Una dintre conservele noastre pentru iarna, preferate, este zacusca de vinete cu ciuperci.
Este mai gustoasa, dar si mai consistenta decat clasica zacusca de vinete. Gasiti pe blog si reteta clasica de zacusca de vinete. Este acea reteta pe care toate gospodinele o aveau trecuta in caietul de retete, in trecut.
Dar gasiti mai multe retete de zacusca in sectiunea Conserve/ Zacusca si conserve de legume.
Iar dacă regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmariti mai jos reteta de zacusca de vinete cu ciuperci, cu lista de ingrediente si mod de preparare pas cu pas, dar si cateva imagini graitoare, din timpul prepararii.
Ingrediente
- 2 kg ceapa
- 2 kg vinete
- 2 kg ardei copti(capia si gogosar)
- 1 kg pasta de rosii cu ardei
- 1 kg ciuperci conservate
- 750 ml ulei
- piper macinat
- cimbru
- foi de dafin
- sare dupa gust
- 4 linguri zahar
Mod de preparare pentru reteta de zacusca de vinete cu ciuperci
Vinetele si ardeii se cantaresc dupa ce au fost coapte si curatate.
Eu folosesc aceste cantitati pentru vasul meu de 8 l in care pregatesc zacusca.
Mai intai se coc vinetele si ardeii, se curata si se lasa la scurs.
Ceapa se toaca solzisori si se caleste in ulei, pana devine trasnlucida, apoi punem ciupercile scurse si tocate si le mai lasam putin pe foc amestecand din cand in cand. Nu este riscul sa se lipeasca pentru ca este ulei mult.
Eu de la un timp, pun si cate putina zeama de la ardeii copti cand prajesc ceapa, pentru a nu mai avea acel gust intens de prajeala.
Tocam vinetele si ardei copti si le punem in vasul in care vom pregati zacusca, apoi adaugam ceapa si ciupercile si omogenizam.
Dam vasul la cuptor, la 180 grade, pentru aproximativ 3 ore.
Pe parcurs, mai scoatem vasul din cuptor si mai amestecam zacusca cu o spatula de lemn sau silicon.
Dupa ce incepe sa se ridice ulei deasupra inseamna ca este aproape de final si punem pasta de rosii cu ardei, iar peste 10 minute, adaugam condimentele, cate putin din fiecare.
Mai lasam la cuptor circa 30 – 40 de minute, timp in care gustam zacusca si potrivim gustul de sare si condimente.
Luam cate o lingura de zacusca si o lasam sa se raceasca, apoi o gustam. Daca o gustam calda, ne putem insela.
Sterilizam borcanele pentru zacusca de vinete cu ciuperci
Spalam bine borcanele, le scurgem si le punem intr-o tava, pe care o vom introduce la cuptor, dupa ce scoatem zacusca, pentru a steriliza borcanele.
Lasam tava cu borcane in cuptor 5 minute, apoi umplem borcanele cu zacusca, punem capacele si le dam din nou la cuptor pentru alte 5 minute, dupa care stingem focul si lasam tava cu borcanele in cuptor pana la racirea acestora.
Eu le-am lasat pana a doua zi, apoi le-am trecut in camara.
Iese o zacusca cu ciuperci usor picanta si usor dulceaga.
TIPSURI:
- Dupa fierbere, surplusul de ulei se inlatura (daca se ridica mult deasupra).
- Se pot pune ciuperci proaspete, dar bine calite impreuna cu ceapa.
- Pasta de rosii cu ardei poate fi inlocuita cu bulion sau chiar rosii proaspete
2 comentarii
Ah, zacusca… aroma copilariei… diminetile de iarna cand ungeam si mancam iute doua felii de paine inainte sa plec la scoala… si, Doamne, era atat de buna 🙂 Picanta si dulceaga, asa o facea si mama 🙂
Simona, eu am facut 3 runde de zacusca deja. 🙂 Folosesc zacusca si la diverse sosuri.
Pup