Sarmale din carne de porc fără prăjeală

de Maria Udrea
0 comentarii
Sarmale din carne de porc fără prăjeală

Chiar dacă sunt mai bune cu ceapa prăjită, eu și ai mei preferăm genul acesta de sarmale din carne de porc fără prăjeală, pentru că sunt mai light, mai sănătoase.

Partea „neplăcută” este că mănânci mai multe, pentru că nu simți acel disconfort, sau sățietate, așa cum simți după cele cu prăjeală.

Sarmale din carne de porc fără prăjeală servite cu smântână și ardei iute

Dar găsiți pe blog și rețeta clasică de sarmale în foi de varză acră.

Și mai găsiți și rețeta de varză în straturi sau varză a la Cluj.

Iar dacă vă place mâncarea de varză, găsiți pe blog o întreagă colecție de rețete cu varză acră, dar și cu varză proaspătă.

Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.

Vă aștept cu surprize culinare și pe  Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de sarmale din carne de porc fără prăjeală.

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc tocată, nu foarte grasă
  • 250 g costiță afumată
  • 2 cepe medii
  • 100 g orez
  • 50 ml ulei
  • 2 verze acrite, medii
  • 2 lingurițe cimbru
  • 1/4 linguriță piper măcinat și 8-10 boabe
  • 3 foi de dafin
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • sare, după gust
  • 150 g bulion

Porții: 45

Timp de preparare: aproximativ 4 ore

Mod de preparare pentru rețeta de sarmale din carne de porc fără prăjeală

Pregătim ingredientele

Mai întâi pregătim varza pe care o ținem în apă rece, desfăcută în foi, cel puțin 30 de minute.
Dacă este prea acră, mai schimbăm odată apa.
Carnea tocată o asezonăm cu puțină sare, în funcție de cât de sărată este varza, cu 1/2 linguriță cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat.
Adăugăm peste ea ceapa dată pe răzătoare și eventual scursă și orezul clătit, apoi amestecăm bine compoziția și o dăm la rece, tot pentru minim 30 de minute.
După acest interval, pregătim foile.
Îndepărtăm cotoarele și nervurile groase, lăsăm doar partea mai fină din foaie, pentru a se rula perfect pe carne.

Formăm sarmalele

Luăm din carne, cam cât am folosi la 3/4 dintr-un mic, așa ca să aveți o idee.
Dar bineînțeles, fiecare le face de ce mărime dorește sau în funcție de cât ne permite foaia de varză.
Punem foaia de varză în mâna stângă și așezăm carnea aproape la jumătatea acesteia. Rulăm foaia de varză, împachetând-o la un capăt sub formă de plic, pentru a nu ieși carnea.
Marginile de la capătul celălalt le introducem ușor în interior, presându-le cu degetul.
Putem la fel de bine să împachetăm sarmalele și pe un tocător.
Eu prefer să le împachetez în mână, pentru că am controlul asupra cărnii.
Strângem sarmalele ușor în mână să mai creăm goluri prin carne, pentru a lăsa loc orezului să se dezvolte, având grijă să nu deranjăm capetele.

Preparare sarmale din carne de porc fără prăjeală

Restul de varză o tocăm fideluță.
La baza vasului în care preparăm sarmalele, punem uleiul, apoi un rând de varză tocată, presărăm puțin cimbru, boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți și puțin bulion, sau pastă de roșii.
Așezăm un rând de sarmale, în formă de horă și le împănăm cu felii din costița afumată.
Golul din mijloc îl umplem tot cu felii de costiță.
Așezăm încă un rând de varză tocată, presărăm condimente și picurăm iar bulion.
Apoi așezăm un alt rînd de sarmale cu feliile de costiță aferente.
Le acoperim cu un strat de bulion și cu foi de varză, completăm cu apă, până când sarmalele sunt ușor acoperite.
Acoperim vasul cu capac și îl dăm la cuptor, la foc mic spre mediu(145-150 grade), până când sarmalele vor fi preparate.
Le încercăm pe parcurs, să vedem dacă orezul, respectiv carnea sunt fierte.
Eu le-am ținut aproape trei ore, iar vasul meu a fost de ceramică.
Contează mult și vasul în care le preparăm.
Cel mai recomandat este vasul de lut, care momentan lipsește din bucătăria mea.
Servim sarmalele calde, cu smântână, mămăliguță și ardei iute.
În speranța că vă va fi de folos rețeta mea de sarmale din carne de porc fără prăjeală, vă doresc spor la gătit și poftă bună!

Sarmale din carne de porc fără prăjeală

 

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.