Pentru un eveniment mai special în familie, m-am gândit că este perfect să-l celebrăm cu un delicios și spectaculos tort Mozaic sau tort tablă de șah.
Rețeta tortului Mozaic nu este complexă, însă necesită mai mult timp pentru că preparăm două blaturi de tort. Preparăm și o cremă de ciocolată și o glazură.
Crema de ciocolată se întinde în strat subțire, doar atât cât să lipească blaturile de tort între ele. Eu aici nu am respectat acest aspect pentru că ai mei cer și cremă, nu doar blaturi unse cu cremă.
Am mai preparat anterior o rețetă de tort în pătrățele, cu nucă și piersici. Este mult mai simplu decât cel de azi și este montat sub formă de chec.
Iar o altă rețetă de tort cu două blaturi pe care v-o recomand de pe blog este cea de tort cu cremă de ciocolată și dulceață de gutui. Are o combinație deosebită de ingrediente, simple și la îndemâna oricui. Gutuile din dulceață înnobilează gustul cremei de ciocolată amăruie.
Cum preparăm rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah
După cum am amintit mai sus, pentru acest tort preparăm două blaturi, unul alb și unul negru. Le decupăm la interior cu ajutorul inelelor metalice, apoi asamblăm sub formă de mozaic sau de tablă de șah. Sunt potrivite ambele denumiri.
Ca și cremă am optat pentru crema de ciocolată cu mascarpone. Este simplă, ușor de preparat, din doar trei ingrediente.
Iar glazura este și mai simplă.
Ne plac torturile simple și, mai ales, ne plac torturile cu ciocolată. Iar dacă mai au și fructe sau jeleuri de fructe, deliciul acestora este maxim.
Una dintre cele mai apreciate rețete de tort de pe blog este rețeta de tort ciocolatos cu jeleu de vișine. L-am denumit așa pentru că are multă ciocolată în el, atât în blat cât și în creme și glazură.
Dar găsiți pe blog mult mai multe rețete de torturi cu ciocolată dacă și voi le adorați. Le descoperiți în secțiunea ”Dulciuri/Torturi”.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah.
INGREDIENTE
- Pentru blatul negru:
- 6 ouă mari
- 150 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 125 gr făină
- 30 gr cacao
- 50 gr unt topit.
- Sirop:
- 400 ml apă
- 50 gr zahăr
- 2 lingurițe cu esență de rom.
- Pentru blatul alb:
- 6 ouă mari
- 150 gr zahăr
- 1praf de sare
- 125 gr făină
- 30 gr nucă de cocos
- 50 gr unt topit.
- Sirop:
- 400 ml apă
- 50 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de vanilie.
- Pentru crema de ciocolată:
- 450 gr ciocolată amăruie
- 500 ml frișcă lichidă îndulcită
- 500 gr mascarpone.
- Pentru glazura de ciocolată:
- 300 gr ciocolată amăruie
- 250 ml frișcă lichidă
- 25 gr unt.
- Pentru decor:
- ciocolată răzuită.
- În plus:
- ulei și făină pentru forma de copt.
MOD DE PREPARARE
Pentru prepararea blaturilor de tort pregătim o formă de copt cu pereții detașabili de 24 cm, diametrul. Dacă avem două forme și încap ambele în cuptor, cu atât mai bine, putem coace blaturile în același timp. Eu nu am avut decât una și am copt blaturile pe rând.
Punem hârtie de copt la baza tăvii, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm făină.
Apoi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și începem să pregătim aluatul pentru primul blat.
Preparăm blaturile pentru tort Mozaic sau tort tablă de șah
Am început cu blatul negru.
Mai întâi topim untul și îl lăsăm să se răcorească. Cernem făina împreună cu pudra de cacao. Apoi separăm albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le amestecăm cu untul topit și răcorit, iar peste albușuri presărăm sare. Amestecăm albușurile cu mixerul până când devin spumoase. Apoi adăugăm zahărul, treptat și amestecăm până când obținem o bezea foarte fermă.
Îndepărtăm mixerul și folosim în continuare o spatulă.
Încorporăm amestecul de gălbenușuri cu unt în bezeaua de albușuri, amestecându-le ușor, cu mișcări circulare, de jos în sus.
La final, încorporăm și făina amestecată cu pudra de cacao, adăugându-le treptat. Întindem aluatul în forma de copt și îl nivelăm la suprafață. Coacem blatul de tort cu cacao pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
Pentru prepararea blatului alb procedăm în același mod, dar în loc de cacao adăugăm nucă de cocos.
În timp ce blaturile se răcesc, pregătim siropurile și crema de ciocolată.
Siropurile se prepară simplu. Fierbem apa cu zahărul până la topirea acestuia, iar la final adăugăm esența.
Preparăm crema de ciocolată cu mascarpone
Punem frișca lichidă la încălzit și o lăsăm până aproape de punctul de fierbere. Stingem focul, adăugăm ciocolata ruptă mărunt și amestecăm intens până la topirea acesteia și omogenizarea compoziției.
Lăsăm compoziția la răcit, apoi o amestecăm cu mascarponele folosind mixerul.
Cum montăm tort Mozaic sau tort tablă de șah
După ce blaturile sunt bine răcite, le secționăm în două părți. Siropăm părțile de blat negru cu siropul aromat cu esență de rom, iar pe cele albe cu siropul preparat cu esență de vanilie.
Apoi, decupăm fiecare parte de blat de tort cu ajutorul a două inele circulare, de mărimi diferite. Vom avea câte trei cercuri din fiecare parte de blat, pe care le vom intercala între ele pentru a crea mozaic sau tablă de șah
Apoi vom suprapune pe platoul de tort toate aceste blaturi bicolore, unse între ele cu cremă de ciocolată cu mascarpone. Dăm tortul la rece pentru 4-5 ore pentru a se hidrata bine blaturile de la sirop și a se așeza straturile mai uniform.
Apoi preparăm glazura de ciocolată, topind ciocolata ruptă în frișca lichidă, încălzită. Lăsăm glazura să se tempereze puțin și o turnăm deasupra tortului. Nivelăm lateralele, apoi decorăm tortul.
Lăsăm tortul din nou la rece până când se întărește glazura, apoi îl putem porționa.
În speranța că veți găsi inspirație în rețeta mea de tort Mozaic, vă urez spor la preparat și poftă bună la savurat!