Pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt

de Maria Udrea
2101 vizualizări
Pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt pe două suporturi de lemn cu hârtie de copt, alături de o cană cu iaurt

Printre rețetele tradiționale cu care ne mândrim se numără și cea de pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt. Sunt foarte gustoși, moi, pufoși și însiropați, merg perfect la micul dejun, cu o cană de lapte sau de iaurt.

Pesmeții sunt un fel de plăcinte din aluat dospit, umplute cu brânză. Pot fi umpluți atât cu brânză sărată, cât și cu brânză dulce. Rețeta este veche și provine din Dobrogea de nord, unde gospodinele îi preparau atunci când preparau și pâine de casă. Frământau mai mult aluat și puneau deoparte o cantitate mai mică din care preparau pesmeții.

Tot din Dobrogea avem și mult îndrăgita rețetă de plăcintă dobrogeană cu brânză și smântână – vedeți aici rețeta. Aceasta se prepară asemănător cu rețeta de pesmeți, ca și compoziție de umplere și de gratinare. Diferența constă în aluat. Plăcinta dobrogeană se prepară cu foi subțiri de plăcintă.

O altă rețetă de plăcintă cu brânză foarte apreciată de pe blog, este rețeta de plăcintă creață cu brânză sărată.  Și aceasta este ușor asemănătoare cu cea dobrogeană, diferă modul de montare și lipsește compoziția de gratinare. Aceasta se însiropează cu lapte dulce.

Cum preparăm rețeta de pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt

După cum am povestit mai sus, rețeta pesmeților se prepară din aluat simplu de pâine și umplutură de brânză cu ouă.  După dospire aluatul se întinde în foi subțiri. Se așază compoziția de brânză la unul dintre capete și se rulează. Apoi ruloul format se taie în bucăți mai mici care se așază în tavă și se mai lasă la dospit.

Ceea ce face ca aceste plăcinte să fie deosebite este compoziția de iaurt cu ouă care le însiropează și le gratinează frumos la suprafață. Pesmeții devin moi și sunt foarte delicioși.

Tot din categoria rețetelor de aluaturi umplute cu brânză vă mai recomand de pe blog și rețeta de langoși cu brânză sărată. Langoșii concurează cu succes rețetele de plăcintă.

Dar găsiți pe blog mai multe astfel de rețete, de unde o puteți alege pe cea care vă inspiră mai mult. Le descoperiți tastând cuvintele ”brânză sărată” în caseta de căutare.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt.

Pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt pe două suporturi de lemn cu hârtie de copt, alături de o cană cu iaurt

Pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt

Printează
Porții: 10 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.9/5
( 13 vot(uri) )

INGREDIENTE

 • Pentru aluat:
 • 600 gr făină tip 650
 • 25 gr drojdie proaspătă
 • 1 linguriță de zahăr
 • 250 ml apă caldă
 • 25 ml ulei
 • 1/2 linguriță de sare.
 • Pentru umplutură:
 • 600 gr brânză telemea
 • 2 ouă.
 • Pentru gratinat:
 • 250 gr iaurt clasic
 • 2 ouă
 • 1 vârf de linguriță cu sare.
 • În plus:
 • 20 gr de unt pentru tava de copt
 • făină pentru masa de lucru.

MOD DE PREPARARE

Începem cu prepararea aluatului.

Mai întâi amestecăm într-un bol drojdia cu zahărul și 2 linguri de apă caldă și o lăsăm la activat 5-6 minute.

Cernem făina în bolul mixerului și o amestecăm cu sarea. Facem o adâncitură la mijlocul ei și adăugăm acolo drojdia activată. Pornim mixerul și începem amestecarea ingredientelor din bol, adăugând treptat și apa caldă, dar și uleiul. Frământăm aluatul până când devine omogen și se desface de pe pereții bolului.

Acoperim bolul cu un ștergar curat și lăsăm aluatul la dospit timp de 40 de minute, la loc cald.

Pentru umplutură doar amestecăm într-un bol brânza sfărâmată cu cele două ouă, până la omogenizare.

Cum formăm și coacem pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt

După ce aluatul s-a dospit suficient și și-a dublat sau chiar triplat volumul, îl împărțim în două părți. Întindem fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie dreptunghiulară cu grosimea de 7-8 mm.  Punem jumătate din cantitatea de brânză la unul dintre capetele lungi ale foii și rulăm.

Ruloul obținut îl secționăm în cinci bucăți. Ungem tava cu unt din belșug și așezăm bucățile de aluat cu brânză în tavă, pe un rând și la distanța de 1-2 cm între ele. Eu am folosit o tavă de 23/36 cm.

Procedăm în același mod cu a doua parte de aluat și așezăm pesmeții pe al doilea rând, în tava de copt. Acoperim tava și mai lăsăm pesmeții cu brânză la dospit timp de 30 de minute.

Colaj de poze cu pașii de preparare a pesmeților cu brânză

Înainte de a coace pesmeții, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Coacem pesmeții cu brânză pentru 40 de minute la 180 de grade Celsius.

Amestecăm cele două ouă cu un praf de sare și iaurtul. După ce s-au copt pesmeții, scoatem tava și întindem compoziția de ouă cu iaurt peste ei și printre ei. Punem din nou tava în cuptor și mai coacem pesmeții pentru aproximativ 20 de minute.

Colaj de poze cu pașii de coacere a pesmeților

În acest interval de timp crusta pesmeților se va înmuia, iar miezul pufos se va însiropa.

Pesmeți cu brânză sărată în tava de copt Pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt pe două suporturi de lemn cu hârtie de copt, alături de o cană cu iaurt

Sunt foarte gustoși acești pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt, atât calzi, cât și reci. Încercați-i și vă veți convinge!

Pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt pe două suporturi de lemn cu hârtie de copt, alături de o cană cu iaurt Pesmeți dobrogeni cu brânză sărată și iaurt pe două suporturi de lemn cu hârtie de copt, unul secționat pe jumătate, alături de o cană cu iaurt

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.