Pe ai mei i-a cucerit această salata asortata de legume si fructe gustoasa si colorata, a devenit, clar, favorita familiei.
Am luat de la tara foarte multe gogonele, dar din pacate, unele au fost goale in interior, seci, insa foarte aratoase la exterior.
M-am gandit ca daca le murez asa, peste iarna s-ar putea inmuia, asa ca mi-a venit ideea sa le feliez.
Am vazut foarte multe retete de salata asortata pe net si am zis sa incerc si eu.
Daca erau perfecte le foloseam la reteta de muraturi asortate pentru ca este preferata noastra.
Dar foarte bine s-au combinat si asa feliate, cu fructele si celelalte legume!
Ingrediente
- 1 kg gogonele
- 1 kg castraveti
- 1 kg morcovi
- 1 conopida mai mica
- 2 buc. sfecla rosie
- 1 telina medie + frunzele aferente
- 1 varza alba mica
- 1 strugure mare alb
- 4 gogosari
- 3 mere acrisoare
- 1 gutuie mica
- 750 ml otet
- 2 l apa
- 3 linguri sare
- 300 gr zahar
- 1 capatana usturoi
- condimente pentru muraturi
- 5 foi dafin
Mod de preparare pentru salata asortata de legume si fructe
Varza o tocam fideluta, dar ceva mai mare decat la o salata obisnuita,
Morcovii si castravetii ii taiem rondele, sfecla si telina, curatate de coaja, le taiem in 4 si le feliem subtire.
Usturoiul il curatam si taiem rondele fiecare catel in parte.
Gogosarii ii taiem julien.
Gutuia si merele le feliem, dupa ce le-am inlaturat cotoarele, iar conopida o desfacem in buchetele mici.
Separam boabele de struguri, de codite si le adaugam in vas, iar frunzele de telina le rupem impreuna cu lujerii si le amestecam printre ingrediente.
Amestecam toate ingredientele intr-un vas incapator.
Pregatim solutia lichidă pentru salata asortata de legume si fructe gustoasa si colorata
Intr-un vas, pe foc, punem apa, otetul, sarea,zaharul, condimentele pentru muraturi si foile de dafin.
Lasam totul sa fiarba pana se dizolva zaharul si sarea, apoi strecuram lichidul si il adaugam peste ingredientele din vas, amestecandu-le usor.
Le lasam asa in lichid cateva minute(5-10) pana se mai racesc putin, apoi le scurgem bine si le asezam in borcane.
Le indesam usor sa nu le strivim si le acoperim cu lichidul caldut, apoi infiletam capacele la borcane si le impaturim sa mai stea caldute o vreme, dupa care le trecem in camara.
TIPSURI:
Lichidul ramas, nu se va arunca, se va pastra in frigider intr-un vas inchis ermetic si se va folosi la alte salate sau muraturi.
Se mai pot adauga 1 sau doi ardei iuti taiati rondele si de asemeni ceapa rosie taiata julien(eu nu am mai avut).
O salată de legume, interesantă și pe Carte de rețete.
1 comentariu
Daca e salata, e pe gustul meu 🙂