Prajitura Deliciu cu caramel

de Maria Udrea
11 comentarii
Prajitura Deliciu cu caramel portionata pe un platou cu picior

Imi plac mult foile cu caramel si de aici mi-a venit ideea sa le combin tot cu o crema caramel si asa a iesit aceasta minunata prajitura Deliciu cu caramel.
Cred ca va inchipuiti ce deliciu a iesit.
Noi ne-am cam lins pe degete, asa de mult ne-a placut.

Foi cu caramel am mai folosit si la reteta de prajitura dungata. Este o prajitura compusa din foi cu caramel, un blat de pandispan, crema de vanilie si glazura de ciocolata.

Am mai folosit si la reteta de prajitura Caramel, pe care am primit-o ca provocare pentru concursul Dr. Oetker.

Urmariti mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu caramel atat in foi cat si in crema.

Prajitura Deliciu cu caramel portionata pe un platou cu picior

Prajitura Deliciu cu caramel

Printează
Porții: 20 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.5/5
( 27 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru caramel:
  • 200 gr zahar
  • 400 ml lapte
  • Pentru foi:
  • 1 ou
  • 100 ml ulei
  • 200 ml sirop caramel
  • 400 gr faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet de mere
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • sirop caramel(ce mai ramane de la foi)
  • lapte(completare la siropul caramel pana la 500 ml)
  • 5 linguri faina
  • 1 varf cutit sare
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr nuca pentru ornat

Portii: 24;

Tipm de preparare: 60 minute;

Dimensiuni tava: 28/40 cm

Mod de preparare pentru prajitura Deliciu cu caramel

Preparam mai intai caramelul.

Intr-un vas cu peretii dubli punem cele 200 gr zahar la caramelizat, amestecand cu o paleta sa nu se arda si sa se caramelizeze uniform.
Cand zaharul este complet diluat, adaugam 400 ml lapte, avand grija sa nu ne arda aburul care se produce si lasam vasul la foc incet pana cand se topeste tot zaharul, care se solidifica la contactul cu laptele.
Apoi lasam acest sirop caramel la racit.

Pregatim foile cu caramel

Intr-un vas, mixam un ou cu putina sare si 100 ml ulei, adaugam 200 ml sirop caramel racit, bicarbonatul stins in otet de mere si incepem sa incorporam treptat, faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Vom obtine un aluat foarte elastic si usor moale.
Adaugam faina in aluat pana cand acesta nu se mai lipeste de maini in timp ce il framantam.

Lasam aluatul sa se odihneasca 20 de minute, apoi il impartim in trei parti pe care le intindem in trei foi si le coacem separat, pe dosul tavii, pentru 3-5 minute la 180 de grade.

Pregatim crema si asamblam prajitura Deliciu cu caramel

Frecam cele patru galbenusuri cu doua linguri de zahar si un varf cutit sare, pana devin spumoase, apoi adaugam putin din siropul caramel ramas, pe care l-am completat cu lapte pana am obtinut 500 ml de lichid.
Omogenizam amestecul, adaugam si faina, apoi diluam totul cu siropul si fierbem crema la foc moale, amestecand in ea continuu.
Cand este bine ingrosata si incepe sa faca basicute pe margini, stingem focul si lasam crema sa se raceasca, acoperind-o cu o folie sa nu prinda crusta.

Cand crema este complet rece, o mixam impreuna cu mascarponele, apoi o intindem intre foile coapte si racite, dar pastram putina si pentru ornat.

Asezam o greutate peste prajitura si o dam la rece pana cand foile se vor inmuia, cel putin o jumatate de zi, sau de pe o zi pe alta.

Intindem si crema oprita deasupra si presaram putina nuca, pentru a arata mai frumos.

In speranta ca v-a placut si veti incerca prajitura Deliciu cu caramel , va urez spor si pofta buna!

Dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

 

Rețete înrudite

11 comentarii

Dobre Zaira 25 August 2015 - 13:43

Aiiiiiiii, ce deliciu, sa-mi zici cand o repeti ca sa-ti fac o vizita. Aduc cafeaua.

Răspuns
Timea 25 August 2015 - 13:46

Ce bunatate de prajitura!

Răspuns
Maria Udrea 25 August 2015 - 14:49

Merci, Timea! Este ca cea de la Sighisoara, dar fara gem 🙂

Răspuns
Maria Udrea 25 August 2015 - 14:49

Zaira, te anunt din timp. Tu sa ai cafeaua la purtator :))))

Răspuns
Sidonia Toncean 27 January 2016 - 5:58

Un deliciu Merisor drag !
Dar acum m-ai intaratat…prin raspunsul dat pentru Timea.Lipseste gemul…adica ai avut mai multe foi si ai pus si gem ?

Răspuns
Maria Udrea 27 January 2016 - 6:24

Sidy drag, asta nu are gem, mai am o prajitura cu foi caramel in care am pus si gem.
Te tzuc.

Răspuns
Elvira 10 September 2020 - 12:52

Îmi place prăjitură cu foi de zahăr ars și cremă cred că este potrivita și o cremă de nucă. Dar am o întrebarelvirahanciarece ce cantitate de sirop de zahăr ars mi-ar trebui?

Răspuns
Logo retete merisor
Maria Udrea 15 September 2020 - 7:15

Nu înțeleg întrebarea…. Cantitatea de zahăr este trecută la ingrediente. Și mai scrie despre acesta și la modul de preparare.

Răspuns
Constantineanu Liliana 18 December 2022 - 18:30

Buna ziua.La crema nu as putea inlocui marscaponele cu unt ? Si ce cantitate de unt ar trebui? Multumesc

Răspuns
Logo retete merisor
Maria Udrea 20 December 2022 - 9:44

Bună! Sigur că puteți pune unt. Aș recomand 200 de grame.

Răspuns
Elvira 10 September 2020 - 12:55

Îmi place prăjitura și am să o fac cu cremă de nucă pt că ne place f mult. O întrebare. Ce cantitate de sirop de zahăr ar trebui să folosesc?

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.