Împletituri din aluat cu scorțișoară

de Maria Udrea
2 comentarii
Împletituri din aluat cu scorțișoară

Pentru că îmi place mult să modelez aluaturi, fie dulci, fie sărate, de data aceasta m-am oprit la o simplă, dar delicioasă rețetă de Împletituri din aluat cu scorțișoară.

Au ieșit tare, tare gustoase și frumoase, i-au cucerit instant pe degustători.

Aluatul este simplu, doar din făină cu lapte și ulei, cu puțină drojdie să fie aerat, iar uns cu unt, zahăr și scorțișoară, ca la Rețeta Estonian Kringel, a ieșit o nebunie de desert.

Și am copt delicioasele împletituri din aluat cu scorțișoară la friteuza Supreme Hot Air Fryer.

Vedeți AICI mai multe rețete pregătite la această minunată friteuză!

Împletituri din aluat cu scorțișoară

Împletituri din aluat cu scorțișoară

Printează
Porții: 5 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 450 gr făină
  • 200 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 3 gr drojdie uscată
  • Pentru uns:
  • 125 gr unt cu 82% grăsime
  • 75 gr zahăr brut
  • 2 lingurițe scorțișoară, pudră

Mod de preparare împletituri din aluat cu scorțișoară

Preparam aluatul.
Cernem făina într-un bol și o amestecăm cu un praf de sare, o lingură de zahăr și drojdia uscată.
Încălzim ușor laptele și uleiul și le turnăm, alternativ, în fir subțire, peste ingredientele din bol, amestecând energic.
Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl acoperim și îl lăsăm la odihnit 15 minute.
Între timp, lăsăm untul la temperatura camerei pentru a se înmuia.
Apoi îl amestecăm cu zahărul brut și scorțișoara. Dacă nu aveți zahăr brut, puteți pune zahăr tos, clasic.
După ce s-a odihnit aluatul, îl împărțim în trei părți pe care le întindem în foi subțiri.
Ungem fiecare parte cu compoziția de unt cu scorțișoară și zahăr. Le rulăm strâns și le împletim frumos.

Cum realizăm împletiturile

Primele două rulouri le-am tăiat în două, pe jumătate.
Două din jumătăți le-am tăiat transversal, pe jumătate, fără a străpunge unul din capete. Apoi le-am împletit în două, așa încât decupajele să se vadă frumos.
Pe celelalte două jumătăți le-am decupat cu foarfeca din loc în loc, fără a străpunge și baza. Apoi am răsucit decupajele, spre stânga și spre dreapta( a se urmări și pozele!).
Pe al treilea rulou l-am tăiat pe jumătate, transversal și l-am împletit realizând un colac, sau covrig. L-am presat bine la capete să se suprapună și să se lipească.
Așezăm împletiturile din aluat cu scorțișoară în tava friteuzei, pe hârtie de copt.
Pornim friteuza pe programul ”Aluaturi”, pentru 30 de minute, la 175 de grade( setare implicită).
Sunt suficiente 15 minute pentru o coacere, întrucât aluatul este aerat și se rumenește foarte repede.
Am copt împletiturile în două runde a câte 15 minute fiecare, de aceea am lăsat cele 30 de minute setate. După prima coacere, friteuza se trece pe pauză, pentru a se scoate tava cu primele copturi.
După cum v-am spus, împletiturile sunt tare gustoase, iar friteuza de mare folos!

Mai găsiți pe blog și alte rețete de aluaturi dulci, pe care le puteți încerca.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

2 comentarii

DIMOFTE MARIANA 30 November 2024 - 9:41

TOATE SINT MINUNATE DAR AS VREA SI EU O IMPLETITURA PTR UN COLAC DE PARASTAS MULTUMESC

Răspuns
Maria Udrea 30 November 2024 - 10:20

Mulțumesc! Am pe blog și rețetă de colaci. Aici: https://retetepentrutoategusturile.ro/reteta-de-colaci-impletiti

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.