Printre rețetele de conserve pentru iarnă, pe care le repet an de an, se numără și această rețetă de zarzavat pentru ciorbe. Este o rețetă fără conservanți, așa cum, de altfel, sunt toate rețetele mele de conserve.
Pentru că dispun de foarte multe roșii cărnoase și gustoase, din grădina mamei, nu ezit să le conserv pentru iarnă, în diferite moduri.
Le conserv sub formă de bulion, de suc concentrat de roșii, cu și fără condimente, de pastă de roșii cu ardei copți, etc. Una dintre cele mai căutate rețete de conserve de roșii de pe blog este rețeta de ketchup de casă dulce-picant. Iese tare bun ketchup-ul preparat în casă, pentru că urmărim să atingem gustul optim, gustul care ne place.
O altă rețetă de conserve de roșii pe care eu o ador este rețeta de roșii întregi în suc de roșii. Îmi place tare mult, pentru că roșiile întregi își păstrează gustul și peste iarnă.
Rețetă de zarzavat pentru ciorbe
Pentru rețeta de față folosesc absolut toate legumele pe care le adaug, de obicei, la orice ciorbă. Mai adaug și ceva verdeață cum ar fi frunze de țelină și pătrunjel și, bineînțeles, multe roșii. Cantitatea de roșii se pune aproximativ dublă, față de cantitatea de legume și verdețuri la un loc. Cel puțin eu așa pun. Iese o conservă foarte consistentă, ce combină multe gusturi și arome. În sezonul rece, doar desfacem borcanul și adăugăm din conținutul lui în ciorba de pe foc.
Găsiți pe blog mai multe conserve de roșii, dar și de legume și fructe, la secțiunea ”Conserve”.
Iar dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos rețeta de zarzavat pentru ciorbe, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, dar și câteva imagini grăitoare, din timpul preparării.
INGREDIENTE
- 3 kg roșii de grădină
- 1 kg morcovi
- 1 kg albitură( țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel)
- 1 kg ardei( gras și capia)
- 1 legătură frunze de țelină
- 2 legături de pătrunjel
- 3 linguri mai cu vârf, de sare pentru murături
MOD DE PREPARARE
Mai întâi spălăm bine toate legumele și verdeața. Punem o oală cu apă la fiert. Când apa începe să fiarbă, adăugăm o linguriță de sare în ea. Amestecăm până aceasta se topește, apoi adăugăm roșiile. Le lăsăm să se opărească în apa fierbinte un minut. Apoi le scurgem, le lăsăm la răcit și le decojim. Le tocăm în cuburi mici, îndepărtând cotoarele și părțile mai verzi.
Curățăm rădăcinoasele și le dăm pe răzătoarea mare. Tocăm și verdeața mărunt. Le amestecăm cu sarea și adăugăm roșiile tocate. Lăsăm amestecul de zarzavat pentru ciorbe la odihnit 10-15 minute.
Apoi, scurgem lichidul și îndesăm legumele în borcanele sterilizate, în prealabil. Mai adăugăm și din lichidul scurs și închidem bine borcanele cu capacele din dotare. Lichidul rămas îl punem în sticle la frigider și îl folosim la diferite rețete de ciorbă.
Punem borcanele în cratițe largi la baza cărora așezăm câte o lavetă, sau un ștergar de bucătărie. Turnăm apă în cratițe până aproape de filetul borcanelor. Apoi fierbem borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru 50-60 de minute, de la primul clocot al apei.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în apă până când se vor răci complet.
Le etichetăm și le trecem în cămară.
Sper să vă fie de folos rețeta mea de zarzavat pentru ciorbe!