Pui cu ciuperci si sos de smantana cu usturoi

de Maria Udrea
2 comentarii

Este o mancare putin asemanatoare cu puiul manastiresc, dar adaptata pentru a fi preparata la Slow Cooker Crock Pot.
Ador acest aparat, chiar daca prepararea unei retete dureaza ceva mai mult decat la aragaz, este mult mai sanatoasa, mai gustoasa si in plus nu trebuie sa asudez pe langa flacara aragazului, pe canicula aceasta.
[ingredients title=”Ingrediente”]

  • pieptul, pulpele si aripile unui pui de curte
  • 2 cepe
  • 400 gr ciuperci din conserva
  • 1 capatana usturoi
  • 50 gr unt
  • 750 ml apa
  • 200 ml vin alb demidulce
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • nucsoara
  • boia de ardei dulce
  • 200 gr smantana
  • 2 oua
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 2-3 frunze de telina

[/ingredients]
Timp de preparare: 3 ore si 30 minute;

Portii: 8
[preparare title=”Mod de preparare”]

Puiul meu fiind mare si de curte, a necesitat putina prefierbere inainte.
Daca folosim pui din comert, acesta are carnea mai frageda si se prepara mai rapid.
Deci, asezam carnea de pui in vasul de ceramica al aparatului si adaugam apa cat sa fie acoperita.
Eu am pus 750 ml apa.

Adaugam si o lingurita de sare, acoperim vasul cu capacul din dotare, conectam aparatul la sursa de curent si setam modul de preparare HIGH pentru o ora.
Scurgem bine ciupercile de lichid, eventual le mai clatim putin, tocam ceapa solzisori, iar untul il taiem in bucati mai mici.

Pui-ciuperci-sos-smantana-usturoi-1
Dupa scurgerea orei de fierbere a carnii de pui, transferam carnea intr-o sita sa se scurga bine de lichid, iar supa o punem in alt vas.
Clatim vasul de ceramica cu putina apa, asezam bucatile de unt in el, apoi ceapa si ciupercile si le amestecam bine.
Peste ele asezam carnea de pui scursa si condimentata cu piper, cimbru, boia de ardei dulce si sare.

Pui-ciuperci-sos-smantana-usturoi-2 Pui-ciuperci-sos-smantana-usturoi-3

Asezam capacul peste vas si setam programul HIGH pentru 2 ore si 30 de minute.
Lasam ingredientele sa se prepare in unt, precum si in aburul care se formeaza in vas, fara sa ridicam capacul, cel putin o ora, apoi adaugam vinul si zeama de la supa, atat cat sa acoperim carnea.

Curatam usturoiul si il trecem prin presa.
Adaugam peste el putina sare, apoi il amestecam cu smantana.
Amestecam bine ouale si le adaugam peste smantana si usturoi, apoi omogenizam amestecul si adaugam patrunjelul si frunzele de telina tocate marunt.

Pui-ciuperci-sos-smantana-usturoi-6
Cu 30 de minute inainte de expirarea timpului, incercam carnea, gustam mancarea si o mai asezonam cu condimente: piper, boia de ardei, nucsoara, apoi adaugam cate putina supa peste compozitia de usturoi, smantana si oua, pana o diluam usor si o adaugam treptat in vas, amestecand-o bine.

Pui-ciuperci-sos-smantana-usturoi-5Pui-ciuperci-sos-smantana-usturoi-7

In functie de cat de bine sunt preparate ingredientele, in special carnea, timpul de preparare se poate prelungi, inainte de a adauga compozitia cu smantana.
Nucsoara este optionala, eu am adaugat-o ca imi place mult aroma ei.
Este o mancare foarte buna, mai ales servita cu mamaliguta.

Pui-ciuperci-sos-smantana-usturoi-8

[/preparare]

Rețete înrudite

2 comentarii

Pr.Victor 3 September 2015 - 9:02

Meri, iar l-ai greşti bine, iar cu aspect minunat, din nou cu mămăligă. Vezi cum mă trimiţi tu pe mine la bucătărie? 😀 Fain, spre bucuria şi saţietatea băieţilor tăi, spre aprecierea noastră.

Răspuns
Maria Udrea 3 September 2015 - 10:07

Padre, l-am gresit intentionat spre satietatea baietilor mei :))))
Zi buna si multumesc de vizita si apreciere!
Fugi la bucatarie, ca sigur gasesti ceva bun pe acolo!

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.