Pe platoul cu fursecuri de Moș Nicolae au stat și aceste Fursecuri vanilate cu glazură de ciocolată care au avut un mare succes.
Am vrut să am un platou mai diversificat. Și am făcut câte puțin din fiecare: cornulețe, turtă dulce, fursecuri.
Însă, atât de bune au fost încât am primit observații că am făcut prea puține fursecuri, pe lângă celelalte.
Sunt fursecuri fragede, cu unt și le-am glazurat cu ciocolată amăruie pentru a echilibra gustul.
Fursecurile sunt, de obicei, foarte dulci, iar ciocolata amăruie le-a completat perfect gustul.
De regulă, eu mai reduc din cantitatea de zahăr de la deserturi. Dar la fursecuri riscul este să nu mai iasă atât de fragede, de sfărâmicioase.
Vedeți și Rețeta de turtă dulce rotundă și glazurată, preparată tot cu ocazia zilei de Sf. Nicolae!
Și pentru că unii mai țin și post, am mai preparat și aceste Cornulețe de post cu gem și nuci.
Rețeta de fursecuri vanilate cu glazură de ciocolată
Rețeta de față este una clasică, dar cu un aluat puțin mai moale pentru a-l putea modela cu ajutorul posh-ului cu dui stelat.
Și am modelat fursecurile sub diferite forme. O parte le-am glazurat, o parte le-am lăsat simple.
Aș fi vrut să le decorez și cu figurine de zahăr colorate, dar nu le agreează ai mei. Ei nu țin la aspect, ci doar la gust. 🙂
Dar am folosit elemente de decor tot din ciocolată albă și neagră, așa pentru o pată de culoare.
Vedeți aici cum a arătat platoul meu cu fursecuri pentru moș Nicolae:
Așadar, vă recomand cu mare drag și încredere rețeta de față, că tare bune și aspectuoase ies fursecurile!
Și nu uitați că mai puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
INGREDIENTE
- Aluat pentru fursecuri fragede:
- 250 gr făină
- 150 gr unt cu 82% grăsime
- 70 gr zahăr tos
- 30 gr zahăr vanilinat
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 gălbenuș de ou mediu
- 100 ml lapte
- 1 praf de sare
- Glazură de ciocolată amăruie:
- 100 ml ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă
- figurine de ciocolată pentru decor
MOD DE PREPARARE
Cum pregătim aluatul pentru fursecuri vanilate cu glazură de ciocolată?
Începem prin a măcina zahărul tos împreună cu cel vanilinat și a obține zahăr pudră.
Nu folosesc la aluaturi zahăr pudră din comerț, pentru că acela mai conține și amidon.
Când avem toate ingredientele pe masă, pornim cuptorul la 180 de grade.
Mixăm untul moale cu zahărul pudră până devine cremos. Adăugăm gălbenușul amestecat cu un praf de sare și esența, apoi făina și, la final, diluăm aluatul cu lapte.
După cum am spus mai sus, trebuie să avem un aluat bun de modelat cu ajutorul posh-ului cu dui.
Punem aluatul în săculețul poshului și modelăm fursecurile direct în tava tapetată cu hârtie de copt.
Eu le-am modelat sub formă de trandafiri, de coronițe, potcoave și bastonașe.
Coacem fursecurile pentru 15 minute la 180 de grade. Trebuie să înceapă să se rumenească pe margini, dar nu și pe deasupra.
Lăsăm fursecurile fragede și vanilate să se răcească.
Preparăm glazura de ciocolată.
Încălzim frișca lichidă, dar nu o lăsăm să înceapă să fiarbă. Adăugăm în ea ciocolata ruptă în bucăți și amestecăm până aceasta se topește. O lăsăm să se mai tempereze.
Trecem fursecurile răcite doar cu un capăt prin ciocolata temperată și le așezăm pe un grătar.
Presărăm și figurinele mici de ciocolată albă și neagră și lăsăm fursecurile pe grătar până se întărește ciocolata.
Apoi le putem tranfera pe platou.
Sunt foarte gustoase și aspectuoase aceste fursecuri vanilate cu glazură de ciocolată, vă recomand, cu drag, rețeta!