Cremsnit cu foietaj preparat in casa

de Maria Udrea
17673 vizualizări
Cremsnit cu foietaj preparat in casa

Reteta aceasta de cremsnit cu foietaj preparat in casa o am de peste 20 de ani. M-a cucerit de prima data cand am facut-o si o repet deseori, chiar daca intre timp am descoperit retete mult mai simple ca mod de preparare al aluatului.
Retetele de foietaj se fac de obicei fara ingrediente pentru cresterea aluatului, sau pentru fragezirea acestuia. Insa eu mai pun din cand in cand putin bicarbonat, atunci cand vreau sa portionez prajitura intr-un timp mult mai scurt decat ar prevedea reteta.
Imi place foarte mult, la acest foietaj pentru cremsnit, atat textura cat si gustul, e ceva intre foaie coapta pe dosul tavii si aluatul de foietaj clasic.

Ingrediente

  • Aluat(pentru o tava de 34/44 cm):
  • 500 gr de faina clasica
  • 50 ml ulei
  • 150 ml apa rece
  • 1 lingurita de otet
  • 1 varf de lingurita  cu sare
  • Pentru uns aluatul:
  • 200 gr unt cu 82 % grasime
  • 50 gr de faina
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 150 gr de zahar
  • 1 varf cutit sare
  • 1 l lapte
  • 250 gr de faina
  • 200 gr unt
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • 2 lingurite zeama de lamaie

Mod de preparare pentru reteta de cremsnit cu foietaj preparat in casa

Preparare aluat

Topim untul la foc mic, apoi il lasam sa se tempereze 5-6 minute si adaugam faina. Amestecam intens pana obtinem o compozitie ca o ciulama. O lasam deoparte si pregatim aluatul.
Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-1
Cernem faina intr-un bol incapator si adaugam un praf de sare peste ea.
Amestecam bine faina cu sarea si facem o adancitura la mijloc. Turnam acolo apa rece si uleiul si amestecam pana cand obtinem un aluat usor moale si foarte elastic. Otetul este important in astfel de aluaturi pentru a le fragezi dupa coacere. Uleiul este important pentru elasticitatea aluatului. Se mai poate adauga si un ou in compozitia aluatului, tot pentru a oferi elasticitate la intindere.  Important pentru reusita aluatului este tipul de faina folosit. Nu folosim la astfel de aluaturi faina tip 000. Folosim o faina cu un continut mai mare de gluten si de proteine. Faina tip 650, dar si cea tip 550 sunt recomandate pentru astfel de aluaturi.
Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-2

Asamblare aluat de foietaj

Aluatul il intindem, cu ajutorul sucitorului, in foaie subtire, cam cat muchia groasa a lamei de cutit, iar peste jumatate din el intindem jumatate din ciulamaua de unt cu faina.
Aducem cealalta jumatate de aluat, neunsa, peste cea cu ciulama si o presam usor.
Apoi intindem iar jumatate din ciulamaua ramasa, peste jumatate din aluat.
Pliem iar partea neunsa peste cea unsa si tot asa pana cand terminam ciulamaua si cat ne permite aluatul sa-l pliem.
Acoperim aluatul cu o folie si il dam la frigider pentru cateva ore, pana cand se va intari ciulamaua din interior.
Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-3 Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-4
Impartim aluatul in doua parti, nu chiar egale si coacem fiecare parte intinsa pe dosul tavii, pentru 30-35 de minute la 180 de grade, sau pana cand se vor rumeni frumos deasupra(depinde de cuptorul fiecaruia).
Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-5 Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-6 Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-7 Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-8
Partea mai mica de aluat, destinata pentru a fi asezata deasupra, o coacem mai mult, pentru ca o vom sfarama.

