Ne place tare mult acest gem de prune asortate și fără zahăr, iar eu fac 3-4 serii pe an, pentru că sunt multe soiuri de prune care mai de care mai aromate și merită să le conserv aromele în diverse gemuri, mai dulci sau mai acrișoare, simple, cu miez de nucă sau migdale.
De data aceasta am preparat un gem de prune asortate, din trei feluri de prune, culese din livada socrilor mei.
Din păcate, nu cunosc denumirea prunelor, dar pot să le detaliez: unele de culoare închisă, mai ovale și foarte, foarte dulci, altele de culoare închisă, foarte mari și rotunde, iar altele de culoare mai deschisă, mari și rotunde și ușor mai acrișoare.
Sunt prune de masă, sau altoite, cum se spune în popor și se coc la sfârșitul lui iulie, începutul lui august, iar anul acesta, parcă au fost mai dulci ca niciodată.
A ieșit un gem foarte aromat, ar fi necesitat și o cantitate mică de zahăr, dar l-am lăsat să fie puțin mai acrișor, că așa ne place.
Va fi foarte bun, savurat la mic dejun, dar și inclus în diferite rețete de dulciuri cum ar fi:
Rețeta de langoși cu gem de prune și nuci
Rețeta de prăjitură de post cu gem de prune
Rețeta de prăjitură cu foi și gem de prune
Pot să spun că deja i-am făcut inaugurarea la o prăjitură cu aluat răzuit, care a ieșit tare bună.
Ingrediente
- 10 kg prune asortate, de vară(cântărite cu sâmburi)
Porții: 16 borcane( 16 x 275 g)
Timp de preparare: 6 ore
Rețeta Gem de prune asortate și fără zahăr – Mod de preparare