Sos de rosii pentru iarna, cu cimbru si busuioc

de Maria Udrea
0 comentarii
Sos de rosii pentru iarna

Ador sosurile si pasta de rosii, preparate in casa dupa gustul nostru, iar această rețetă de Sos de rosii pentru iarna o prepar in fiecare an.

De fiecare data cand desfac o sticla sau un borcan, imi place sa servesc cate o portie asa simple.

Acest sos de rosii pentru iarna este usor aromatizat cu verdeturi uscate, tocmai bun de adaugat in diverse tocanite, sosuri sau chiar pentru pizza.

Sos de rosii pentru iarna, cu cimbru si busuioc in sticle si in bol, alaturi de rosii proaspete

Sos de rosii pentru iarna

Sos de rosii pentru iarna, cu cimbru si busuioc

Printează
Porții: 8 Timp de preparare:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

Ingrediente

  • 15 kg rosii de gradina bine coapte
  • 3 linguri sare pentru muraturi
  • 3 linguri zahar
  • cimbru uscat
  • busuioc uscat
  • boia de ardei dulce
  • piper sichuan

Portii: 8 kg

Timp de preparare: 3 ore

Mod de preparare

Iată cum preparam reteta Sos de rosii pentru iarna cu cimbru si busuioc!

Pentru adaugarea condimentelor nu am o masura, efectiv se pun dupa gust.
Spre finalul prepararii se adauga cate putin din fiecare, se lasa cateva minute sa fiarba, apoi se pune putin sos sa se raceasca si se gusta.
Daca este nevoie, se mai adauga.
La fel se procedeaza si cu sarea si cu zaharul.
Deci, spalam rosiile si le lasam sa se scurga bine. Le indepartam cotoarele si eventualele stricaciuni si le tocam in cuburi mai mari.
Eu voi prezenta metoda fara masina de tocat si separat seminte, pentru ca a mea s-a defectat.
Este metoda pe care o practica si mama mea la tara, insa ea are o sita speciala prin care trece rosiile.
Punem rosiile intr-un vas incapator sau chiar doua, la foc mediu. Le lasam sa fiarba pana cand incep sa se separe cojile si sa se ridice la suprafata.
Cam o ora si 30-40 de minute le-am lasat eu.
Trecem apoi rosiile printr-o sita deasa, asa incat se vor separa semintele si cojile.
Eu am o sita de plastic cu bol. Am pus cate putine rosii, le-am frecat cu o spatula de silicon pana cand sucul si pulpa au trecut in bol. Semintele si cojile au ramas pe sita.
A mers destul de rapid procedeul, as putea spune ca mai rapid decat masina de separat seminte, parerea mea.
Punem sucul de rosii rezultat, la fiert, tot la foc mediu si il lasam pana cand scade la jumatate.
Spre final de fierbere adaugam, treptat, sare, zahar si condimente. Dupa cum am spus mai sus, gustam sosul si ii potrivim gustul exact cum ne place.
Nu trebuie sa fie prea sarat, sosul se va pastra foarte bine peste iarna, daca borcanele sau sticlele sunt bine sterilizate si capacele bine infiletate.

Nu este nevoie nici de conservant daca sosul este fiert suficient.

Borcanele se vor spala bine, se vor scurge si se vor steriliza pentru maxim 10 minute in cuptor cu focul aprins, apoi se vor umple cu sos de rosii pentru iarna fierbinte.
Imediat se infileteaza capacele bine spalate si sterse si se mai dau borcanele la cuptor pentru 5-6 minute, cu focul aprins(175-180 de grade).
Dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana se vor raci definitiv, apoi le etichetam si le trecem la loc racoros.
Sos de rosii pentru iarna

Mai gasiti pe blog si o reteta de roșii cuburi în suc propriu la borcan.

Dar mai gasiti si alte retete de conserve de rosii, de unde va puteti inspira.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.