Preparam crema pentru Cremsnit cu foietaj preparat in casa

Amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul, sarea si putin lapte rece, adaugam faina si omogenizam apoi adaugam, treptat, restul de lapte fierbinte, amestecand continuu.
Punem vasul pe foc mediu si amestecam in crema continuu, pana cand aceasta se va ingrosa ca o budinca.
Dam vasul la o parte de pe foc si adaugam imediat untul taiat in bucatele.
Adaugam esenta si zeama de lamaie si amestecam energic pana cand untul se topeste si se omogenizeaza bine crema. Va rezulta o crema mult mai consistenta decat crema clasica. Asta pentru a deveni ferma si a se putea portiona frumos prajitura.
Asezam foaia de aluat(cea mare) in tava, turnam crema fierbinte peste ea, iar deasupra cremei sfaramam cealalta foaie si o presam usor peste crema.
Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-9 Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-10
Acoperim tava si o dam la rece cateva ore, dupa care putem portiona prajitura.
Deasupra presaram zahar pudra. Eu am pus din cel cu aroma de vanilie.
Spor si pofta buna!
Cremsnit-foietaj-preparat-in-casa-12

NOTA:

Albusurile le putem pune la congelator, intr-o punga sau o cutie de plastic cu capac si le vom folosi ulterior la o alta prajitura. Cand se scot din congelator, se lasa sa se decongeleze treptat, nu se forteaza decongelarea lor si se vor comporta la fel ca atunci cand sunt proaspete, in timpul mixarii lor. Eu nu am constatat nicio diferenta de cate ori am folosit de la congelator.
Crema, are textura unei budinci mai groase, pentru a se putea portiona frumos, daca o doriti mai cremoasa, se poate reduce cantitatea de faina la 8-10 linguri.

Ulterior am descoperit cea mai simpla reteta de aluat foietaj pe blogul Retetepapabun.ro.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

6 comentarii

simonacallas 12 January 2015 - 18:57

Minunat arata foietajul tau <3 Eu nu m-am incumetat inca sa fac, desi stiu ca la un moment dat va trebui sa-mi iau inima in dinti 🙂 Sigur ca niciodata cantitatea de faina nu se potriveste la gram, pentru ca uneori e mai uscata (si atunci intra mai multa), alteori e mai umeda (si atunci intra mai putina). Gramajul de faina trebuie luat doar ca reper, experienta ne spune daca sa mai adaugam sau nu. Brava pentru prajitura, cremsnitul cu foietaj de casa e una din prajiturile mele preferate din copilarie 🙂

Răspuns
Maria Udrea 12 January 2015 - 19:26

Multumesc frumos, Simona, pentru aprecierile tale! Este si prajitura noastra favorita, inainte o faceam foarte des, dar acum, de cand cu blogurile astea ii vine randul mai rar, pentru ca sunt tentata sa incerc mereu altceva. Cat despre faina, am vazut atatea critici pe gustos, incat am zis ca e mai bine varianta de faina cat cuprinde. 🙂

Răspuns
Tania Dabu 14 January 2015 - 15:48

Eu cumpar mereu foile. Stiu ca nu se compara, dar eu sunt mai puturoasa :))
Apreciez tot ce e facut in casa si maiestria cu care se face, insa eu rar ma incumet sa fac, mi-e teama de nereusita. 😀

Răspuns
Maria Udrea 14 January 2015 - 16:44

Daca am timp, imi place sa fac totul in casa, dar sunt si cazuri in care cumpar si eu si doar asamblez. Multumesc pentru aprecieri!

Răspuns
Cristina Vuc 27 January 2015 - 9:35

Merisor, ti-a iesit asa de buna!!! Imi si imaginez cat de buna e cu foile facute in casa. Eu nu am curaj sa le fac, desi cum explici tu pare asa de simplu. Inca o data te felicit!! Esti o regina a prajiturilor!

Răspuns
Maria Udrea 27 January 2015 - 9:55

Cristina, multumesc de vizita! Eu prepar reteta aceasta de mult timp si ne place tare mult. Iti recomand sa o incerci ca nu e grea deloc! 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.