Prima data am vazut acest fel de zacusca de macrou, la Ina-bucataras dragalas si am stiut din start ca o sa-mi placa și nu m-am inselat.
Eu am mai adaugat in plus fata de reteta ei si morcov si macrou afumat, nu de alta, dar am zis sa imi iasa mai multa :)))))
Este foarte buna, a placut in unanimitate tuturor baietilor mei, ca eu am multi, trei la numar 🙂 dar si mie in mod deosebit.
Am zis ca de acum inainte nu voi mai cumpara conserve de peste in sos tomat, pentru ca mi le prepar singura.
Tot in mod deosebit ne mai place si reteta de zacusca de ghebe pe care o prepar an de an.
Iar pe locul urmator se situeaza reteta de zacusca de vinete cu ciuperci.
Insa gasiti pe blog o colectie interesanta de retete de zacusca la sectiunea ”Conserve”.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos rețeta de zacusca de macrou, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, dar și câteva imagini grăitoare, din timpul preparării.
Ingrediente
- 2 kg macrou congelat
- 500 g file de macrou afumat
- 1 kg ceapa galbena
- 1 kg morcovi
- 2 kg ardei kapia+ gogosari
- 3 linguri otet balsamic
- 2 linguri zahar
- 300 ml ulei
- 400 g pasta de rosii
- 2-3 foi de dafin
- piper cu lamaie
- coriandru
- boabe de mustar
- marar uscat
- salvie
- oregano
- boia de ardei dulce+ iute
- sare
- 1 l apa+ 100 ml otet
Portii: 18 borcane de 175 g;
Timp de preparare: 2 ore si 30 minute
Mod de preparare pentru reteta de zacusca de macrou
Mai intai pregatim ingredientele. Lasam macroul la dezghetat, in apa rece, apoi ii indepartam capul, coada si aripioarele si il evisceram.
Il spalam bine, il taiem in bucati mai mici si il punem la fiert in apa cu o lingurita de sare si 100 ml otet, pentru 10-15 minute de cand atinge punctul de fierbere.
Apoi il scurgem de apa, ii indepartam oasele si il maruntim. Eu am lasat si bucati mai mari.
Maruntim si fileul de macrou afumat, dupa ce ii indepartam pielita aceea neagra.
Curatam legumele si le tocam pe rand, la robot.
Cum preparam zacusca de peste macrou
Punem uleiul la incins si adaugam ceapa in el.
Cand ceapa incepe sa devina sticloasa, adaugam doua linguri de zahar si dupa ce se topeste zaharul adaugam otetul balsamic.
Astfel ceapa capata acel gust placut de caramelizat.
Amestecam continuu pentru a se carameliza uniform, apoi adaugam morcovul si mai tarziu, cand acesta incepe sa se patrunda, adaugam si ardeiul.
Dupa ce gusturile se vor intrepatrunde bine, adaugam condimentele.
Condimentele le vom macina impreuna, inainte de a le adauga.
Potrivim gustul si cu putina sare, dar putina, pentru ca va fi si macroul sarat si pasta de rosii pe care o adaugam cand toate ingredientele sunt bine patrunse.
La final adaugam pestele si cel fiert si cel afumat și pasta de rosii.
Apoi dam vasul la cuptorul preincalzit, pentru 15 minute, sau pana cand uleiul incepe sa iasa la suprafata, acesta este semnul ca zacusca este preparata.
Scoatem zacusca din cuptor si mai potrivim gustul de sare si condimente.
Introducem borcanele bine spalate la sterilizat, 5 minute, pentru ca deja cuptorul este incins.
Umplem borcanele fierbinti cu zacusca fierbinte.
Infiletam capacele si le mai dam la cuptor pentru 5 minute cu focul aprins, timp in care capacele se vor suda bine pe borcane.
Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana a doua zi, sa se raceasca treptat.
Insa, daca avem nevoie de cuptor, le scoatem si le bagam imediat in paturi, pentru a nu se raci brusc si sa avem surpriza ca se desfac capacele de la borcane.
Tips pentru reusita retetei de zacusca de macrou
Sarea nu trebuie adaugata de la inceput peste legume, ci mai tarziu, timp in care legumele isi lasa suficienta savoare, iar sarea le-o va accentua spre final( truc deprins din emisiunea lui Vladutz de la Neatza cu Razvan si Dani).
Frunzele de dafin le inlaturam dupa aproximativ 15 minute de preparat, pentru a nu deveni prea amare la gust.
Deci, aceasta zacusca de macrou, a fost declarata cea mai buna de pana acum, de catre toti cei care au gustat-o, asa ca v-o recomand cu incredere.
4 comentarii
Wou.O bunatate.Super.Bravo.Pupici!
Pup, Mihaela! Chiar buna este!
Notat reteta. In week end trec la treaba. Cu siguranta. Multumesc.
S-o incerci, Monica! Noua ne-a placut tare mult.