Abia am așteptat să se coacă gutuile pentru a prepara și anul acesta rețeta de lichior de gutui sau Gutuiată, cum este cunoscută denumirea populară. Am conservat astfel aroma gutuilor și într-o băutură gustoasă și rafinată, nu doar în borcanele cu gem, dulceață sau compot.
Anul acesta am pregătit mai multe tipuri de lichior: din zmeură, din vișine, chiar și din prune. Însă nu am avut timp de pozat rețetele, la momentele respective.
Din gutui, îmi place în mod deosebit să prepar rețeta de peltea. De fapt rețeta se prepară din cotoare și din cojile de la gutui, la care se adaugă, opțional și cotoare și coji de mere.
Dintre rețetele de prăjituri cu gutui, vă recomand de pe blog rețeta de prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate. Este o adevărată nebunie cu gust dulce-acrișor și aromă de gutui cu scorțișoară! Foarte aromate ies deserturile cu gutui, iar dacă le mai adăugăm și puțină scorțișoară sunt chiar demențiale.
Rețetă de lichior de gutui sau Gutuiată
Pentru rețeta de lichior am folosit gutui din livada mamei soacre, adunate de soțul meu și, bineînțeles, curățate tot de el. De fapt, întreaga rețetă de gutuiată a fost preparată de el, eu mi-am asumat doar fotografiile.
Comparativ cu alte rețete de lichior, la cel de gutui timpul de macerare al fructelor este mai mare. Este necesar să alegem gutui bine coapte, pentru a mai scurta din timp.
Însă rezultatul final merită din plin așteptarea. Nu am folosit alcool pur ci țuică preparată natural cu prunele din livada noastră.
Găsiți pe blog mai multe rețete cu gutui, dar și alte rețete de băuturi, de unde vă puteți inspira.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de lichior de gutui sau Gutuiată.
INGREDIENTE
- 1,5 kg gutui bine coapte
- 1 kg zahăr
- 2,5 l țuică
- zeama de la 1 lamaie mare
MOD DE PREPARARE
Începem prin a spăla bine gutuile cu partea abrazivă a buretelui de spălat vase, pentru a le îndepărta tot puful. Ștergem bine gutuile, le tăiem în sferturi, le îndepărtam cotoarele și le tocăm în cuburi mici.
Stropim cubulețele de gutui cu zeamă de lămâie și le acoperim rapid cu zahăr pentru a nu oxida. Le punem într-un recipient mai mare, un borcan de sticlă, sau un bidon de plastic, în cazul de față.
Punem recipientul cu amestecul de gutui și zahăr la loc mai călduros și îl lăsăm 7-8 zile. Nu uităm să îl mai agitam de 2-3 ori pe zi pentru a se amesteca bine gutuile cu zahărul și a se forma sirop.
Apoi putem adăuga alcoolul, sau țuica, în cazul nostru. Închidem recipientul ermetic și îl lăsăm în cămară pentru cel puțin o lună.
Perioada de macerare durează până la 3 luni. Abia apoi putem filtra lichiorul și depozita în sticle.
Ne putem răsfăța cu câte un păhărel de gutuiată seara, la cină.
Să vă fie de folos!