Reteta acestui cozonacel, sau covrig – Estonian Kringel merita preparata printre retetele de cozonaci pentru sarbatorile de iarna. Cozonacul este foarte gustos, iar aspectul este de-a dreptul cuceritor. Merita preparat si ca desert de weekend sau, de ce nu, din timpul saptamanii. Merge de minune langa o cafea buna sau langa un ceai aromat!
Din aceeasi categorie de deserturi cu aluat si scortisoara va mai recomand de pe blog si reteta de rulouri de post cu arome de scortisoara si cocos. Sunt absolut delicioase, chiar daca sunt preparate în varianta de post. Si sunt destul de usor de preparat.
Iar dintre retetele mai complexe, va recomand de pe blog reteta de prajitura cu aluat rulat cu scortsoara. Aluatul este preparat ca la rețetele de cremsnit, doar ca de data aceasta l-am foietat cu un strat de scortisoara. Iar cremele sunt simple creme de lapte cu amidon si ciocolata alba si neagra.
Mai gasiti pe blog si alte retete de deserturi cu scortisoară de unde va puteti inspira.
Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter
Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de Estonian Kringel sau cozonac cu scortisoara.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 2 galbenusuri
- 200 ml lapte
- 1 lingurita sare
- 100 gr unt
- 25 gr drojdie
- 1 lingura zahar
- 600 gr faina
- Pentru uns:
- 100 gr unt
- 5 linguri zahar
- 2 lingurite scortisoara
- Pentru sirop:
- 120 ml apa
- 1 lingura zahar
- 1 baton de scortisoara
Portii: 4
Timp de pregatire: 60 minute
Timp de preparare: 40-45 minute
Mod de preparare pentru reteta de Estonian Kringel
Pentru aluat, frecam intr-un bol, drojdia cu zaharul pana la lichefiere, apoi adaugam laptele caldut in care am dizolvat sarea si doua maini de faina.
Lasam maiaua astfel formata la crescut pentru 15 minute, acoperind vasul.
Intre timp topim untul pe care il vom adauga peste maiaua crescuta, impreuna cu cele doua galbenusuri.
Omogenizam compozitia si incepem sa incorporam restul de faina.
Framantam un aluat nu prea tare, ca la cozonac, apoi il acoperim si il lasam la crescut 20-30 de minute.
Pentru uns, frecam untul cu zaharul pana devine spumos, apoi adaugam scortisoara.
Asamblare si coacere Estonian Kringel.
Cand a crescut aluatul suficient, adica atunci cand si-a dublat volumul, il impartim in patru parti.
Intindem fiecare parte de aluat pe masa de lucru, in forma dreptunghiulara si de grosimea degetului mic.
Ungem foile cu unt si scortisoara si le rulam usor.
Cu un cutit ascutit, taiem fiecare foaie pe mijlocul lungimii, apoi impletim usor cele doua parti taiate, astfel incat partea taiata sa ramana deasupra.
La un capat vom lasa ruloul netaiat sa ne fie mai usor la impletit.
Lipim cele doua capete ale ruloului dand forma de covrig.
Asezam covrigii, sau cozonaceii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt si ii coacem in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 25-30 de minute.
Intre timp preparam siropul, adica vom fierbe apa cu zaharul si scortisoara pentru 5-6 minute.
Cu acest sirop vom stropi covrigii dupa ce ii vom scoate din cuptor.
13 comentarii
Tare frumos ti-a iesit! Si ce bun e!:X:X
Multumesc, Corina! >:D<
Exceptional arata si gustul de asemenea….
Acum am o mare problema….sa-l savurez cu o cafea sau….cu o cana cu lapte caldut ?
Duminica placuta ! Te tzuc cu drag !
Te tzuc si eu Sidy si multumesc de vizita si apreciere!
Duminica placuta si voua!
Arata extraordinar! Sper sa il fac si eu curand!
Multumesc, Cristina! Sa-l faci ca e tare bun!
superb, delicios, apetisant si pufos..un mic mare deliciu perfect 😀
Multumesc, Aurica!
Emoticon care viseaza cu ochii deschisi si limba scoasa :)))) Muaah! Odata si odata ma dau si eu la el ca prea frumos este!
:))) Eu l-am facut de cateva ori ca tare bun este!
Cat imi place!!!
Este PERFECT ! Vreau sa-l fac !
Să-l faci că e tare gustos!