Pentru că dovleceii de grădină sunt preferații noștri în diferite preparate culinare, prepar și câteva rețete de conserve din dovlecei pentru iarnă. Una dintre acestea este rețeta de dovlecei în suc de roșii pentru iarnă.
Preparați în acest mod, dovleceii pot fi folosiți la supe și la ciorbe, dar și la mâncăruri scăzute. Se pot servi și ca atare. Doar desfacem borcanul și încălzim conținutul. Dacă dorim o ciorbă de dovlecei iarna, punem la fiert o ceapă, un morcov și un păstârnac, iar când acestea sunt fierte, adăugăm și conținutul dintr-un borcan cu dovlecei conservați în sos de roșii. Potrivim gustul cu cele necesare, adăugăm verdeață la final și gata-i ciorba.
Pe lângă această rețetă mai prepar pentru iarnă și rețeta de dovlecei în saramură. Pe aceștia îi folosesc mai mult la salate, dar merg și la toate celelalte mâncăruri.
Iar cea mai apreciată rețetă de conservă din dovlecei de pe blog este rețeta de tocană de dovlecei și fasole verde pentru iarnă. Aceasta este ideală pentru perioadele de post.
Cum se prepară rețeta de dovlecei în suc de roșii pentru iarnă
Pentru rețeta de față pregătim la rece sucul de roșii cu condimente și puțin usturoi, apoi îl adăugăm peste cuburi de dovlecel așezate în borcane. Apoi fierbem borcanele în baie de apă pentru 40-50 de minute. Putem adăuga și suc de roșii deja preparat pentru iarnă. Important este ca dovleceii să se pătrundă bine în timpul fierberii.
O altă rețetă de conservă din dovlecei de pe blog pe care eu o ador este rețeta de sos de dovlecei cu roșii și ardei pentru iarnă. Este minunat acest sos pentru rețetele de paste, de chiftele sau perișoare în sos, dar și pentru alte preparate.
Dar găsiți pe blog mai multe rețete cu dovlecei de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de dovlecei în suc de roșii pentru iarnă.
INGREDIENTE
- 2 dovlecei de grădină de mărime medie
- 1 kg roșii bine coapte
- 1 lingură de sare neiodată, pentru murături
- 1 linguriță de zahăr/borcan
- câteva frunze de țelină cu lujeri
MOD DE PREPARARE
Începem cu pregătirea roșiilor pe care le decojim și le tocăm mărunt, apoi le amestecăm cu sarea. Amestecăm bine până când sarea se topește apoi lăsăm deoparte sucul de roșii și pregătim dovleceii.
Curățăm dovleceii doar dacă sunt mai maturi. Eu i-am curățat pentru că dovleceii de grădină au de obicei coaja mai groasă, dar i-am ales și mai maturi.
Lăsând roșiile tocate și amestecate cu sare, la odihnă, vom observa că acestea se separă de o parte din conținutul de apă.
Cu un furtun pe care îl introducem în interiorul vasului, eliminăm din această apă. Acest pas este opțional, bineînțeles. Nu toți avem în bucătărie acel furtun. Eu am vrut ca sucul de roșii să fie mai consistent. Tot opțional separăm roșiile de semințe.
Când avem sucul de roșii pregătit, la fel și dovleceii, pregătim și o cratiță încăpătoare, cu pereții mai înalți sau egali cu înălțimea borcanelor. Așezăm la baza ei un ștergar de bucătărie curat.
Îndesăm în borcane cuburile de dovlecei și adăugăm frunze și lujeri de țelină. Merg și fără țelină, dar aceasta le oferă un plus de gust și de aromă.
Adăugăm câte o linguriță de zahăr în fiecare borcan și turnăm sucul de roșii. Probabil multe persoane se vor strâmba când aud de zahăr, dar acesta este necesar nu pentru gust ci pentru a regla aciditatea sucului de roșii. Eu am pus o linguriță pentru că am folosit borcane cu capacitatea de 1 litru. Dacă folosiți borcane mai mici, reduceți cantitatea de zahăr.
În orice sos de roșii se adaugă și puțin zahăr pentru a regla aciditatea.
Închidem borcanele cu capacele din dotare, le așezăm în cratiță și turnăm apă până la filetul acestora. Fierbem borcanele cu dovlecei în suc de roșii pentru iarnă aproximativ pentru 45-50 de minute. După stingerea focului, lăsăm borcanele în apa fierbinte, să se răcească lent.
Dacă folosiți dovlecei din comerț, fierbeți borcanele pentru maxim 30 de minute. Dovleceii din comerț se pătrund mai rapid decât cei de grădină.
Să vă fie de folos!