Reteta de zacusca de ghebe este in top trei retete de zacusca adorate de intreaga familie. Pe primul loc este reteta de zacusca de peste, iar urmatoarele doua locuri sunt ocupate de reteta de zacusca de vinete si cea de ghebe. Insa nu ne-am decis care din ele ocupa locul doi si care locul trei.
Zacusca de vinete este cea mai des preparata, in diferite moduri. O preparam simpla dupa reteta clasica de zacusca de vinete, dar o mai preparam si combinata cu legume mexicane, cu ciuperci, chiar si cu dovlecei si fasole verde. Toate variantele de zacusca ne plac.
Si reteta de zacusca de fasole este in topul preferintelor dintre conservele de legume.
De fapt, nu cred ca este reteta de zacusca sa nu ne placa. Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare al zacustii de ghebe.
Ingrediente
- 5 kg ghebe, curatate
- 3 kg ardei copti, capia si gogosari
- 2 kg ceapa
- 1 kg morcov
- 800 gr pasta concentrata de tomate sau bulion
- sare dupa gust
- piper
- cimbru
- 2-3 foi de dafin
- 500 ml ulei
- apa pentru fiert ghebele
Mod de preparare pentru reteta de zacusca de ghebe
Pregatim ingredientele
Le lasam sa fiarba pana se vor inmuia, aproximativ 30 de minute la foc mediu.
Apoi le vom clati cu apa rece si le vom lasa la scurs.
Intre timp ne ocupam de legume, curatam ceapa si o tocam solzisori, iar morcovul curatat il dam pe razatoare.
Ardeii ii coacem, ii curatam si ii lasam la scurs, apoi ii tocam marunt. Nu aruncam lichidul rezultat, folosim o parte din el la zacusca.
Preparare Zacusca de ghebe.
Punem uleiul la incins, apoi adaugam ceapa si picuram putina zeama de la ardei, atat cat sa ne ajute sa nu se prajeasca ceapa ci mai mult sa se inabuse.
Cand ceapa devine translucida, adaugam morcovul.
Tocam marunt ghebele scurse bine si le adaugam peste ingredientele de pe foc.
Dupa un timp, adaugam si ardeiul copt, presaram condimente si sare, adaugam si foile de dafin si omogenizam bine totul.
Acoperim vasul si lasam ingredientele sa se inabuse bine, picurand din cand in cand cate putin lichid de la ardeiul copt.
Lasam vasul pe foc aproximativ 40 de minute, dupa care adaugam pasta de rosii, potrivim de sare si condimente si dam vasul la cuptor pentru 20-30 de minute, timp in care uleiul se va ridica la suprafata.
Scoatem vasul din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse pentru a le steriliza. Oprim focul, ca deja cuptorul este fierbinte.
Le lasam 6-8 minute, dupa care le scoatem si le asezam intr-o tava, apoi le umplem cu zacusca si le infiletam capacele.
Dam tava cu borcanele la cuptor pentru 5 minute la 180 de grade, apoi stingem focul si lasam borcanele in cuptor pana cand se vor raci definitiv, dupa care le etichetam si le trecem in camara.
Este o minunatie de zacusca!
Sfaturi utile
- Daca nu aveti probleme cu stomacul nu va fi necesar lichidul de la ardeiul copt, iese mai gustoasa zacusca cu ceapa prajita, dar mai putin sanatoasa.
- Uleiul separat la suprafata ingredientelor se poate indeparta, inainte de umplerea borcanelor cu zacusca(doar daca este prea mult).
- Foile de dafin se vor indeparta dupa 15-20 de minute de fierbere, pentru ca vor lasa un gust amarui prin fierberea lor indelungata.
- Se poate adauga putin zahar, daca pasta de tomate nu este dulceaga.
[/preparare]
4 comentarii
Iubesc zacusca de ghebe, imi aduce aminte de copilarie 🙂
Si eu o iubesc, cu toate ca nu mai facusem de ceva vreme. Pup, Simona!
Cred că e tare bună! Și sfaturile sunt bine-venite.
Multumesc de vizita si apreciere, Liana! Noua ne-a placut mult!