Prăjitură turnată cu dovleac plăcintar

de Maria Udrea
1517 vizualizări
prăjitură turnată cu dovleac plăcintar

Pentru că suntem în plin sezon al dovlecilor plăcintari, am pregătit din ei diverse rețete de deserturi, printre care și această rețetă de prăjitură turnată cu dovleac plăcintar.

Tare mult ne place Rețeta de prăjitură turnată cu mere și m-am gândit s-o prepar și în varianta cu dovleac plăcintar.

A ieșit un deliciu ce s-a cerut urgent repetată.

De ce se numește prăjitură turnată cu dovleac plăcintar?

Se numește așa pentru că aluatul este unul cursiv, deci se toarnă în tavă. Se coace prima parte de aluat, doar pentru jumătate, se întinde compoziția de dovleac, apoi se toarnă peste aceasta a doua parte de aluat.

Se mai găsește și sub denumirea de prăjitură cu aluat turnat.

Foarte mult ne place cum iese acest aluat turnat, este ca un aluat de clătite, dar mai consistent.

Iese ușor umed pentru că se hidratează de la umplutură.

Dintre rețetele de deserturi cu dovleac, vă mai recomand de pe blog și:

Dar găsiți pe blog mai multe rețete cu dovleac, doar trebuie să introduceți în căsuța de căutare cuvântul dovleac.

Găsiți și rețete de supă-cremă cu dovleac, sau rețete de plăcinte și tarte.

Nouă ne place mult dovleacul plăcintar, atât pentru aromă cât și pentru culoare.

Ne mai plac mult dovlecii turcești, acei dovleci care sunt perfecți copți. Și aceia pot fi folosiți la diverse preparate, dar neapărat copți.

Puteți urmări rețetele mele și pe pagina de Facebook, dar vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

prăjitură turnată cu dovleac plăcintar

Prăjitură turnată cu dovleac plăcintar

Pentru că suntem în plin sezon al dovlecilor plăcintari, am pregătit din ei diverse rețete… Prăjituri Prăjitură turnată cu dovleac plăcintar European Printează
Porții: 16 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 4 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru o tavă de 20/25 cm:
  • 3 ouă
  • 9 linguri de zahăr
  • 9 linguri de ulei
  • 9 linguri de lapte
  • 12 linguri de făină
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de la 1/2 lămâie bio
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • Pentru umplutură:
  • 1 kg dovleac răzuit
  • 1 linguriță ulei
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahăr
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor

MOD DE PREPARARE

Începem cu umplutura de dovleac.

Dovleacul răzuit se pune la caramelizat, mai întâi amestecat cu o lingură de ulei, pentru a nu se arde( truc învățat de la Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani).

Apoi, adăugăm zahărul și amestecăm bine, pe foc, până se topește zahărul și dovleacul este pătruns. Stingem focul, adăugăm untul tăiat în cuburi și scorțișoara și lăsăm compoziția să se răcească.

Dacă dovleacul a lăsat mai mult sirop, adăugăm și 1-2 linguri de griș, sau amidon de porumb. La mine nu a fost cazul.

Când compoziția de dovleac plăcintar este rece, pregătim aluatul.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Spargem ouăle într-un bol, adăugăm sarea,  zahărul și coaja de lămâie răzuită fin și le mixăm până devin spumoase, iar sarea și zahărul sunt topite.

Adăugăm uleiul, omogenizăm, adăugăm laptele și din nou omogenizăm compoziția.

Apoi, încorporăm făina cernută cu praful de copt și adăugată treptat.

Ungem tava cu ulei și o tapetăm cu făină.

Turnăm în ea 2/3 din compoziția pentru blat, sau 1/2. Eu, de obicei, pun mai mult la blatul de la bază decât la cel de deasupra.

Dăm tava la cuptor pentru 12-15 minute, atât cât să se închege puțin blatul și să se rumenească ușor.

Scoatem tava cu blatul rumenit, întindem rapid compoziția de dovleac și turnăm restul de aluat deasupra.

Dăm din nou la cuptor tava cu prăjitură turnată cu dovleac plăcintar, pentru alte 10-15 minute.

Lăsăm prăjitura să se răcească bine, o porționăm și o pudrăm cu zahăr cu aromă de vanilie.

O servim cu mare poftă, alături de cei dragi.

Să vă fie de folos!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: