Zacuscă de vinete – Rețeta clasică

de Maria Udrea
0 comentarii
Zacuscă de vinete

Dintre toate conservele pe care le pregătesc pentru iarnă, cea care nu-mi lipsește niciodată este Zacuscă de vinete – Rețeta clasică.

Pregătesc foarte multe rețete de zacuscă, toate ne plac, dar parcă tot zacusca clasică este mai bună, poate pentru că pe asta am gustat-o prima dată.

Știu că zacuscă de vinete sună a pleonasm, pentru că prin definiție vinetele sunt ingredientele de bază, însă, rețetele se tot reinterpretează, fiecare punând amprenta pe gustul său și au apărut multe rețete de zacuscă care nu au în componență vinetele.

Și eu am câteva, cum ar fi: Zacusca de ghebe, Zacusca de macrou, Zacusca de fasole boabe și altele pe care le găsiți pe blog la categoria Conserve – Zacuscă și conserve de legume.

Ingrediente

  • 6 kg vinete
  • 4 kg ardei roșu( capia + ardei gras)
  • 2 kg ceapă galbenă
  • 1 kg bulion de roșii
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper măcinat
  • zahăr, după gust, opțional
  • 2-3 foi de dafin
  • cimbru

 

Timp de preparare: 3 ore

Porții: 35 borcane/240 ml

Mod de preparare pentru  Zacuscă de vinete – Rețeta clasică

Coacem vinetele, pe grătar ar fi ideal, le curățăm sub jet de apă rece să eliminăm din sucul amar și le lăsăm la curs.
Coacem ardeii, îi punem într-o tavă, presărăm sare peste ei și îi acoperim cu folie alimentară.
Îi lăsăm așa, la odihnit, 10-15 minute, apoi îi curățăm și îi lăsăm la scurs.
Se vor curăța mult mai bine și mai rapid, pentru că se vor înăbuși sub folie, iar sarea ajută să se exfolieze chiar și părțile nepătrunse bine.
Curățăm ceapa și o tocăm solzișori mici.
Când toate aceste ingrediente sunt pregătite, putem incepe procesul tehnologic de preparare a zacuștei de vinete.

Preparare Zacuscă de vinete – Rețeta clasică.

Punem uleiul la încins într-un vas încăpător și adăugăm ceapa.
Călim ceapa, amestecând constant, până începe să își schimbe culoarea.
Tocăm ardeii mărunt și îi adăugăm peste ceapă.
Îi amestecăm bine cu ceapa, timp de 7-8 minute, după care adăugăm vinetele tocate.
Din nou amestecăm bine totul, pe foc, până se omogenizează, apoi adăugăm o priză de sare, una de piper și una de cimbru și dăm vasul la cuptor, la 175 de grade.
Amestecăm din când în când în vas și ștergem marginile, acolo unde zacusca mai stropește și se arde.
Când uleiul începe să se ridice la suprafață, cam în 2-3 ore, adăugăm bulionul.
Amestecăm în zacuscă să se omogenizeze și o mai lăsăm la cuptor până când se ridică iar uleiul la suprafață.
În ultimele 15 minute de preparare, luăm cu o lingură din zacuscă, o lăsăm să se tempereze și o gustăm.
Potrivim gustul cu cele necesare, adăugăm și foile de dafin și lăsăm din nou zacusca la cuptor.
Nu este bine să fierbem prea mult foile de dafin, pentru că devin amare și ne strică gustul preparatelor.
Le vom înlătura după 10-15 minute.
În funcție de gustul ardeilor și al bulionului, se poate adăuga și puțin zahăr( 1-2 linguri).

Sterilizăm borcanele

După cele 15 minute, scoatem zacusca și introducem tava cu borcanele spălate și scurse. Punem lângă borcane și capacele aferente pentru a le steriliza și pe acestea.
Le lăsăm 10 minute cu focul aprins, apoi le scoatem și le umplem cu zacuscă, folosind o pâlnie.
Închidem bine capacele și punem tava cu borcane la cuptor, cu focul aprins, pentru 5-6 minute.
Apoi stingem focul și lăsăm borcanele cu zacuscă de vinete în cuptor până a doua zi când se vor răci.
Le etichetăm frumos și le trecem în cămară.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de zacuscă!
Zacuscă de vinete

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram.

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.