Pentru că ne plac vafele și prepar foarte des diferite rețete, dar și pentru că am acasă o colecție de aparate de făcut vafe, de data aceasta am preparat o rețetă de gingerbread waffles. Sunt vafe din aluat de turtă dulce, foarte fragede și foarte aromate.
Aluatul pentru aceste vafe l-am preparat în mod asemănător cu aluatul pentru rețeta de foi de turtă dulce pe dosul tăvii. Diferența constă în cantitățile ingredientelor. Aluatul pentru vafe va avea textura mai moale decât aluatul pentru foile coapte pe dosul tăvii.
Și dacă am amintit de aluatul pentru foile de turtă dulce, vedeți aici și rețeta de prăjitură cu foi de turtă dulce și cremă de nuci, glazurată cu ciocolată. A fost una dintre cele mai apreciate prăjituri de pe masa sărbătorilor de iarnă, din anii trecuți.
Mai găsiți pe blog și o rețetă de turtă dulce la tavă. Este foarte simplă și ușor de preparat. Prăjitura iese foarte pufoasă, foarte aromată și are o culoare tare plăcută. În ultimii ani, nu a existat Crăciun la noi fără un platou cu turtă dulce, dar preparată sub diferite forme de fiecare dată. Dacă tot a devenit tradițională și la noi, nu ne abatem de la tradiție.
Ce ingrediente folosim la rețeta de gingerbread waffles
Pentru aceste vafe, folosim ingrediente comune foilor de prăjituri, plus condimentele specifice turtei dulci. Acestea se găsesc în magazinele alimentare, în preajma sărbătorilor de iarnă. Iar dacă nu avem condimentele pentru turtă dulce, le putem pregăti în casă, amestecând ingredientele necesare.
Vedeți aici cum putem pregăti în casă mix de condimente pentru turta dulce. Bineînțeles că putem umbla la cantități adăugând mai mult din cele pe care le preferăm. De exemplu, eu adaug mai multă nucșoară și scorțișoară și mai puține cuișoare. Cuișoarele au aroma mai puternică și nu dorim să influențeze celelalte arome.
Dacă și voi obișnuiți să preparați turtă dulce pentru masa de Crăciun, vă invit să descoperiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira. Le descoperiți tastând cuvintele ”turtă dulce” în caseta de căutare de pe blog.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de gingerbread waffles. Vafe din aluat de turtă dulce.
INGREDIENTE
- 600 gr făină(200 gr + 400 gr)
- 15 gr cacao
- 250 gr zahăr tos
- 250 gr apă clocotită
- 100 gr unt
- 2 ouă + 2 gălbenușuri
- 2 lingurițe cu condimente pentru turtă dulce
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de linguriță cu sare.
MOD DE PREPARARE
Pentru a prepara aluatul de turtă dulce începem prin a carameliza 100 gr de zahăr, într-o crăticioară, la foc de intensitate mică spre medie. Între timp, punem și apa la fiert, într-un ibric.
Amestecăm continuu zahărul cu o spatulă, pentru a nu se arde. Când este complet dizolvat, adăugăm apa clocotită.
Fierbem siropul de zahăr caramelizat până când se topește zahărul care se solidifică la contactul cu apa. Apoi adăugăm condimentele și restul de zahăr. Mai fierbem siropul doar până când se topește și zahărul adăugat și stingem focul.
Cum preparăm aluatul pentru gingerbread waffles
Punem 200 gr de făină într-un bol și turnăm siropul fierbinte peste ea. Amestecăm energic până când făina absoarbe tot siropul și se omogenizează compoziția. Apoi lăsăm făina opărită la răcit.
După răcirea completă încorporăm în compoziția de mai sus și restul de făină amestecată cu sarea și bicarbonatul de sodiu. Apoi încorporăm ouăle întregi, cele două gălbenușuri și untul moale. Amestecăm bine aluatul pentru vafe de turtă dulce și lăsăm să se odihnească 10 minute.
Acoperim bolul cu folie de prospețime pentru a nu se forma crustă la suprafața aluatului.
Cum coacem delicioasele vafe din aluat de turtă dulce
După ce aluatul s-a relaxat 10 minute, conectăm aparatul de vafe la sursa de curent și îl lăsăm să se încălzească. Apoi punem câte o lingură de aluat în compartimentele formei de copt. Coacem vafele de turtă dulce până se rumenesc frumos. Nu ținem cont neapărat de indicația ledului care ne avertizează că vafele s-au copt. Le putem lăsa mai mult timp dacă le dorim mai colorate și mai crocante.
Dacă dorim ca vafele să fie mai lucioase la suprafață, putem unge tăvițele aparatului de vafe cu puțin ulei.
Sunt delicioase și sunt frumos colorate. Le putem decora cu zahăr pudră, opțional.
În speranța că rețeta mea de gingerbread waffles vă v-a inspira, vă doresc spor la preparat și poftă bună la savurat!