Pentru momentele de răsfăț dulce ale familiei am preparat o rețetă minunată de chec cu mascarpone și căpșuni.
Nu am rezistat tentației de a cumpăra câteva kg de căpșuni din piață pentru că aveau un parfum irezistibil. Și aspectul sănătos și o culoare tare plăcută, iar gustul pe măsură. În plus, m-am bucurat și de un preț accesibil față de săptămânile trecute. Le-am luat pentru a face gem sau dulceață, dar m-am gândit să-mi delectez familia și cu o prăjitură delicioasă.
Și cum aveam prin frigider o cutie de mascarpone, am inclus-o și pe aceasta în lista de ingrediente pentru chec. Am văzut de multe ori că Vlăduț, cel mai vechi bucătar de la ”Neatza cu Răzvan și Dani”, folosește mascarpone în diferite aluaturi și foarte bine se comportă.
De fapt, mascarponele a înlocuit iaurtul din compoziția clasică de chec umed cu iaurt. Dacă nu agreați mascarponele, pentru că am observat că sunt discuții în comunitatea culinară pe tema acestuia, puteți să-l înlocuiți cu clasicul iaurt. Sau puteți pune o altă brânză cremoasă.
Mai găsiți pe blog și o rețetă de chec bicolor cu căpșuni și sana, foarte apreciată de cei care au încercat-o.
Impresii despre rețeta de chec cu mascarpone și căpșuni
Pe lângă gustul delicios al checului de azi, m-a cucerit și textura densă, ușor umedă, dar și pufoasă. Aluatul fiind mai consistent nu a permis căpșunilor să migreze la baza tăvii de copt.
Dar, pentru reușita deplină a unui astfel de chec nu trebuie să folosim căpșuni foarte coapte. Acestea își vor lăsa sucul în compoziția checului și îl va dilua în timpul coacerii.
Eu am așezat căpșunile cam aproape una de alta, v-aș recomanda să le distanțați pentru a permite aluatului să se coacă uniform. Altfel, acolo unde se îmbină căpșunile, dacă acestea sunt mai coapte se formează mai mult lichid. Puteți folosi funcția de ventilație pentru a asigura o coacere uniformă a aluatului. Eu nu am folosit-o, dar am mai prelungit timpul de coacere cu 10 minute.
A ieșit chiar delicios, iar culoarea galbenă se datorează ouălor de la găini de curte.
Dacă vă plac rețetele de deserturi cu fructe vă invit să descoperiți pe blog colecția mea de rețete, accesând secțiunea ”Dulciuri”.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec cu mascarpone și căpșuni.
INGREDIENTE
- Pentru o tavă cu dimensiunile de 11/30/07 cm:
- 4 ouă medii
- 125 gr zahăr
- 25 gr zahăr vanilinat
- 150 ml ulei
- 250 gr mascarpone
- 250 gr făină
- 7 gr praf de copt
- 1 praf de sare
- 21 de căpșuni nu foarte coapte
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
MOD DE PREPARARE
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și punem hârtie de copt în tava de chec. Apoi spălăm căpșunile și le lăsăm la scurs. După scurgere le îndepărtăm frunzele.
Spargem ouăle în bolul mixerului și adăugăm un praf de sare peste ele și tot zahărul. Pornim mixerul și amestecăm ingredientele până când obținem o compoziție cremoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Amestecăm mai întâi la treaptă inferioară, apoi mărim viteza pentru a scurta timpul de amestecare.
Adăugăm uleiul și omogenizăm compoziția. Adăugăm mascarponele și din nou omogenizăm compoziția.
La final, amestecăm făina cu praful de copt, trecem amestecul prin sită și îl adăugăm treptat în compoziția pentru chec cu mascarpone și căpșuni.
Întindem aluatul în tava de chec tapetată cu hârtie de copt și îl nivelăm la suprafață. Apoi înfigem căpșunile în aluat, cu vârful în jos.
Introducem tava în cuptor și coacem checul pentru 40-45 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lăsăm checul să se tempereze 15 minute în tava de copt, apoi îl transferăm pe un grătar sau un platou.
Lăsăm minunatul chec cu mascarpone și căpșuni să se răcească bine, îl decorăm cu zahăr pudră și îl putem porționa.
Un astfel de chec poate fi preparat și cu zmeură, afine, cireșe, vișine, chiar și cu caise sau alte fructe.
Spor la preparat și poftă bună la savurat!