Reteta pentru aluat de foietaj preparat in casa este destul de simpla si usoara, incat odata incercata se va cere repetata!
Preapar reteta acestui aluat foietaj de peste 20 de ani si imi reuseste de fiecare data.
Pe atunci o faceam cu margarina, dar acum o prepar cu unt cu 82%.
Din acest aluat ies lejer doua foi coapte pe dosul unei tavi de 28/40 cm. Dar depinde cum il doreste fiecare, mai intins, sau mai inalt.
Vedeti aici si o reteta de placinta cu mere si foietaj simplu de casa.
Dar gasiti pe blog mai multe retete in care folosesc aluatul foietaj preparat in casa. Gasiti chiar mai multe variante de retete.

Ingrediente
- Pentru framantarea aluatului:
- 500 gr de faina clasica
- 50 ml ulei
- 150 ml apa rece
- 1 lingurita de otet
- 1 varf de lingurita cu sare
- Pentru uns aluatul:
- 200 gr unt cu 82 % grasime
- 50 gr de faina
Mod de preparare pentru aluat de foietaj preparat in casa
Incepem cu pregatirea compozitiei pentru uns aluatul. Apoi vom pregati aluatul si il vom intinde intr-o foaie cat mai subtire. Ungem foaia cu compozitia si o impachetam.
Preparam compozitia pentru uns
Preparam aluat de foietaj preparat in casa
Cernem faina intr-un bol incapator si adaugam un praf de sare peste ea, Amestecam si facem o adancitura la mijloc. Punem acolo apa rece si uleiul si amestecam pana cand obtinem un aluat usor moale si foarte elastic. Otetul este important in astfel de aluaturi pentru a le fragezi dupa coacere. Uleiul este important pentru elasticitatea aluatului. Se mai poate adauga si un ou in compozitia aluatului, tot pentru a oferi elasticitate la intindere. Important pentru reusita aluatului este tipul de faina folosit. Nu folosim la astfel de aluaturi faina tip 000. Folosim o faina cu un continut mai mare de gluten si de proteine. Faina tip 650, dar si cea tip 550 sunt recomandate pentru astfel de aluaturi.
Cum impachetam aluat de foietaj preparat in casa
Peste jumatate din foaia de aluat, intindem jumatate din ciulamaua de unt cu faina, racita. Apoi, aducem jumatatea de aluat neunsa, peste ea. Adica impaturim aluatul în două( o parte unsă și una neunsă).
Ne ajutam de sucitor, ruland capatul foii de aluat neuns pe el si aducandu-l apoi peste partea unsa cu ciulama.
Presam usor cu mainile si mai tragem de marginile aluatului. Ungem din nou jumatate din pachetul de aluat cu jumatate din cantitatea de ciulama ramasa. Aducem iar jumatatea neunsa peste ea si tot asa pana cand nu mai putem impacheta aluatul si terminam ciulamaua. Pe înțelesul tuturor este modul de împachetare în patru al unei coli de hârtie. Urmariti imaginile pentru a intelege procedeul.

Acoperim aluatul, asa impachetat in patru, cu o folie si il dam la frigider pentru 1-2 ore, pana cand se intareste ciulamaua printre foile de aluat.
Apoi il putem folosi la placinte, sau prajituri.
Sper sa va fie de folos reteta mea de aluat de foietaj preparat in casa!
Vedeti aici si reteta de aluat de foietaj rapid, a prietenei mele, Gaby – Retetepapabun.
8 comentarii
Foarte faina reteta ta.
Sa stiu unde sa vin cand am nevoie de reteta.
Foarte frumos se vad straturile de aluat.
Pupici
Multumesc, Dia! Pup cu drag!
Am mai facut un foietaj de la tine, ala cu branza si a fost nemaipomenit, asa ca am printat si reteta asta si o execut sambata.
Sa ai o zi buna!
Zi buna si tie, Tania! Ma bucur ca testezi retetele mele! Te pup!
Cea mai buna prajitureasa, o cheama Merisor 🙂
Ha,ha, Ela! :)))) Da, is cea mai buna prajitureasa din familia mea :)))) Puuuup
Am o nelămurire , după ce îl scoatem din frigider îl întindem ca să putem umple cu ceea ce dorim nu ?
Îl indindem cu sucitorul, dar nu in foi foarte subtiri ci groase ca de un deget.