Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit

de Maria Udrea
40236 vizualizări
Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit

Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit, este una dintre prăjiturile copilăriei, pe care ne-o prepara mama.

Cu gem de prune proaspăt și aluatul din: ouă, untură, făină și lapte prins(iaurt natural, preparat în casă).

Era o prăjitură tare apreciată la vremea aceea, cu aluat sfărâmicios, gem de prune sau chiar magiun, iar aluatul răzuit de deasupra prăjiturii, ușor crocant și aspectuos.

Eu nu am avut nici untură, nici lapte prins, dar tot a ieșit o bunătate de prăjitură.

 

prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-12

prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-9

Prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit

Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.4/5
( 5 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 4 gălbenușuri de ou(medii)
  • 4 linguri smântână
  • 250 g unt(82%)
  • 150 g zahăr
  • 25 g zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • un praf sare
  • 800 g făină(+ 2 linguri)
  • Pentru bezea:
  • 4 albușuri de ou
  • 3 linguri zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • 300 g gem de prune
  • 150 g miez de nucă
  • 25-30 g zahăr pudră
  • 1 linguriță scorțișoară

Porții: 30

Timp de preparare: 45 minute

Dimensiuni tavă: 27/35 cm

Mod de preparare

Preparare aluat

Frecăm untul moale( ținut 15-20 de minute la temperatura camerei), cu zahărul și zahărul vanilat, până devine ușor spumos.
Gălbenușurile le frecăm cu un praf de sare, pentru a li se intensifica culoarea.
Apoi le adăugăm peste unt și omogenizăm compoziția.
Adăugăm, pe rând: smântâna, coaja rasă de lâmâie și zeama de lămâie în care dizolvăm bicarbonatul.
Omogenizăm compoziția după fiecare adaos, apoi încorporăm, treptat, făina, cernută cu praful de copt.
Frământăm un aluat nu foarte tare, din care dăm deoparte cât o minge de ping pong.
Restul de aluat, îl intindem în tava tapetată cu hârtie de copt și îl lasăm să se odihnească, la rece, până pregătim restul ingredientelor.
În aluatul cât mingea de ping pong, mai adăugăm 2 linguri de făină, îl punem într-o folie alimentară și îl dăm la congelator pentru 15-20 de minute.

Asamblare prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit

Peste aluatul din tavă, întindem gemul de prune și presărăm jumătate din miezul de nucă tăiat grosier.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul, respectiv zahărul vanilat și zeama de lămâie și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă, pe care o întindem peste gemul din tavă.
Deasupra, răzuim coca de la congelator și presărăm miezul de nucă ramas, apoi coacem prăjitura pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până când aluatul se rumenește bine la suprafață și pe marginile prăjiturii.
Lăsăm prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit să se răcească, apoi o putem porționa și pudra cu zahăr pudră, amestecat cu scorțișoară, sau simplu, după preferințe.
Este foarte bună, eu o numesc țărănească, sau rustică, după aspect și gust, și mai ales, este mult mai bună a doua zi, când devine și mai fragedă, efectiv se topește în gură.
Sper să vă placă rețeta mea de prăjitura cu gem de prune și aluat răzuit și să vă fie de folos!
Smântâna poate fi înlocuită cu un iaurt mai cremos, iar untul cu untură, pentru cine folosește și dispune de așa ceva.

prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-8

prajitura-cu-gem-de-prune-si-aluat-razuit-11

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.