Am tot prezentat diverse feluri de zacusca, dar reteta de Zacusca preparata la Slow Cooker Crock Pot nu am prezentat-o, asa ca i-a venit si ei randul.
La mare cautare la noi in camara este Zacusca de ghebe, iar in lipsa acesteia se prefera Zacusca cu ciuperci.
Slow Cooker Crock Pot este un aparat minune care imi place tare mult.
Sa va spun si de ce imi place:
– este un aparat electric cu un consum de energie foarte scazut;
– mancarurile se prepara lent, astfel incat se pastreaza atat aromele cat si culorile ingredientelor;
– pot prepara la el orice, de la supe/ciorbe, fripturi, diverse mancaruri, chiar si prajituri;
– este usor de manevrat, avand doua moduri de preparare: LOW si HIGH;
– are un vas ceramic, usor de curatat si care se poate folosi si in cuptor, sau pe aragaz;
– are un design tare frumos, asa mult imi place cum arata printre celelalte elctrocasnice!
Si cred ca ar mai fi de enumerat, dar nu imi mai vin mie acum in minte, calitatile, ca defecte nu i-am gasit.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1,5 kg vinete
- 1 kg ardei kapia
- 1kg ardei gogosar
- 500 gr ceapa
- 500 ml ulei
- 800 gr rosii intregi, in suc de rosii(de la Sun Food Fructe si Legume)
- piper
- cimbru
- busuioc
- sare dupa gust
- 1-2 linguri de zahar( in functie de gustul pastei de rosii)
[/ingredients]
Portii: 17 (borcane de 270, respectiv 220 gr)
Timp de preparare: 5 ore
[preparare title=”Mod de preparare”]
Pregatim ingredientele pentru Zacusca preparata la Slow Cooker Crock Pot
Vinetele si ardeii se coc, se curata si se scurg foarte bine de lichid.
In retetele mai noi se pastreaza si lichidul, punandu-se mai putin ulei, dar la reteta clasica, totul se fierbe in ulei, fara a mai adauga lichidul.
Curatam ceapa si o trecem prin robot, sau o toacam solzisori.
Eu am trecut-o prin robot.
Iata cum se face Zacusca preparata la Slow Cooker Crock Pot
Adaugam in vasul aparatului, uleiul si ceapa, il acoperim cu capacul din dotare, conectam aparatul la sursa de curent si setam modul HIGH pentru 30 de minute.
Neaparat ceapa trebuie usor preparata inainte, nu definitiv, dar sa se patrunda putin.
Trecem vinetele si ardeiul prin robot, dar avem grija sa lasam ardeiul mai maricel, nu il tocam pana devine pasta.
Dupa scurgerea celor 30 de minute, adaugam in vas, vinetele si ardeiul, precum si putina sare.
Amestecam bine ingredientele cu o paleta de lemn sau de silicon, acoperim din nou vasul si setam programul HIGH pentru 4 ore.
In tot acest timp, nu vom ridica capacul, decat cu 30 minute inainte de expirare, cand verificam daca zacusca este preparata si adaugam atunci pasta de rosii si condimentele.
Amestecam din nou in vas pana se omogenizeaza ingredientele, apoi acoperim vasul si asteptam cuminti expirarea timpului.
Cand expira timpul, gustam zacusca si o mai potrivim de sare, condimente si zahar, apoi dupa caz, mai prelungim timpul de preparare cu 30 de minute(eu am prelungit).
Spalam bine borcanele si le sterilizam in cuptorul preincalzit.
Umplem imediat borcanele sterilizate, infiletam capacele si le mai dam la cuptor cu flacara aprinsa, pentru 5-6 minute, apoi stingem focul si lasam borcanele sa se raceasca lent, in cuptor, pana a doua zi.
A doua zi, le etichetam frumos si le trecem in camara.
Foarte buna zacusca, foarte bun si util SLOW COOKER CROCK POT-ul!
Mai multe detalii despre acest aparat gasiti aici.
NOTA
- Legumele sunt cantarite dupa coacere si scurse de lichid.
- Zaharul este optional, in functie de gustul fiecaruia.
- Vasul Crock Pot-ului, nu trebuie umplut pana la maxim, cam 3/4 sau putin mai mult.
[/preparare]