a ajuta la eliminarea gazelor așa încât nu ne vom mai balona, după ce savurăm delicioasa zacuscă de fasole boabe.
Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote, apoi scurgem apa, clătim fasolea cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apa fierbinte de data aceasta.
Repetăm procedeul de 3 ori, dar doar în două ape adăugăm bicarbonat, în a treia lăsăm apa simplă, astfel ca fasolea să nu rămână cu gust de bicarbonat.
Deci, abia în a patra apă lăsăm fasolea să fiarbă definitiv, până când bobul începe să se sfărâme.
Fierbem fasolea
Adăugăm în apa în care fierbe fasolea, cam pe la jumătatea timpului de preparare, o crenguță de cimbru și 3 foi de dafin, precum și puțină sare.
Curățăm ceapa, o tocăm solzișori și o punem la călit în uleiul încins, dar adăugăm și o ceșcuță de apă, să nu capete acel gust grețos de prăjeală.
Când ceapa devine translucidă, adăugăm morcovii curățați și tocați mărunt.
Coacem ardeii, îi curățăm și îi tocăm mărunt, sau îi trecem prin robot.
Când și morcovii sunt bine pătrunși, adăugăm ardeii și lăsăm vasul la foc încet.
Adăugăm din când în când și câte puțină zeamă de la ardeii copți, va da gust plăcut sosului.
Când și ardeii sunt bine preparați, adăugăm pasta de roșii și mai lăsăm sosul pe foc 15-20 de minute, apoi, când fasolea este bine fiartă, o scurgem de surplusul de zeamă și o amestecăm într-un vas încăpător, cu sosul de legume.
Când ceapa devine translucidă, adăugăm morcovii curățați și tocați mărunt.
Coacem ardeii, îi curățăm și îi tocăm mărunt, sau îi trecem prin robot.
Când și morcovii sunt bine pătrunși, adăugăm ardeii și lăsăm vasul la foc încet.
Adăugăm din când în când și câte puțină zeamă de la ardeii copți, va da gust plăcut sosului.
Când și ardeii sunt bine preparați, adăugăm pasta de roșii și mai lăsăm sosul pe foc 15-20 de minute, apoi, când fasolea este bine fiartă, o scurgem de surplusul de zeamă și o amestecăm într-un vas încăpător, cu sosul de legume.
Preparăm zacusca de fasole boabe, la cuptor
Punem vasul in cuptor, la foc încet spre mediu.
Lăsăm zacusca să se prepare încet până scade consistent, iar boabele de fasole sunt aproape sfărâmate.
Pe parcursul preparării, gustăm zacusca și îi potrivim gustul cu sare, cimbru, boia de ardei dulce și iute și piper, dar asta mai spre final.
Este bine să adăugăm condimentele mai spre final de preparare, ca să se păstreze aromele, intense.
Scoatem vasul cu zacuscă din cuptor și introducem borcanele spălate și scurse, așezate într-o tavă.
Pe parcursul preparării, gustăm zacusca și îi potrivim gustul cu sare, cimbru, boia de ardei dulce și iute și piper, dar asta mai spre final.
Este bine să adăugăm condimentele mai spre final de preparare, ca să se păstreze aromele, intense.
Scoatem vasul cu zacuscă din cuptor și introducem borcanele spălate și scurse, așezate într-o tavă.
Le lăsăm 10 minute cu focul aprins, pentru a le steriliza.
Curățăm usturoiul și îl dăm pe răzătoare, apoi îl adăugăm în zacuscă și amestecăm intens în vas, pentru a se împrăștia usturoiul în toată zacusca de fasole boabe.
Umplem borcanele fierbinți cu zacusca de asemeni fierbinte.
Curățăm usturoiul și îl dăm pe răzătoare, apoi îl adăugăm în zacuscă și amestecăm intens în vas, pentru a se împrăștia usturoiul în toată zacusca de fasole boabe.
Umplem borcanele fierbinți cu zacusca de asemeni fierbinte.
Le înfiletam capacele bine spălate și șterse și le dăm la cuptor, cu focul aprins, pentru 10 minute.
După stingerea focului le lăsăm în cuptor până a doua zi când se vor răci definitiv.
Le etichetăm și le trecem în cămară, urmând să ne răsfățăm cu zacusca la iarnă, sau în zilele de post.
Sa va fie de folos!
Le etichetăm și le trecem în cămară, urmând să ne răsfățăm cu zacusca la iarnă, sau în zilele de post.
Sa va fie de folos!
Ne mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.