Plăcintă țărănească cu mere caramelizate

de Maria Udrea
0 comentarii 365 vizualizări
Porții de plăcintă țărănească cu mere caramelizate pe platou și una pe farfurie, alături de o furculiță

Această rețetă de plăcintă țărănească cu mere caramelizate face parte dintre rețetele notate în caietul cu rețete de pe vremea când nu exista internetul. Mi-am adus aminte de ea și am zis că merită editată pe blog, chiar dacă am mai multe rețete ușor asemănătoare. Este una dintre acele rețete cu amintiri frumoase din copilărie, care merită transmisă mai departe.

Am foarte multe rețete pe blog editate din acel caiet îngălbenit de vreme. Una dintre acestea este rețeta de frigănele dulci. Cu aceste frigănele ne delecta bunica în copilărie, duminica. Le prepara mai ales atunci când ne strângeam toți nepoții în jurul ei.  Le prepar și eu din când în când, și îmi răsfăț familia cu ele.

Iar dintre dulciurile favorite ale mamei, rețeta de cremă de zahăr ars avea un loc fruntaș. Era unul dintre deserturile favorite de care nu ne săturam niciodată. Și acum ne place în mod deosebit, cu toate că îi vine rândul cam rar pentru că este unul dintre deserturile cu conținut mai ridicat de zahăr.

De ce este specială rețeta de plăcintă țărănească cu mere caramelizate

Aceasta este de fapt rețeta mamei pe care o prepara cu ingrediente naturale precum untul de casă și laptele bătut.  Iarna prepara aluatul cu untură de porc, iar vara cu unt. Ieșea delicioasă în ambele variante. Folosea praful de copt pentru dezvoltarea aluatului, iar uneori, când îi lipsea acesta, folosea foarte puțină drojdie.

Eu m-am abătut puțin de la rețetă și am adăugat și puțin bicarbonat de sodiu. Acesta este opțional, însă ajută foarte mult la frăgezirea aluatului. Praful de copt ajută la dezvoltarea și coacerea acestuia, iar bicarbonatul la frăgezire. După răcire plăcinta devine mai fragedă și așa se păstrează și a doua zi, dacă rezistă.

Tot din categoria plăcintelor cu mere vă mai recomand și rețeta cu adaos de dulceață de gutui. Combinația dintre mere și gutui este chiar deosebită. Încercați-o și vă veți convinge.

Iar mai jos puteți urmări lista de ingrediente și modul de preparare dacă vreți să încercați rețeta de plăcintă țărănească cu mere caramelizate.

Porții de plăcintă țărănească cu mere caramelizate pe platou și una pe farfurie, alături de o furculiță

Plăcintă țărănească cu mere caramelizate

Printează
Porții: 24 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru aluat fraged(tavă de 24/38 cm):
  • 1 ou
  • 75 g zahăr tos
  • 25 g zahăr vanilinat
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 1 vârf cuțit sare
  • 10 g praf de copt
  • 1 vârf cuțit bicarbonat( opțional)
  • 200 g iaurt de băut
  • 550 -600 g făină.
  • Pentru umplutură:
  • 1250 g mere răzuite
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr
  • 2 lingurițe pudră de scorțișoară
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.

MOD DE PREPARARE

Mai întâi pregătim umplutura, pentru a avea timp să se răcească înainte de asamblarea plăcintei de mere.

Spălăm bine merele și le dăm pe răzătoarea mare. Nu îndepărtăm coaja decât dacă este deteriorată.

Într-o cratiță cu baza stratificată punem zahărul la caramelizat, la foc mic. Amestecăm cu o spatulă când zahărul începe să se dilueze, pentru a nu se arde. Când este complet diluat adăugăm untul tăiat în cuburi. Amestecăm intens până când untul se topește împreună cu zahărul care se solidifică la contactul cu untul.

Apoi adăugăm merele răzuite și le amestecăm ușor prin caramelul din cratiță timp de 7-8 minute sau până acestea își schimbă culoarea și se formează sirop. Adăugăm pudra de scorțișoară, amestecăm bine și lăsăm compoziția de mere să se răcească.

Între timp pregătim aluatul fraged.

Într-un bol adăugăm untul moale, zahărul tos și pe cel vanilinat. Amestecăm bine ingredientele până când se topește zahărul și compoziția devine spumoasă. Încorporăm pe rând: oul, iaurtul de băut și făina cernută împreună cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Frământăm rapid aluatul până când devine ușor ferm și nelipicios. Îl modelăm într-o bilă pe care o acoperim cu folie și o lăsăm la odihnit până când se răcește compoziția de mere.

Înainte de a forma delicioasa plăcintă țărănească cu mere caramelizate pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi împărțim aluatul în două părți aproximativ egale. Le întindem pe masa presărată cu făină în foi cât dimensiunile tăvii( 24/38 cm).

Așezăm hârtie de copt în tavă și punem prima foaie de aluat în ea. O înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Adăugăm compoziția de mere caramelizate și o nivelăm uniform. Apoi așezăm deasupra a doua foaie de aluat fraged.

Punem tava în cuptorul cald și coacem delicioasa plăcintă țărănească cu mere caramelizate pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.

După coacere, o lăsăm să se răcească pentru a o putea porționa frumos. O decorăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Să vă fie de folos!

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.