Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel, este asemanatoare cu Prajitura Snickers, dar mai complexa si mai putin dulce.
Este o prajitura tare gustoasă, aspectuoasa și mai ales, spornica! Merita preparata la zile festive, sau de sarbatori.
Si nu este atat de migaloasa pe cat pare si va spun ca merita incercata.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- Pentru blat:
- 8 albusuri
- 10 linguri zahar
- 10 linguri nuca macinata
- 6 linguri faina
- 4 linguri ulei
- 4 linguri apa minerala
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 plic praf de copt
- 1 varf cutit sare
- Pentru caramel:
- 8 galbenusuri
- 300 gr unt
- 8 linguri zahar
- 150 gr arahide cu miere
- 1 varf cutit sare
- 2 foi napolitana
- 100 gr ciocolata alba
- 1 lingura ulei
- Pentru crema de ciocolata:
- 250 ml frisca lichida
- 100 gr ciocolata amaruie
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 1 varf cutit sare
- 5 gr gelatina
- 2 linguri apa
- Decor:
- fulgi de ciocolata alba
[/ingredients]
Porții: 16
Timp de preparare: 60 minute
Dimensiuni tava de copt: 27/35 cm
[preparare title=”Mod de preparare”]
Preparare blat pentru Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel
Mixam albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam bine pana obtinem o bezea tare.
Adaugam apa minerala, uleiul si mixam usor, apoi adaugam treptat nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt.
Eu am mai lasat si bucatele mai mari de nuca, nu am macinat-o pe toata marunt.
Tapetam tava cu hartie de copt, punem compozitia de blat in ea si dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.
Adaugam apa minerala, uleiul si mixam usor, apoi adaugam treptat nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt.
Eu am mai lasat si bucatele mai mari de nuca, nu am macinat-o pe toata marunt.
Tapetam tava cu hartie de copt, punem compozitia de blat in ea si dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.
Preparare crema caramel pentru Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel
Pentru caramel, amestecam galbenusurile cu putina sare si 2 linguri de zahar, iar restul de zahar il punem intr-un vas pe foc, la caramelizat.
Untul il taiem bucatele si il adaugam in zaharul caramelizat, cand acesta se topeste definitiv.
Aestecam energic untul cu caramelul pana cand se dilueaza totul(pe alocuri se va mai intari zaharul, dar se va topi pe parcurs).
Cand totul este diluat, adaugam si galbenusurile si omogenizam bine totul.
Lasam crema pe foc pana cand se va ingrosa ca o budinca, amestecand continuu.
Apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam arahidele maruntite putin.
Lasam crema sa se raceasca doar putin si vom umple cu ea foile de napolitana.
Presam foile cu o greutate pentru a se intrepatrunde crema printre dungile foilor.
Untul il taiem bucatele si il adaugam in zaharul caramelizat, cand acesta se topeste definitiv.
Aestecam energic untul cu caramelul pana cand se dilueaza totul(pe alocuri se va mai intari zaharul, dar se va topi pe parcurs).
Cand totul este diluat, adaugam si galbenusurile si omogenizam bine totul.
Lasam crema pe foc pana cand se va ingrosa ca o budinca, amestecand continuu.
Apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam arahidele maruntite putin.
Lasam crema sa se raceasca doar putin si vom umple cu ea foile de napolitana.
Presam foile cu o greutate pentru a se intrepatrunde crema printre dungile foilor.
Preparare crema de ciocolata pentru Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel
Pentru crema de ciocolata, punem frisca intr-un vas pe foc moale, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si putina sare.
Amestecam bine pana se topeste toata ciocolata si se uniformizeaza compozitia.
Apoi o lasam sa se raceasca dupa care o trecem la frigider 15 minute.
Dupa cele 15 minute, vom introduce mixerul in ea si o vom mixa pana devine cremoasa.
Gelatina o vom hidrata in putina apa, apoi o vom topi pe baie de aburi si o vom amesteca imediat in crema de ciocolata.
Amestecam bine pana se topeste toata ciocolata si se uniformizeaza compozitia.
Apoi o lasam sa se raceasca dupa care o trecem la frigider 15 minute.
Dupa cele 15 minute, vom introduce mixerul in ea si o vom mixa pana devine cremoasa.
Gelatina o vom hidrata in putina apa, apoi o vom topi pe baie de aburi si o vom amesteca imediat in crema de ciocolata.
Asamblare Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel
Taiem blatul in doua pe verticala( daca ar fi crescut mai inalt, mergea taiat pe orizontala) si de asemeni, taiem si foile de napolitana pe jumatate.
Topim ciocolata alba cu putin ulei pe baie de aburi si o vom intinde peste una din jumatatile de napolitana.
Adaugam imediat si jumatatea cealalta de napolitana peste ciocolata si presam ca sa se lipeasca bine.
Asamblare: ungem prima jumatate de blat cu crema de ciocolata, adaugam napolitanele, ungem din nou cu crema de ciocolata, asezam cealalta jumatate de blat, o vom unge si pe aceasta cu putina crema de ciocolata, apoi o vom orna.
Adaugam imediat si jumatatea cealalta de napolitana peste ciocolata si presam ca sa se lipeasca bine.
Asamblare: ungem prima jumatate de blat cu crema de ciocolata, adaugam napolitanele, ungem din nou cu crema de ciocolata, asezam cealalta jumatate de blat, o vom unge si pe aceasta cu putina crema de ciocolata, apoi o vom orna.
Dam prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel la rece pentru cel putin o ora, apoi o vom portiona.
Sa va fie de folos!
[/preparare]
24 comentarii
Un deliciu!!!! Aspectul merita nota 10 cu felicitari. Am retinut reteta, trebuie sa o guste si familia mea.
Multumim Meri, din nou ne-ai oferit o retetea foarte buna! Pupici de la Brasov, de la mine, familia mea si prietenii mei.
Multumesc, draga mea Mely, pentru cuvinte frumoase care merg direct la inima!! :X
Arata incredibil prajitura ta, cred ca as manca 4 portii pe nerasuflate… daca n-as fi la dieta 🙂
He, he, dietele astea, cine le-o fi inventat? :))))
PS: si eu is la dieta. 🙂
Am uitat sa specific: fiindca sunt la dieta, as manca numai una si jumatate 😉
Fir-ar ele de diete, ca eu le incep si le abandonez mereu :))))))
Eu tin 2 diete……………….cu una nu ma satur :))))
Hahaha! Sa iau si eu aminte :)))))
Delicioasa prajitura!
Chiar este! Multumesc de vizita!
Arata intrun mare fel! Felicitari!:)
Multumesc frumos, Natasa!
Minunatia asta de prajitura trebuie incercata !
Are tot ce-mi place, in ea….nuca, ciocolata alba, caramel…..Deja mi-e pofta !
Te tzuc cu drag Merisorule !
Sidy, ma bucur ca iti place prajitura mea! Te tzuc cu drag si eu!
Arata de vis prajitura asta! Am sa o pun pe lista de incercat ca mi-ai facut o pofta imensa. Te pup!
Pup si eu, Paula! Ma bucur ca iti place!
Arata senzational si cred ca gustul este pe masura!
Multumesc, cristina!
Da, deci m-am decis, trebuie sa imi dai adresa ta :)) Faci niste super prajituri, as manca si poza la cat de bine arata. Musai sa-ti fac o vizita 😛
Pupici :*
Danutza, pai ar cam fi cazul sa ne cunoastem, ca doar stam in acelasi oras, nu? 😀 Pupici
Wow, arata intr-un mare fel prajitura ! Pentru mine este perfecta .
Multumesc de vizita si apreciere, Geta!
Mulțumesc.
Am făcut dublu, cât e foaia de napolitana, deci voi avea o prăjitură delicioasă de Crăciun.
Fii binecuvântat 🙏❤️🤗
Mă bucur! Sper să vă placă! Noi o adorăm.