Pentru că se apropie sărbătorile și sunt foarte căutate rețetele de prăjituri, rețeta de foi cu miere coapte pe dosul tăvii, cu siguranță vă poate fi de folos. Probabil foile vă sunt cunoscute de la prăjitura Albinița, însă le puteți umple cu absolut orice cremă doriți.
Puteți prepara pentru ele o cremă de vanilie, o cremă de lămâie, sau chiar și o cremă de ciocolată. Important pentru aceste foi este să optați pentru o cremă fiartă. Cremele fierte oferă umiditatea necesară foilor pentru a se frăgezi cât trebuie.
Găsiți pe blog un articol cu șase rețete de creme pentru deserturi de unde o puteți alege pe cea preferată.
Și mai găsiți pe blog și rețeta clasică pentru foi coapte pe dosul tăvii. Sunt acele foi care se prepară și pentru prăjitura Albă ca Zăpada. Rețeta este veche, din caietul îngălbenit de vreme, dar cu reușită sigură, așa cum erau toate rețetele vechi.
Câteva impresii despre rețeta de foi cu miere coapte pe dosul tăvii
Chiar dacă aluatul pentru foi are în compoziție miere, nu lipsește nici zahărul, care are rolul lui în textura aluatului. Pe lângă miere, zahăr și ingredientul de bază – făina, aluatul mai conține și unt, un ou, puțin lapte și bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul este agentul de frăgezire în cazul rețetei de față.
Foile cu miere sunt specifice prăjiturii Albinița, dar puteți opta pentru orice cremă fiartă.
Găsiți pe blog mai multe rețete de prăjituri cu foi pe dosul tăvii, de unde vă puteți inspira.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de foi cu miere coapte pe dosul tăvii.
INGREDIENTE
- Pentru patru foi de 23/37cm:
- 850 -900 gr făină albă tip 000
- 200 gr zahăr tos
- 200 gr miere
- 1 linguriță cu scorțișoară( opțional)
- 1 lingură cu bicarbonat de sodiu
- 1 lingură oțet
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 2 ouă medii
- 60-75 ml lapte rece
- 1 praf de sare
MOD DE PREPARARE
Se pun într-o crăticioară, la foc mic, untul, mierea, scorțișoara și zahărul. Se amestecă continuu cu o spatulă până când sunt diluate toate ingredientele și rezultă o compoziție fluidă. Se stinge focul și se lasă compoziția la răcit.
Făina se cerne într-un bol și se face o adâncitură la mijlocul ei. Se pune acolo compoziția de miere, ouăle amestecate cu un praf de sare și bicarbonatul stins în oțet. Cu o spatulă, sau cu mixerul se amestecă toate ingredientele, încorporând și făina de pe margini. La final, se adaugă și laptele, atât cât să rezulte un aluat compact.
Se împarte aluatul în patru părți egale. Fiecare parte de aluat se întinde pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Cu un cuțit se va decupa surplusul de aluat astfel încât foile să aibă marginile drepte. Foile de aluat se înțeapă din loc în loc cu o furculiță, pentru a se coace uniform.
Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius și coacem, pe rând, cele patru foi, pentru 4-5 minute fiecare.
Sunt foarte fragede, de culoare brun deschisă și se pot aroma după preferințe. Eu am optat pentru scorțișoară.
Culoarea foilor este influențată de tipul de miere folosit.
2 comentarii
As vrea sa va intreb de ce nu a-ti postat si crema?
Ce fel de crema se face? Ati uitat sau nu ati vrut sa o mai puneti?
Multumesc
Am pus link în postare și către prăjitura completă. Am postat doar rețeta pentru foi deoarece mi se cer mereu astfel de rețete. fiecare poate să prepare crema preferată. Foile cu miere se prepară, în special, pentru prăjitura Albinița.