Foi cu cacao coapte pe dosul tăvii

de Maria Udrea
1 comentariu
4 foi cu cacao coapte pe dosul tăvii

Printre rețetele de foi pentru prăjituri pe care le prepar destul de des se numără și rețeta de foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.

Ne plac tare mult prăjiturile cu foi pe dosul tăvii și nu ezit să le prepar, în special cu ocazia diferitelor evenimente în familie. Îmi place să experimentez diferite aluaturi mai simple sau mai complexe. Aluatul pentru foi pe dosul tăvii nu se prepară nici greu și nu necesită nici ingrediente complexe. Doar necesită mai mult timp și atenție întinsul foilor pe dosul tăvii.

Mă întreba cineva de ce acum când există tăvi antiaderente sau hârtie de copt, încă mai coc foile pe dosul tăvii și nu în interiorul acesteia. Păi din același motiv pentru care le coceam și înainte. De pe tavă foaia alunecă ușor pe platou, fără a se rupe. Din tavă e mai greu de scos, chiar și cu hârtie de copt. În plus, se coc mai rapid pe dosul tăvii decât în tavă. Și le poți urmări mai bine pe geamul cuptorului, le vezi când încep să se rumenească.

Vedeți aici și rețeta clasică pentru foi pe dosul tăvii. Rețeta clasică este cea cu foi albe. Pe aceasta o preparăm și la prăjitura ”Albă ca zăpada”.

Iar aici aveți rețeta pentru foi de turtă dulce coapte pe dosul tăvii. Pe acestea le prepar cu ocazia sărbătorilor de iarnă și le umplu cu o delicioasă cremă de nuci – Vedeți aici rețeta.

Cum se prepară rețeta de foi cu cacao coapte pe dosul tăvii

Foile cu cacao se prepară ca și cele clasice, cu deosebirea că o parte din făină este înlocuită cu cacao. Da, nu sunt cu mult deosebite de cele clasice, dar chiar merită și ele povestea lor separată, pentru că sunt delicioase și arată diferit de cele clasice. Se combină minunat cu creme albe pentru a avea contrast de culori, dar și de gusturi. Îmi place să le aromatizez cu esență de rom, mi se pare cea mai potrivită pentru acestea.

Îmi place să combin foile cu cacao cu atât cu cremă de vanilie cât și cu cremă de lămâie. Ambele variante de prăjituri sunt delicioase.

Găsiți pe blog mai multe rețete de prăjituri cu foi pe dosul tăvii de unde vă puteți inspira.

Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.

4 foi cu cacao coapte pe dosul tăvii

Foi cu cacao coapte pe dosul tăvii

Printează
Porții: 4 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 15 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru 4 foi pe dosul tăvii de 33/43 cm:
  • 3 ouă medii
  • 250 ml lapte rece
  • 250 ml ulei
  • 150 gr zahăr
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de oțet
  • 7 gr praf de copt
  • 850 gr făină
  • 50 gr cacao
  • 8 ml esență de rom
  • un praf de sare

MOD DE PREPARARE

Începem prin a sparge cele 3 ouă în bolul mixerului. Apoi adăugăm peste ele un praf de sare și zahărul. Le amestecăm bine până când granulele de zahăr nu se mai simt. Apoi adăugăm, pe rând, uleiul și laptele, în timp ce amestecăm pentru omogenizare.

Dizolvăm bicarbonatul în oțet și îl adăugăm în bolul cu ingrediente. Apoi adăugăm cacaua cernută și 3/ 4 din cantitatea de făină amestecată cu praful de copt, de asemeni, cernute. Nu punem toată făina de la început pentru a nu ieși aluatul foarte ferm. Amestecăm aluatul mai întâi în bol, apoi îl frământăm puțin și pe masa de lucru, presărată cu făină. Așa vom aveam mult mai bine controlul cantității de făină. Ne oprim din a mai adăuga făină atunci când aluatul nu mai este lipicios.

Aluatul rezultat va fi unul nelipicios, dar nu foarte ferm. Îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la odihnit 10-15 minute. Nu l-am pus în frigider, ci în cămară.

Apoi, împărțim aluatul în patru părți egale.

Colaj de poze cu pașii de preparare a aluatului pentru foile cu cacao

Întindem fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie de dimensiunea tăvii.

Coacem pe rând cele patru foi, pe dosul tăvii, pentru 4-5 minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.

Ungem tava cu ulei și presărăm puțină făină pe ea, înainte de a așeza foaia.

Colaj de poze cu pașii de întindere și coacere a foilor pe dosul tăvii 4 foi cu cacao coapte pe dosul tăvii 4 foi cu cacao coapte pe dosul tăvii

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.