Abia am așteptat sezonul gutuilor bine coapte și parfumate pentru a le transforma într-o delicioasă și frumos colorată marmeladă de gutui.
Marmelada de gutui este o conservă clasică de toamnă. Are o aromă intensă și gust ușor dulce-acrișor, specific acestui fruct parfumat. Textura marmeladei este fină și catifelată, ușor gelatinoasă, datorită pectinei naturale pe care o conțin.
Dar din gutui nu prepar doar marmeladă ci și gem, dulceață, compot și o delicioasă gutuiată – vedeți aici rețeta.
Mai folosesc gutuile și în diferite mâncăruri, pentru un plus de aromă, gust și consistență.
Vă recomand de pe blog și rețeta de pui umplut cu gutui și dovleac, la cuptor. Foarte gustos a ieșit puiul preparat în acest mod. Iar ingredientele de la umplutură le-am transformat într-un sos delicios.
Din categoria deserturilor cu gutui vă recomand de pe blog rețeta de prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate. Este chiar minunată, cu gust dulce-acrișor și aromă de gutui cu scorțișoară!
Impresii despre rețeta de marmeladă de gutui
Am mai preparat marmeladă de gutui și în trecut, dar așa fină și aromată ca anul acesta parcă nu a ieșit niciodată. Marmelada de gutui se prepară în mod clasic doar din gutui și zahăr. Eu am preparat-o puțin diferit. Pentru că nu am mai făcut peltea anul acesta, am folosit cotoarele și cojile gutuilor tot pentru marmeladă. Acestea au multă pectină și ajută marmelada să se închege mai bine. Marmelada poate fi preparată mai consistentă sau mai lichidă, în funcție de preferințe. Textura se conturează în funcție de timpul de fierbere. Eu nu o prefer foarte consistentă să o tai cu cuțitul pentru că o depozitez în borcane.
Delicioasa marmeladă se poate folosi atât pentru micul dejun întinsă pe pâine sau biscuiți, cât și în deserturi, cum ar fi prăjituri, cornulețe, etc.
Mai găsiți pe blog și rețete de gem, dulceață sau peltea, de unde vă puteți inspira.
Și dacă regăsiți gustul vostru în rețetele de pe blog, le mai puteți urmări și pe pagina de Facebook.
Vă aștept cu surprize culinare și pe Instagram și pe Pinterest sau pe Twitter.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de marmeladă de gutui, plină de savoare și culoare.
INGREDIENTE
- 3 kg gutui cântărite după curățare
- 1250 g zahăr
- 500 ml sirop rezultat din fierberea cojilor și cotoarelor
- 3 cuișoare
- 2 buc. anason stelat
- 1 baton de scorțișoară
- 2 lămâi.
MOD DE PREPARARE
Pentru a prepara delicioasa marmeladă de gutui mai întâi spălăm bine gutuile sub jet de apă rece, folosind un burete abraziv de vase. Apoi le tăiem în sferturi și îndepărtăm cotoarele pe care le punem într-o cratiță. Curățăm și o parte din cojile gutuilor și le punem peste cotoare. Îndepărtăm doar cojile mai puțin estetice, pe celelalte le lăsăm pe feliile de gutui.
Peste cojile și cotoarele din cratiță adăugăm apă, atât cât să le acopere. Mai adăugăm o lămâie tăiată în bucăți și toate aromele enumerate în listă. Punem cratița pe foc și fierbem ingredientele timp de o oră.
Între timp, tocăm gutuile în bucăți mai mari și le punem în altă cratiță. Le stropim cu sucul de la 1/2 lămâie și adăugăm zahărul peste ele. Le amestecăm bine și le lăsăm deoparte până când fierb cotoarele și cojile.
După ce acestea sunt bine fierte și înmuiate, le strecurăm printr-un tifon curat. Le stoarcem bine în tifon pentru a profita de toată pectina. Eu am măsurat lichidul rezultat și au fost 500 ml.
Punem acest lichid în cratița cu gutui și zahăr. Amestecăm bine ingredientele pentru marmeladă de gutui și punem cratița pe foc de intensitate medie. Fierbem gutuile până când se pasează. Adăugăm și jumătatea de lămâie rămasă, tăiată în felii.
După fierbere, scoatem feliile de lămâie și pasăm gutuile cu ajutorul unui blender. Dacă textura marmeladei este fluidă, mai fierbem marmelada 10-15 minute sau până când obținem textura dorită. Eu am mai fiert-o timp de 6-7 minute.
Apoi punem marmelada în borcane sterilizate, le sigilăm bine cu capacele din dotare și le lăsăm să se răcească lent, sub o pătură sau în cuptorul cald, dar stins.
Eu am sterilizat borcanele în cuptor, așa că am pus în el borcanele cu marmeladă de gutui și le-am lăsat până când s-au răcit complet.
Marmelada a ieșit foarte fină și catifelată, nu a fost nevoie s-o mai trec prin sită.
Să vă fie de folos!