Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

de Maria Udrea
0 comentarii
Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Abia așteptam să se coacă gutuile ca să le pot include în deserturile mele de toamnă și am pregătit pentru weekend o minunată rețetă de Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate.

O adevărată nebunie cu gust dulce-acrișor și aromă de gutui cu scorțișoară!

Iar aluatul delicios, cu un aspect plăcut, zebrat, preparat cu nucă și scorțișoară. De mare efect a ieșit.

Ideea acestui aluat zebrat am preluat-o de AICI!

Dar am mai folosit un astfel de aluat cu scorțișoară și la Rețeta Cremșnit duo cu aluat rulat cu scorțișoară:

Tot din categoria rețetelor de deserturi cu gutui vedeți și:

Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

Printează
Porții: 16 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 4 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru aluat( 30 cm diametrul formei):
  • 1 ou mediu
  • 450 gr făină, plus pentru înfăinat
  • 3,5 gr drojdie uscată
  • 150 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 2 linguri cu vârf smântână de consum
  • 100 gr zahăr
  • 38 ml esență de vanilie
  • 1/4 linguriță sare
  • Pentru uns:
  • 50 gr unt moale
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 100 gr nuci măcinate
  • 2 linguri zahăr brut
  • Pentru gutui caramelizate:
  • 3 gutui medii
  • 150 gr zahăr
  • 50 gr unt
  • Pentru decor: 
  • 200 gr frișcă
  • puțină scorțișoară

Mod de preparare

Pregătim aluatul pentru Rețeta Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate.

Cernem făina într-un bol, facem o adâncitură la mijlocul ei și punem acolo o lingură de zahăr plus drojdia uscată. Turnăm puțin lapte cald, și amestecăm bine până se lichefiază drojdia și zahărul, formând o maia.
Într-un alt bol, mixăm oul cu sarea, apoi cu restul de zahăr, adăugăm uleiul, smântâna și esența și omogenizăm.
Punem această compoziție peste maiaua din bolul cu făină și amestecăm intens, adăugând și făina, treptat și restul de lapte cald.
Frământăm un aluat ușor ferm și nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit până pregătim gutuile caramelizate.
Spălăm bine gutuile, le ștergem și le tăiem în felii grosiere. Îndepărtăm cotoarele și eventualele stricăciuni.
Caramelizăm zahărul într-o tigaie cu pereți dubli, iar când este fluid, adăugăm untul. Amestecăm până când se topește untul și se omogenizează caramelul, apoi adăugăm feliile de gutui. Le amestecăm bine cu zahărul caramelizat până se ung toate cu acest caramel.

Asamblăm și coacem minunata Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate.

Pornim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm forma de copt cu puțin unt moale și presărăm făină doar pe laterale.
Așezăm feliile de gutui la bază și turnăm tot caramelul peste ele.
Întindem aluatul pe masa înfăinată, în două foi subțiri cam de 3-4 mm și le ungem cu unt moale.
Peste unt presărăm nuca măcinată fin, amestecată cu zahărul brut și scorțișoara. Dacă nu aveți zahăr brut, merge și cel clasic. Eu am ales zahărul brut pentru că este închis la culoare, în ton cu scorțișoara și nuca.
Tăiem aluatul în fâșii de aproximativ 3 cm. Rulăm prima fâșie, nu foarte strâns, apoi continuăm cu a doua, și celelalte, realizând un rulou mare pe care îl așezăm peste gutuile caramelizate din forma de copt.
Coacem prăjitura pentru 40 de minute, la 180 de grade. O lăsăm 5-6 minute să se tempereze în forma de copt, apoi o răsturnăm pe platou.
După ce este răcită complet, o decorăm cu frișcă bătută și presărăm puțină scorțișoară peste ea.
O porționăm și o servim alături de cei dragi.

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.