219

Am văzut acest gen de musaca din piure de cartofi cu varză și carne tocată, la Vlăduț, bucătarul de la Neatza și mi s-a părut tare interesantă combinația, așa că nu am stat prea mult pe gânduri și am preparat-o, dar în stilul meu.
Pot să vă spun că ne-a plăcut, în special gustul de cartofi cu varză, a fost ceva inedit pentru noi.

Ingrediente
- Pentru piure:
- 500 g cartofi albi
- apă cât să fie acoperiți
- sare după gust
- 50 g unt
- 120 ml lapte fierbinte
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- câteva frunze de busuioc
- Pentru umplutura de varză:
- 1 varză mică, sub 1 kg
- 2 cepe
- 120 ml ulei
- sare
- piper
- cimbru
- 2-3 foi de dafin
- 150 g pastă de roșii
- 1 legătură mărar
- 250 g bacon afumat(opțional)
- Pentru umplutura de carne:
- 500 g carne tocată(vită+porc)
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 ardei capia, roșu
- sare
- piper
- 1/2 legătură pătrunjel verde
- 1 lingură ulei+1 lingură apă
- 150 g pastă de roșii
- În plus:
- 50 g parmezan sau cașcaval
Porții: 6
Timp de preparare: 90 minute
Mod de preparare musaca din piure de cartofi cu varză și carne tocată
Preparăm piureul de cartofi
Curățăm cartofii, îi tăiem în cuburi și îi fierbem în apă cu sare, până încep să se sfărâme.
Îi scurgem de apă, îi pasăm împreună cu untul, adăugând și laptele fierbinte.
Tocăm pătrunjelul verde, iar frunzele de busuioc le rupem mărunt și le adăugăm în piure.
Preparăm umplutura de varză
Preparăm o varză călită în modul clasic, adăugând, opțional și puțin bacon afumat.
Călim ceapa tocată solzișori, în ulei încins, până când se înmoaie ușor.
Adăugăm baconul tăiat în fâșii mici, apoi varza tocată mărunt.
Presărăm un praf de cimbru, adăugăm și 2-3 foi de dafin și lăsăm ingredientele să se prepare până începe să se pătrundă ușor.
Apoi adăugăm pasta de roșii și amestecăm ușor ingredientele. Mai lăsăm varza cu baconul pe foc 15 minute, timp în care potrivim gustul cu sare, piper și cimbru. u 5 minute înainte de stingerea focului, adăugăm mărarul tocat.
Avem grijă ca varza să rămână ușor crocantă, pentru că va mai fi supusă uni=ui tratament termic și la cuptor.
Preparăm umplutura de carne tocată
Înăbușim ceapa și morcovul, tocate mărunt, in ulei cu apă, iar când sunt bine pătrunse, adăugăm carnea tocată și o amestecăm intens să se desfacă bine.
Adăugăm sare, piper, cimbru, usturoiul răzuit, iar când este bine pătrunsă, adăugăm pasta de roșii și ardeiul tocat în cuburi mici.
Eu adaug ardeiul mai spre final să rămână ușor crocant.
După stingerea focului, adăugăm și pătrunjelul tocat.
Asamblare musaca din piure de cartofi cu varză și carne tocată
Intr-un vas termorezistent, încăpător, asamblăm musacaua, punând un strat de piure, unul de varză, iar piure, strat de carne tocată si culminăm cu piure, iar deasupra răzuim puțin parmezan, sau cașcaval.
Avem grijă să scurgem varza și carnea tocată de surplusul de grăsime, înainte de a asambla musacaua, doar dacă ni se pare grăsime multă.
Dăm musacaua la cuptor pentru 10-15 minute, la 180 de grade, apoi o servim caldă, cu murături.
Mie mi-a plăcut această musaca din piure de cartofi cu varză și carne tocată, sper să vă placă și vouă!
Mia găsiți pe blog și rețeta de musaca de vinete cu dovlecei.
Sau poate vă place rețeta de musaca de cartofi piure cu spanac.