Turtă dulce rotundă și glazurată

de Maria Udrea
691 vizualizări
Turtă dulce rotundă și glazurată

Tare dor mi-a fost de gustul copilăriei de la sărbătorile de iarnă, când în pachetul de la moșul găseam turtă dulce rotundă și glazurată cu acea glazură albă, dulce!

Anul acesta am umplut platoul moșului, printre altele și cu turtă dulce cu gust de copilărie.

Am găsit o rețetă care a redat nu numai acel gust, dar și frăgezimea și culoarea.

Am mai preparat anterior și o rețetă de Turtă dulce cu glazură Royal Icing. Ne-am delectat în familie decorând-o.

Diferența între rețeta anterioară și cea de azi constă și în forma turtei dulci, dar și în compoziția aluatului. O rețetă este cu miere, iar cealaltă cu sirop de zahăr ars.

Rețetă de turtă dulce rotundă și glazurată.

M-am bucurat nespus că am găsit această rețetă de turtă dulce cu gust de copilărie pe blogul Rețete fel de fel. Un blog pe care, de la un timp îl administrez și eu.

Eu am umblat foarte puțin la rețetă, pentru că rămâneam cu un gălbenuș, ceea ce mi s-a părut puțin nepotrivit. L-am inclus și pe acesta în aluat și am mai plusat cu foarte puțină făină. Am redus puțin și cantitatea de zahăr, după gustul nostru.

Și am pus ceva mai mult ghimbir la combinația de arome, că tare mult îmi place gustul lui.

Chiar am fost mulțumită de gustul, dar și de frăgezimea turtei dulci. A fost așa cum mi-o aminteam eu din copilărie.

Găsiți pe blog  la categoria ”Dulciuri” mai multe Rețete de fursecuri, perfecte pentru perioada sărbătorilor.

Turtă dulce rotundă și glazurată

Turtă dulce rotundă și glazurată

Tare dor mi-a fost de gustul copilăriei de la sărbătorile de iarnă, când în pachetul… Fursecuri Turtă dulce rotundă și glazurată European Printează
Porții: 30 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 4 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru aluat de turtă dulce rotundă:
  • 500 gr făină(150 gr + 350 gr)
  • 220 gr zahăr tos
  • 125 gr apă clocotită
  • 50 gr unt
  • 1 ou + 1 gălbenuș
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • Condimente:
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 1/2 linguriță ghimbir măcinat
  • 1 vârf de linguriță coriandru măcinat
  • 1 vârf de linguriță piper
  • Pentru glazură:
  • 1 albuș de ou mediu
  • 100 gr zahăr pudră
  • 2 linguri de apă fierbinte

MOD DE PREPARARE

Pregătim aluatul pentru turtă dulce rotundă și glazurată.

Punem o lingură mai cu vârf de zahăr la caramelizat. În alt vas, punem apa la fiert.

Amestecăm în zahăr pentru a nu se arde, iar când se topește, adăugăm apa clocotită.  Mai lăsăm vasul cu sirop de zahăr ars pe foc până se topește tot zahărul, apoi adăugăm condimentele și restul de zahăr. Amestecăm până se topește din nou tot zahărul, apoi stingem focul.

Turnăm siropul fierbinte peste 150 gr făină și amestecăm până la omogenizarea compoziției.

Lăsăm compoziția la răcit, apoi încorporăm în ea restul de făină amestecată cu sare și bicarbonat, 1 ou și un gălbenuș și untul moale.

Vom obține un aluat nu foarte ferm și nelipicios pe care îl acoperim cu folie.

Formăm turta dulce rotundă și o dăm la copt.

Pornim cuptorul la 180 de grade. Tapetăm o tavă mare cu hârtie de copt. Folosim cea mai mare tavă a cuptorului.

Rupem din aluat bucăți de aproximativ 40 gr și le modelăm în mâini dându-le formă de biluțe.

Le așezăm în tavă la distanțe de 1,5 cm.

Dăm tava cu mingiuțele de turtă dulce la cuptor pentru 15 minute, maxim 20. Nu trebuie să coacem turta dulce mult pentru a nu se întări.

Lăsăm turtele dulci la răcit.

Preparăm glazura pentru turta dulce cu gust de copilărie.

Albușul ținut la temperatura camerei se mixează cu zahărul pudră până rezultă o bezea cristalină. Adăugăm, pe rând cele două linguri de apă fierbinte și omogenizăm glazura.

Când turtele dulci sunt răcite, le scufundăm în glazură și le scoatem pe un grătar de răcire.

Le lăsăm acolo până se întărește glazura pe ele, apoi le transferăm pe platouri.

Eu am decorat câteva cu ciocolată, doar așa, pentru o pată de culoare.

Să vă fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: