Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel

de Maria Udrea
132270 vizualizări
Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel

Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel, este asemanatoare cu prajitura Snickers, dar mai complexa si mai putin dulce.

Este o prajitura tare gustoasă, aspectuoasa și mai ales, spornica! Merita preparata la zile festive, sau de sarbatori.

Si nu este atat de migaloasa pe cat pare si va spun ca merita incercata.

Prajitura este compusa din mai multe straturi, dar nu avem de copt decat un blat cu nuci, intr-o tava mai mare( 27/35 cm a avut tava mea). Fiind o prajitura foarte consistenta, sectionam blatul in doua pentru a realiza mai multe straturi. mai folosim si foi de napolitane pentru a separa cremele. Puteti folosi biscuiti in lipsa foilor de napolitane.

 Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel pe o tavă metalică

Tot din categoria retetelor de prajituri cu mai multe straturi va recomand de pe blog si reteta de prajitura Pani Walewska. Este o prajitura delicioasa preparata cu aluat fraged, bezea cu migdale și gem.

Dar mai gasiti astfel de retete de prajituri spornice si deliciose pe blog, de unde puteti incerca pe cea care va inspira mai mult.

Iar daca regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.

Va astept cu surprize culinare si pe  Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter

Mai jos aveti lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas pentru reteta de prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri nuca macinata
  • 6 linguri faina
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri apa minerala
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru caramel:
  • 8 galbenusuri
  • 300 gr unt
  • 8 linguri zahar
  • 150 gr arahide cu miere
  • 1 varf cutit sare
  • 2 foi napolitana
  • 100 gr ciocolata alba
  • 1 lingura ulei
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 250 ml frisca lichida
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Decor:
  • fulgi de ciocolata alba

 

Porții: 16

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tava de copt: 27/35 cm

Mod de preparare pentru prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel

Preparare blat

Mixam albusurile spuma cu putina sare, adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam bine pana obtinem o bezea tare.
Adaugam apa minerala, uleiul si mixam usor, apoi adaugam treptat nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt.
Eu am mai lasat si bucatele mai mari de nuca, nu am macinat-o pe toata marunt.
Tapetam tava cu hartie de copt, punem compozitia de blat in ea si dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.

Preparare crema caramel

Pentru caramel, amestecam galbenusurile cu putina sare si 2 linguri de zahar, iar restul de zahar il punem intr-un vas pe foc, la caramelizat.
Untul il taiem bucatele si il adaugam in zaharul caramelizat, cand acesta se topeste definitiv.
Aestecam energic untul cu caramelul pana cand se dilueaza totul(pe alocuri se va mai intari zaharul, dar se va topi pe parcurs).
Cand totul este diluat, adaugam si galbenusurile si omogenizam bine totul.
Lasam crema pe foc pana cand se va ingrosa ca o budinca, amestecand continuu.
Apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam arahidele maruntite putin.
Lasam crema sa se raceasca doar putin si vom umple cu ea foile de napolitana.
Presam foile cu o greutate pentru a se intrepatrunde crema printre dungile foilor.

Preparare crema de ciocolata

Pentru crema de ciocolata, punem frisca intr-un vas pe foc moale, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si putina sare.
Amestecam bine pana se topeste toata ciocolata si se uniformizeaza compozitia.
Apoi o lasam sa se raceasca dupa care o trecem la frigider 15 minute.
Dupa cele 15 minute, vom introduce mixerul in ea si o vom mixa pana devine cremoasa.
Gelatina o vom hidrata in putina apa, apoi o vom topi pe baie de aburi si o vom amesteca imediat in crema de ciocolata.

Montare prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel

Taiem blatul in doua pe verticala( daca ar fi crescut mai inalt, mergea taiat pe orizontala) si de asemeni, taiem si foile de napolitana pe jumatate.
Blat de albusuri cu nuci inainte de coacere Blat de albusuri cu nuci copt si sectionat in doua Foaie de napolitana peste prajitura Creme de caramel si de ciocolata intre foi de napolitane
Topim ciocolata alba cu putin ulei pe baie de aburi si o vom intinde peste una din jumatatile de napolitana.
Adaugam imediat si jumatatea cealalta de napolitana peste ciocolata si presam ca sa se lipeasca bine.
Asamblare: ungem prima jumatate de blat cu crema de ciocolata, adaugam napolitanele, ungem din nou cu crema de ciocolata, asezam cealalta jumatate de blat, o vom unge si pe aceasta cu putina crema de ciocolata, apoi o vom orna.
Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel pe un tocator de lemn Prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel portionata pe platou cu furculita
Dam prajitura cu nuca si foi de napolitane cu caramel la rece pentru cel putin o ora, apoi o vom portiona.
Sa va fie de folos!

[/preparare]

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

24 comentarii

melyp 25 May 2014 - 9:46

Un deliciu!!!! Aspectul merita nota 10 cu felicitari. Am retinut reteta, trebuie sa o guste si familia mea.
Multumim Meri, din nou ne-ai oferit o retetea foarte buna! Pupici de la Brasov, de la mine, familia mea si prietenii mei.

Răspuns
Maria Udrea 25 May 2014 - 10:06

Multumesc, draga mea Mely, pentru cuvinte frumoase care merg direct la inima!! :X

Răspuns
simonacallas 25 May 2014 - 10:57

Arata incredibil prajitura ta, cred ca as manca 4 portii pe nerasuflate… daca n-as fi la dieta 🙂

Răspuns
Maria Udrea 25 May 2014 - 13:11

He, he, dietele astea, cine le-o fi inventat? :))))
PS: si eu is la dieta. 🙂

Răspuns
simonacallas 27 May 2014 - 8:34

Am uitat sa specific: fiindca sunt la dieta, as manca numai una si jumatate 😉

Răspuns
Maria Udrea 27 May 2014 - 17:57

Fir-ar ele de diete, ca eu le incep si le abandonez mereu :))))))

Răspuns
Miga Miha 14 June 2014 - 14:44

Eu tin 2 diete……………….cu una nu ma satur :))))

Răspuns
Maria Udrea 14 June 2014 - 16:29

Hahaha! Sa iau si eu aminte :)))))

Răspuns
Haplea 25 May 2014 - 17:55

Delicioasa prajitura!

Răspuns
Maria Udrea 26 May 2014 - 4:57

Chiar este! Multumesc de vizita!

Răspuns
natasa ardare 26 May 2014 - 9:37

Arata intrun mare fel! Felicitari!:)

Răspuns
Maria Udrea 26 May 2014 - 14:37

Multumesc frumos, Natasa!

Răspuns
Sidonia Toncean 27 May 2014 - 4:44

Minunatia asta de prajitura trebuie incercata !
Are tot ce-mi place, in ea….nuca, ciocolata alba, caramel…..Deja mi-e pofta !
Te tzuc cu drag Merisorule !

Răspuns
Maria Udrea 27 May 2014 - 17:58

Sidy, ma bucur ca iti place prajitura mea! Te tzuc cu drag si eu!

Răspuns
Paula Gafitescu 29 May 2014 - 8:06

Arata de vis prajitura asta! Am sa o pun pe lista de incercat ca mi-ai facut o pofta imensa. Te pup!

Răspuns
Maria Udrea 29 May 2014 - 10:32

Pup si eu, Paula! Ma bucur ca iti place!

Răspuns
Cristina 5 June 2014 - 6:34

Arata senzational si cred ca gustul este pe masura!

Răspuns
Maria Udrea 5 June 2014 - 14:08

Multumesc, cristina!

Răspuns
Danutza 5 June 2014 - 6:37

Da, deci m-am decis, trebuie sa imi dai adresa ta :)) Faci niste super prajituri, as manca si poza la cat de bine arata. Musai sa-ti fac o vizita 😛

Pupici :*

Răspuns
Maria Udrea 5 June 2014 - 14:09

Danutza, pai ar cam fi cazul sa ne cunoastem, ca doar stam in acelasi oras, nu? 😀 Pupici

Răspuns
Geta Dinu 30 October 2014 - 18:59

Wow, arata intr-un mare fel prajitura ! Pentru mine este perfecta .

Răspuns
Maria Udrea 30 October 2014 - 19:18

Multumesc de vizita si apreciere, Geta!

Răspuns
Sinami 23 December 2022 - 23:25

Mulțumesc.
Am făcut dublu, cât e foaia de napolitana, deci voi avea o prăjitură delicioasă de Crăciun.
Fii binecuvântat 🙏❤️🤗

Răspuns
Maria Udrea 24 December 2022 - 19:17

Mă bucur! Sper să vă placă! Noi o adorăm.

Răspuns

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.