Prajitura cu suc de rosii si crema de gris este una dintre cele mai delicioase prajituri de post, din caietul ingalbenit de vreme. Este usor de preparat, din ingrediente simple și la indemana oricui.
Este o prajitura cu foi coapte pe dosul tavii, iar aluatul acestora contine si suc de rosii sau bulion.
Mai gasiti pe blog o varinata adaptata a acestei prajituri – Prajitura de post cu bulion si crema de ananas. Crema de anana a inlocuit crema clasica de gris. Merita preparata si in aceasta varianta.
Iar pentru atunci cand nu tinem post preparam si varinata de delce – vedeti aici reteta.
Daca sunteti in cautare de retete pentru deserturi de post, gasiti pe blog o intreaga colectie. Le descoperiti in sectiunea Dulciuri / Dulciueri de post.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de prajitura cu suc de rosii si crema de gris.
Ingrediente
- Pentru blat:
- 15 linguri ulei
- 15 linguri suc de rosii
- 5 linguri zahar
- 500 g faina
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- esenta de rom
- sare
- Pentru umplutura:
- 1 l apa
- 4 linguri zahar
- 200 g gris
- 200 g margarina
- 75 g nuca de cocos
- zeama si coaja de la o lamaie
- 400 g gem de prune cu miez de nuca
- sare
Mod de preparare pentru prajitura cu suc de rosii
Incepem cu prepararea aluatului pentru foile cu bulion.
Reteta originala era cu 12 linguri din fiecare(ulei si suc de rosii), dar eu am folosit o tava de 26/36 cm si am mai adaugat cate 3 linguri.
Am frecat uleiul cu zaharul si putina sare pana aproape de lichefierea zaharului, apoi am adaugat sucul de rosii, esenta si faina cu bicarbonatul.
Am framantat un aluat elastic si nelipicios, pe care l-am lasat 20 de minute la frigider acoperit cu o folie.
Apoi l-am impartit in 4 bucati pe care le-am intins pe dosul tavii unse cu ulei si le-am copt pe rand cate 6-7 minute la 180 grade.
Preparare crema de gris
Pentru crema de gris, am pus intai apa cu zaharul, coaja de lamaie si sarea la fiert, iar cand a atis punctul de fierbere, am adaugat grisul in ploaie amestecand continuu.
Am lasat pe foc pana s-a ingrosat, apoi am dat deoparte si am incorporat margarina si zeama de lamaie.
Am dat crema la rece, iar cand s-a racit complet am adaugat nuca de cocos si am omogenizat.
Asamblare prajitura cu suc de rosii si crema de gris
Pentru asamblarea prajiturii, am pus prima foaie in tava si am intins jumatate din crema de gris peste ea.
Am asezat a doua foaie peste crema, am intins gemul peste ea, apoi a treia foaie, restul de crema si ultima foaie.
Am acoperit prajitura cu folie si am dat-o la frigider pentru cateva ore dupa care am portionat-o.
Au rezultat 24 de portii dreptunghiulare si mai maricele.
S-au hidratat destul de repede foile si a iesit foarte buna si inalta, asa cum imi plac mie prajiturile.
19 comentarii
Da ,imi place foarte mult ….si o voi face pentru sarbatori la servici .Asa e si reteta care o am eu,Pupici si o seara frumoasa 🙂
Petronela, multumesc de vizita! Ma bucur ca iti place aceasta prajitura de post! Seara frumoasa, pup si eu!
O prajitura delicioasa si unde mai pui ca este si de post!
Asa este, Rocsy, e tare buna!
Daca nu citeam titlul ziceam ca-i Albinita. Trebuie sa o incerc si eu. Pupici!
Ancuta, s-o incerci ca e tare buna! Pup si eu pe toti trei!
Cat de bine arata, cat de delicioasa trebuie sa fie. Imi place mult de tot!!! Felicitari!!!! Si o felie pentru mine, te rog!!!:)))
Bine ai venit, Meli, la o felie virtuala de prajitura! 🙂
Trebuie sa incerc si eu varianta asta.Eu faceam reteta cu foile direct in tava si cu umplutura de mere rase.
Este buna si varianta ta, am sa incerc si eu ca mere am din belsug.
multumesc ptr retete,imi place ca sunteti f explicita,va admir sincer,nu sunt o incepatoare a preparatelor culinare ,sunt fan bucatarie si intodeauna mi-a placut sa invat ceva nou.
Va multumesc frumos, pentru vizita si apreciere! Ma bucur ca reteta mea v-a atras atentia!
Pot face grisul cu lapte, nu cu apa? Ma gandesc ca ar iesi mai gustos.
Normal ca ar iesi mai bun grisul cu lapte, dar atunci nu va mai fi o prajitura de post 😀
Ce reteta excelenta! In postul asta o fac si eu. Merci, Mari! Te pup.
Este tare buna, Iuliana, cu siguranta o sa-ti placa! Pupici!
Super bună! 😉
Multzu, Cris! :-*
Margarina se pune peste grisul fierbinte sau se lasă să se răcească până devine ușor călduț? Mă gândesc să nu se taie..
In loc de apa se poate folosi lapte de soia sau de cocos ?că sa fie de post
Mulțumesc! Va urmăresc cu mare drag !