Găluște de cartofi cu carne și cașcaval

de Maria Udrea
0 comentarii
Farfurie rustică cu Găluște de cartofi cu carne și cașcaval

În weekend, când servim micul dejun mai târziu, avem timp să pregătim și preparate mai complexe. De data aceasta am preparat o rețetă de găluște de cartofi cu carne și cașcaval. Sunt tare gustoase, mai ales, servite cu diferite sosuri ușor picante, sau simplu, cu ketchup.

Inițial am vrut să fac chiftele în crustă de cartofi pentru că am pe lista de așteptare o astfel de rețetă. Dar, editând anterior o rețetă asemănătoare pe blogul Rețete fel de fel, am zis să le încerc mai întâi pe acestea. Au ieșit tare bune, important este să nu exagerăm cu adaosul de făină în compoziția de cartofi.

Foarte apreciată a fost și rețeta de șnițele de porc în crustă de cartofi. O repetăm din când în când și în variantele cu carne de pui sau vițel.

Iar una dintre rețetele preferate pe bază de aluaturi cu cartofi este rețeta de plăcintă la tigaie cu aluat de cartofi, șuncă și cașcaval.

Rețeta de Găluște de cartofi cu carne și cașcaval

Pentru rețeta de față am folosit ca și umplutură un amestec din carne de porc proaspătă cu carne afumată. Am rumenit carnea la tigaie împreună cu o ceapă și condimentele preferate. Iar ca ingrediente de legătură nu am folosit oul ca la chiftele ci cașcavalul. Au ieșit tare gustoase, mai ales servite cu un ketchup ușor picant. Merg tare bine servite și cu smântână, sau cu un sos de brânzeturi.  Am optat pentru adaos de verdeață în compoziția de carne. Însă mergea tare bine adăugată și în aluatul de cartofi pentru un plus de culoare.

Găsiți pe blog mai mute rețete de gustări, de acest gen, de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de găluște de cartofi cu carne și cașcaval.

Farfurie rustică cu Găluște de cartofi cu carne și cașcaval

Găluște de cartofi cu carne și cașcaval

Printează
Porții: 15 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 4 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru aluatul de cartofi:
  • 750 gr cartofi fierți
  • 250 gr făină + extra pentru modelat găluștele
  • 30 gr griș
  • 2 ouă
  • sare, după gust
  • Pentru umplutură:
  • 250 gr carne de porc, proaspătă
  • 150 gr carne de porc afumată
  • 150 ml vin roșu
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de ulei
  • sare, piper și boia de ardei
  • cimbru uscat
  • 1/2 legătură de pătrunjel verde
  • 50 gr cașcaval răzuit
  • În plus:
  • apă și sare pentru fiert găluștele
  • parmezan și ketchup pentru servit

MOD DE PREPARARE

Începem cu fierberea cartofilor pentru aluat, iar în timp ce fierb cartofii pregătim și ingredientele pentru umplutură.

Cum preparăm aluatul de cartofi

Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert în apă cât să fie bine acoperiți, fără a-i decoji. Când apa începe să fiarbă adăugăm și o linguriță de sare. Aceasta va urgenta fierberea cartofilor, dar le va intensifica și gustul. Când cartofii sunt fierți îi scurgem de apă, îi trecem prin jet de apă rece și îi curățăm.

Pasăm cartofii deja răciți, adăugăm ouăle, sare, după gust, apoi încorporăm făina și grișul. Vom obține un aluat mai moale și lipicios, dar îl lăsăm așa pentru a nu exagera cu adaosul de făină.

Cum preparăm umplutura pentru găluște de cartofi

În timp ce cartofii fierb ne ocupăm de umplutură. Tocăm cele două tipuri de carne, curățăm ceapa și o tocăm și tocăm pătrunjelul verde. Punem uleiul la încins, adăugăm ceapa și o lăsăm să se pătrundă ușor. Nu o prăjim, o lăsăm doar până devine mai sticloasă. Adăugăm carnea tocată și amestecăm bine să se desfacă și să se rumenească uniform.

Apoi adăugăm vinul și lăsăm carnea să fiarbă până când se evaporă alcoolul. Presărăm și condimentele și puțină sare și amestecăm bine pentru omogenizare. Apoi, adăugăm verdeața tocată și punem totul într-o sită, la scurs. Când grăsimea este bine scursă, amestecăm carnea tocată cu cașcavalul răzuit.

Cum formăm găluște de cartofi cu carne și cașcaval

Pe o planșetă încăpătoare presărăm un strat de făină și răsturnăm aluatul de cartofi. Trecem mâinile prin făină și aplatizăm aluatul până când îl întindem într-o foaie de aproximativ 7-8 mm grosime. Îl decupăm în forme pătrate sau dreptunghiulare în funcție de cât de mari dorim găluștele.

Luăm câte o lingură din amestecul de carne cu cașcaval și punem peste fiecare pătrat de aluat. Ridicăm pătratul din cartofi cu umplutura de carne și cașcaval și îl modelăm în mâini dându-i formă sferică. Acoperim bine umplutura cu aluat de cartofi. Când avem toate găluștele formate punem o oală cu apă la fiert. Lăsăm apa să atingă punctul de fierbere și adăugăm o linguriță de sare. Amestecăm până când sarea se diluează. Apoi, scufundăm găluștele în apa care fierbe, atâtea câte încap să acopere baza oalei.

Lăsăm găluștele să fiarbă până când se ridică la suprafață. Le transferăm cu o spumieră pe platoul de servire.

Eu am presărat pe platou fulgi de parmezan. Am mai presărat și pe deasupra, pentru un plus de gust.

Le-am servit calde, cu ketchup ușor picant.

Dacă aveți timp și răbdare puteți pregăti o crustă din pesmet prin care să treceți găluștele la final, ca la gomboți cu prune. Puteți rumeni pesmetul în unt topit și îl amestecați cu parmezan răzuit.

Să vă fie de folos!

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.