Aceasta reteta de placinta cu mere si aluat fraged cu iaurt, este reteta mea de baza, pe care o prepar cel mai frecvent.
Mie imi place sa ma joc cu aluaturile, asa ca incerc sa le fac din cand in cand si altfel decat la reteta de baza.
In general folosesc ulei + unt, dar de data aceasta am folosit ulei + untura.
Uleiul ajuta aluatul sa fie mai elastic, iar untura are rol de fragezire.
A iesit tare buna!
Una dintre cele mai gustoase retete de placinta cu mere de pe blog, a fost reteta de placinta cu mere si foietaj de casa cu migdale.
Iar din categoria retetelor de post, va recomand de pe blog reteta de placinta cu mere rase si dulceata de gutui.
Dar gasiti mai multe retete de placinte cu mere pe blog, in sectiunea ” Placinte si tarte”.
Iar dacă regasiti gustul vostru in retetele de pe blog, le mai puteti urmari si pe pagina de Facebook.
Va astept cu surprize culinare si pe Instagram si pe Pinterest sau pe Twitter.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 2 galbenusuri
- 100 gr zahar
- 100 ml ulei
- 1 lingura untura solida( sau unt gras)
- 1 varf cutit sare
- 1 plic praf de copt
- 200 ml iaurt
- 500 gr faina
- 2 lingurite esenta de lamaie
Pentru umplutura:
- 1 kg mere Ionatan
- 4 linguri zahar
- 3 plicuri zahar cu scortisoara(de la Dr Oetker)
- 1 lingura gris
Decor:
- zahar pudra
Mod de preparare pentru reteta de placinta cu mere si aluat fraged cu iaurt si untura
Coaja are dulceata ei aparte si e pacat sa o inlaturam daca merele arata bine la exterior.
Punem merele razuite intr-un vas, pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul cu scortisoara si le lasam pana cand se formeaza sirop, apoi le lasam la racit.
In functie de siropul rezultat adaugam, sau nu, gris. La mine nu a fost cazul sa adaug decat o lingura, dar daca se formeaza mai mult sirop se va mari cantitatea de gris, altfel acest sirop va umezi foaia de aluat, de jos si se va intari in timpul coacerii.
Exista si varianta sa se adauge merele, nesupuse tratamentului termic, dar eu prefer intotdeauna aceasta varianta, pe care o prezint aici.
Pregatim aluatul fraged pentru placinta
Cat timp merele se racesc ne ocupam de aluat.
Punem intr-un vas, galbenusurile, zaharul, uleiul, esenta si putina sare si le mixam energic pana se omogenizeaza, apoi adaugam untura si iaurtul in care am diluat praful de copt. Daca nu aveti untura, puneti 50 gr de unt moale, cu peste 80% grasime.
Omogenizam din nou compozitia si incepem sa incorporam treptat faina.
Ne oprim din a adauga faina, cand obtinem un aluat nelipicios si usor moale.
Il framantam putin pe masa infainata si il lasam la odihnit 20 de minute, acoperit, pentru a nu prinde crusta la exterior.
Asamblare si coacere placinta cu mere si aluat fraged cu iaurt si untura.
Impartim aluatul in doua parti pe care le intindem cu ajutorul sucitorului, cat dimensiunea tavii.
Tava mea a avut dimensiunea de 23/36 cm.
Asezam prima foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt, intindem merele peste ea si le acoperim cu cea de-a doua foaie.
Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana cand foaia de deasupra se rumeneste bine.
Lasam placinta sa se raceasca usor apoi o portionam si o pudram cu zahar.
Este foarte buna, placinta cu mere, iar scortisoara ii accentueaza simtitor gustul!
Spor si pofta buna!
29 comentarii
Vreaaaaaau,imi place mult.
Te invit, cu drag, la o portie! :-*
Ehee, ai facut asa placinta buna musai sa-ti fac o vizita si sa degust 🙂
Te pup :*
Te astept, Danutza! Puuuup!
Acuma am gasit reteta si am sa o fac promit
E printre preferatele mele, nu refuz aşa ceva niciodată. Plus de asta, poate fi făcută şi de post, nu doar în acest minunat format.
Meri, merg la somn cu gândul la plăcintă şi cu mirosul de scorţişoară dând târcoale viselor. 😀
Padre, ma bucur ca ti-a atras atentia placinta mea! 😀 Sper sa visezi frumos si poate intr-o zi vom manca o placinta impreuna, fie ea si de post, ca e buna oricum. >:D<
Padre, ma bucur ca ti-a atras atentia placinta mea! 😀 Sper sa visezi frumos si poate intr-o zi vom manca o placinta impreuna, fie ea si de post, ca e buna oricum. >:D<
Chiar mi-e dor de-o prajitura din asta.Minunata!!
Dia, unul din baietii mei ar manca zilnic. Multumesc de vizita si apreciere! 🙂 >:D<
Sunt convinsa ca ar manca zilnic.Pana la urma e chiar "inofensiva" prajitura asta :))))
Da si nu e prea dulce, mai mult acrisoara 🙂
Placinta e pe gustul meu;bravo Merisor!!
Multumesc, Lulu! Ma bucur ca iti place!
Minunata placinta, si mie imi este dor de ea. Mami o face des insa eu nu prea o prestez acasa. Pot sa servesc tot din farfuria ta, nu? 😀
Te-as servi cu mare drag, Paula! Puup!
E super buna si aspectuosa 🙂 Si noua ne place mult placinta cu mere 🙂
Dupa cum am mai spus, este preferata unuia din baietii mei, asa ca nu poate mami sa nu-i faca pe plac. 😀 >:D<
Ce frumos arată, cu siguranță că e si tare buna, mi -e dor de această prăjitură cu mere si scorțișoară multa,.
Multumesc de vizita, Elena! Sunt tare bune placintele cu mere si nelipsita scortisoara!
Buuunnaaa! :-*
Am sa o fac astăzi. SIGUR ESTE UN DELICIU…am o intrebare.. nu trebuie praf de copt?
Dar este pus praful de copt. Îl regăsiți și la ingrediente și la modul de preparare. 🙂
Buna, Cris, buna! :)))))
foarte gustoase
Buna, fac de mult reteta aceasta este foarte delicioasa, dar de data aceasta am uitat Sa cumpar iaurt, se poate inlocuii cu smantana?
Multumim
Sigur că se poate. Și eu înlocuiesc deseori în aluaturi iaurtul cu smântâna.
Foarte gustoasa ! Băieții au savurat-o . Au spus ca e cea mai buna prăjitura mâncata vreodată.❤️
Mă bucur tare mult că a plăcut la unison!